Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι τιμές των καυσίμων

ΠΡΙΝ από λίγα χρόνια γεμίζαμε τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων μας πληρώνοντας τα… μισά καθώς οι τιμές των καυσίμων ήταν σε πιο χαμηλά επίπεδα. Τώρα, οι τιμές παραμένουν στα ύψη, παρά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τους βενζινοπώλες που μίλησαν σε ρεπορτάζ των "Χ.Ν.", οι λόγοι για την ακρίβεια στα καύσιμα σχετίζονται με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, αλλά και με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που στην Ελλάδα είναι πιο υψηλός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
ΤΗΝ ίδια ώρα οι οδηγοί τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα και μέχρι να πληρωθούν, περιορίζουν τις μετακινήσεις τους καθώς ο μισθός τους πολλές φορές δεν επαρκεί για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, ανέφερε ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία ο κατώτατος ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι 36 λεπτά ανά λίτρο, αλλά η Ελλάδα τον έχει στα 67 λεπτά». Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον ειδικό φόρο τουλάχιστον κατά 31 ή 32 λεπτά και έτσι οι τιμές θα πέσουν πάνω από 50 λεπτά. Αλλά και ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, ζήτησε «τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και την άρση επιβολής Φ.Π.Α. επί των Ε.Φ.Κ., μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει την τσέπη του καταναλωτή».
ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, αλλά και τα αιτήματα, των βενζινοπωλών δεν μπορεί παρά να βρίσκουν σύμφωνους τους καταναλωτές, οι οποίοι πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα, αλλά και από την ακρίβεια στα καύσιμα.
ΤΟ ΘΕΜΑ είναι να βρει σύμφωνους τους κυβερνώντες, αλλά και την τρόικα και να μειωθούν οι τιμές, έστω διά της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Θα είναι και αυτό μια μορφή ανακούφισης… στην τσέπη των πολιτών.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/5/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου