Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τιμή σε ήρωες της Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Φωτ.: ΦΑΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ


Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες και προχθές στα νότια του Νομού Χανίων καθώς οι οικογένειες Νεοζηλανδών και Αυστραλών τίμησαν τους Κρητικούς που είχαν διασώσει τους προγόνους τους κατά τη Μάχη της Κρήτης αλλά και την ευρύτερη περίοδο από το 1941 έως το1943.
Εβδομήντα χρόνια μετά, απόγονοι 15 Αυστραλών και 14 Νεοζηλανδών, έφτασαν στην Κρήτη για να αποτίσουν φόρο τιμής και να γνωρίσουν τις οικογένειες που στέγασαν, έθρεψαν και έκρυψαν τους πατεράδες και τους παππούδες τους. Προχθές στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας ενώ χθες στο Κουστογέρακο Σελίνου γευμάτισαν απόγονοι των Αυστραλών και Νεοζηλανδών με απογόνους των Κρητικών αλλά και εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Στην πλακέτα αναγράφεται στην
Μάλιστα, η πλακέτα τοποθετήθηκε στην έξοδο του φαραγγιού και συγκεκριμένα στο σημείο που τους Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς στρατιώτες είχε παραλάβει το Συμμαχικό υποβρύχιο.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της τιμητικής ομάδας των Νεοζηλανδών και Αυστραλών, Νία Φώη, «στις 7 Μαΐου του 1943, πενήντα ένας Βρετανοί στρατιώτες της πολιτείας μαζεύτηκαν στο φαράγγι της Τρυπητής, σε μια απομακρυσμένη και ακατοίκητη γωνιά της Κρήτης για τη διάσωσή τους, που είχε ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια. Εβδομήντα χρόνια μετά, η τολμηρή αυτή νύχτα εκκένωσης αυτών των ανδρών από το βασιλικό ναυτικό Motor Launch, μνημονεύεται για πρώτη φορά».
Οι απόγονοι των Αυστραλών και Νεοζηλανδών παραμένουν στην Κρήτη και σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν ολοήμερη ξενάγηση στο Σέλινο και σε τοποθεσίες που είχαν σχέση με την εκκένωση ενώ αύριο Παρασκευή 10 Μαΐου θα επισκεφτούν σε Σούγια και Σφακιά, σε οικογένειες Κρητών που είχαν σχέσεις με τους διασωθέντες. 
ελληνική και αγγλική γλώσσα ότι δημιουργήθηκε «προς τιμήν των κατοίκων  της Δυτικής Κρήτης για τις θυσίες που έκαναν, παραχωρώντας ασφαλές καταφύγιο σε πολλούς Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Βρετανούς και Κύπριους στρατιώτες, κατά την περίοδο 1941-1945. Η τελευταία ομάδα στρατιωτών εκκένωσε την Τρυπητή, με τη βοήθεια του Βασιλικού Ναυτικού, στις 7 και 8 Μαίου 1943. Ενεγέρθη εις ένδειξη ευγνωμοσύνης από τις οικογένειες των στρατιωτών».
(Χανιώτικα νέα - 9/5/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/120877-sugkinitikes-stigmes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου