Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Φόρος τιμής στην ανθρωπιά των Κρητικών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οι θυσίες των κατοίκων του Νομού Χανίων, αλλά και των Κρητικών γενικότερα, που παρείχαν ασφαλές καταφύγιο σε Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Βρετανούς και Κύπριους στρατιώτες κατά τη Μάχη της Κρήτης και την περίοδο 1941 - 1945, δεν έχουν ξεχαστεί από τους απογόνους των ανθρώπων αυτών.
Μια ακόμη συγκινητική εκδήλωση - συνάντηση μνήμης θα γίνει τις επόμενες ημέρες στα νότια του Νομού Χανίων και στην περιοχή της Τρυπητής. Εβδομήντα χρόνια μετά, απόγονοι 15 Αυστραλών και 14 Νεοζηλανδών που διασώθηκαν με καθυστέρηση δύο χρόνων (το 1943), θα έρθουν στην Κρήτη για να αποτίσουν φόρο τιμής και να γνωρίσουν τις οικογένειες που στέγασαν, έθρεψαν και έκρυψαν τους πατεράδες και τους παππούδες τους.
Οπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της τιμητικής ομάδας των Νεοζηλανδών και Αυστραλών, Νία Φώη, «από τις 4 έως τις 9 Μαΐου 2013, στην περιοχή Τρυπητή της Δυτικής Κρήτης, θα πάρει μέρος η 70ή επέτειος από τη διάσωση των Anzacs από WW2 Κρήτη. Στις 7 Μαΐου του 1943, πενήντα ένας Βρετανοί στρατιώτες της πολιτείας μαζεύτηκαν στο φαράγγι της Τρυπητής, σε μια απομακρυσμένη και ακατοίκητη γωνιά της Κρήτης για τη διάσωσή τους, που είχε ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια. Εβδομήντα χρόνια μετά, η τολμηρή αυτή νύχτα εκκένωσης αυτών των ανδρών από το βασιλικό ναυτικό Motor Launch, μνημονεύεται για πρώτη φορά. Απόγονοι 15 Αυστραλών και των 14 Νεοζηλανδών που διασώθηκαν, θα ταξιδέψουν στην Κρήτη να γνωρίσουν τις οικογένειες που στέγασαν, έθρεψαν και έκρυψαν τους πατεράδες και τους παππούδες τους κατά τη διάρκεια  αυτή, τον 2 χρόνων που ήταν κυνηγημένοι».
Η κα Φώη προσθέτει ότι «αυτές οι εκδηλώσεις αντιπροσωπεύουν την πρώτη επίσημη έκφραση ευγνωμοσύνης στον λαό της Κρήτης από τις οικογένειες των διασωθέντων, εκπροσωπώντας όλους τους διασωθέντες και όλους τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς. Ενα μεγάλο επίσημο ευχαριστώ που κάνει τους δεσμούς μας ακόμα πιο στενούς. Ο Dunedin-based Dr Frazer, συγγραφέας του 'On the Run' και γιος ενός Αυστραλού στρατιώτη που διασώθηκε από τη δυτική Κρήτη και ο Νεοζηλανδός κινηματογραφιστής John Irwin, που έχει κάνει ήδη δύο ντοκιμαντέρ για τη σχέση Κρητικών και Anzac, μετά από πολύ λεπτομερή έρευνα, διοργανώνουν αυτή την επέτειο τιμής με τη στήριξη του Δήμου Σφακίων, του Δήμου Καντάνου - Σελίνου και την  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Χωρίς τη στήριξή τους τίποτα δεν θα ήταν εφικτό και η ευγνωμοσύνη όλων μας είναι δεδομένη».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
• Μ. Σάββατο 4 Μαΐου, 11 π.μ.: Παράδοση της αναμνηστικής πλακέτας για τον εορτασμό των αυστραλιανών POW στον Σκινέ το 1941. Αργά απόγευμα: Λειτουργία του Πάσχα - Αγιος Παντελεήμονας Σούγια (ανοιχτή στο κοινό).
• Κυριακή 5 Μαΐου Σούγια: Τοπικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις.
• Δευτέρα 6 Μαΐου Σούγια: Τοπικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις.
• Δευτέρα 6 Μαΐου, 6 μ.μ., Μουσείο της Σούγιας: Φωτογραφική προβολή και έκθεση  με θέμα «η Ιστορία της Εκκένωσης» (ανοιχτή στο κοινό).
• Τρίτη 7 Μαΐου: 12 μ., στο φαράγγι της Τρυπητής: Μνημόσυνο και αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας όπου και έγινε η τελική εκκένωση 50 συμμαχικών στρατιωτών, μεταξύ των οποίων 29 Anzacs και 8 Βρετανοί (ανοιχτή στο κοινό).
• Τετάρτη 8 Μαΐου: 11.30 π.μ., Κουστογέρακο: Μνημόσυνη δέηση και γεύμα (ανοιχτή στο κοινό).
• Πέμπτη 9 Μαΐου: Ολοήμερη ξενάγηση στο Σέλινο και σε τοποθεσίες που είχαν σχέση με την εκκένωση.
• Παρασκευή 10 Μαΐου: Επίσκεψη σε Σούγια και Σφακιά, σε οικογένειες Κρητών που είχαν σχέσεις με τους διασωθέντες και σε σημεία σχετικά με την τελική εκκένωση.
Η κα Φώη συμπληρώνει ότι «όλες αυτές οι εκδηλώσεις υπάγονται στο πρόγραμμα των κύριων εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, που θα γίνουν στα Σφακιά στις 20 Μαΐου. Ο Δήμος Σφακίων με βάρκες θα πάει  στο φαράγγι της Τρυπητής για τη δεύτερη πιο επίσημη τελετή της εκκένωσης». 
(Χανιώτικα νέα - 3/5/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/120656-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου