Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δάση: τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα

Η προστασία των δασών, που κάθε καλοκαίρι βρίσκονται στο έλεος εμπρηστών και... πυρκαγιών, πρέπει να είναι πρώτο μέλημα της πολιτείας. Οι οάσεις πρασίνου πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθούν. Και τα παθήματα του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα για το σήμερα και το αύριο...
Είναι, όμως, έτσι; Οι αρμόδιοι έχουν διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν; Οχι μόνον η κεντρική εξουσία, αλλά και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι οφείλουν επί της ουσίας να προστατέψουν τις δασικές εκτάσεις εντός των ορίων τους.
Ωστόσο, έρευνα που διενεργήθηκε με αφορμή την κατασκευή ενός πρωτοποριακού συστήματος τηλεματικής «για τη δυναμική αποτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο, βασισμένο σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS)», που αναπτύχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τα τελευταία 2 χρόνια εφαρμόζεται στους δήμους Ηλιούπολης Αττικής και Σερρών, δείχνει ότι στους περισσότερους δήμους παραμένει ανεπαρκής η δασική πυροπροστασία.
Ηέρευνα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο οκτάμηνο από το Εργαστήριο Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), που συμμετέχει στο πρόγραμμα και είχε σκοπό την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης σχετικά με την πολιτική προστασία αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο δήμων, με τη χρήση και επεξεργασία ερωτηματολογίων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά καθώς:
- 12% των δήμων δεν έχουν γραφείο προστασίας του πολίτη από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.
- 25% των δήμων δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.
- Μόνον 15% των δήμων κατέχουν και χρησιμοποιούν ένα Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).
- Μόνον 13% των δήμων θεωρούν ότι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Εκτακτης Ανάγκης, ο 112, είναι ευρέως γνωστός.
- Οι δήμοι της χώρας στερούνται σημαντικών πληροφοριών για την κατάρτιση των σχεδίων δράσης αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, δεδομένου ότι το 40% δεν έχουν τοπογραφικούς χάρτες ούτε έχουν καταγράψει πού βρίσκονται οι πλησιέστερες περιοχές ύδρευσης, ενώ το 70% δεν έχουν καν δασικούς χάρτες για τα περιαστικά δάση της ευθύνης τους.
Είναι προφανές ότι τα δεδομένα της έρευνας, που πληροφορηθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν προοιωνίζονται ευχάριστες καταστάσεις.
Ωστόσο, το καλοκαίρι έχει έρθει και μέσα στις ζεστές αυτές ημέρες παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Επείγει λοιπόν ο καθορισμός ενός πλαισίου από όσους δήμους δεν είναι ακόμα έτοιμοι, έτσι ώστε σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα εθελοντικά τους κλιμάκια να επεμβαίνουν άμεσα όταν χρειάζεται. Επείγει η απόλυτη χαρτογράφηση των δασικών περιοχών, ώστε να βοηθηθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε περίπτωση που χρειαστεί επέμβασή τους. Επείγει, τελικά, να δρομολογηθούν ενέργειες που θα συντελέσουν στο να σώσουμε τα δάση μας. Τώρα. Και όχι κατόπιν εορτής.
(Ελευθεροτυπία - 28/5/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=366310

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου