Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη Λοβέρδου στα "Χανιώτικα νέα": "Είμαστε κόμμα λαϊκό"

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Λαϊκό κόμμα» χαρακτηρίζει τη "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" ο πρόεδρός του Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στα "Χανιώτικα νέα" με αφορμή την επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου στα Χανιά και τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Ηράκλειο, όπου θα πραγματοποιήσει περιφερειακή συνδιάσκεψη. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πρέπει το Δ.Ν.Τ. να φύγει από τη χώρα και υπογραμμίζει ότι «στον καιρό της ύφεσης και της ανεργίας πρωτεύοντα θέματα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με τις αυτοαδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και την αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας». Ο ίδιος θεωρεί... ανύπαρκτα τα "περί μνημονιακών και αντί μνημονιακών κομμάτων" και τονίζει: «Η χώρα ακολουθεί τον μόνο δρόμο που είχε για να ξεπεράσει την επί της ουσίας πτώχευσή της. Οι κυβερνήσεις της, όμως, αδυνατούν να κάνουν αποτελεσματική αντι-υφεσιακή πολιτική». Για το μέλλον δεν εμφανίζεται τόσο αισιόδοξος καθώς λέει ότι «αν τώρα ξεκινούσε ο αγώνας κατά της ύφεσης και της ανεργίας, που δεν ξεκινά δυστυχώς, το 2016 είναι εφικτό να ξεπεράσουν την κρίση και οι ελληνικές οικογένειες».

-Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Κρήτη; Τι μηνύματα έχετε πάρει από τους πολίτες του νησιού για το κόμμα σας;

Αισιόδοξα μηνύματα από όλη την Κρήτη έχουμε πάρει. Εγγραφή μελών στη 'Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα', προσκλήσεις για συναντήσεις, δημιουργία πυρήνων ακόμη και σε χωριά. Η πολλή δουλειά όμως είναι μπροστά μας. Μετά τη συνδιάσκεψη που διοργανώσουμε τη Δευτέρα, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία περιφερειακής οργάνωσης και στη συνέχεια θα οργανωθούμε και σε επίπεδο Νομού. Θέλουμε το κόμμα μας το φθινόπωρο να έχει πλήρη δικτύωση και οργάνωση σε όλη τη χώρα. Οσοι νόμισαν πως ξεκινάμε κάτι χωρίς να το εννοούμε, σε λίγους μήνες θα προσπαθούν να αναλύσουν τι ακριβώς τους συνέβη.

-Μιλώντας σε περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματός σας στη Θεσσαλονίκη είχατε πει ότι το κόμμα σας πρεσβεύει την ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο πλαίσιο αυτό το Δ.Ν.Τ. πρέπει να φύγει από την Ε.Ε. Γιατί δεν τα λέγατε όταν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης;

Μόνο όσοι δεν έχουν ενημέρωση λένε κάτι τέτοιο. Θυμίζω ενδεικτικά: αποκάλυψα πρώτος ότι δεν έχουμε χρήματα ως κράτος. Υποστήριζα σε συνεντεύξεις μου, όσα έλεγα και στις συνεδριάσεις, πως έπρεπε να πάρουμε σκληρά μέτρα μόνοι μας, πριν τεθούμε υπό επιτροπεία. Αυτά όλα από το 2009. Οταν η κυβέρνηση βούλιαζε στην αμηχανία, έκανα τις παρεμβάσεις για καθυστερήσεις και νεφελώδεις πολιτικές. Οσο για το Δ.Ν.Τ., υποστηρίζαμε πολλοί υπουργοί, ήδη από το 2009,  πως δεν έπρεπε να αναμειχθεί. Προσωπικώς, όσα υποστήριζα στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα υποστήριζα και δημοσίως π.χ. με συνέντευξή μου στο Mega. Υπάρχουν αρχεία για όλα αυτά. Απορώ πώς τίθενται τέτοια ερωτήματα; Οταν βέβαια έγινε ο μηχανισμός διάσωσης από την Ε.Ε., τον Μάρτιο του 2010 και με πρωτοβουλία Γερμανών, Ολλανδών, Φιλανδών κ.λπ. συμμετείχε και το Δ.Ν.Τ., τότε όλοι στην κυβέρνηση συμφωνήσαμε, γιατί έπρεπε να αποφευχθεί η άτακτη πτώχευση. Η ζωή απέδειξε πως το Δ.Ν.Τ. δεν είναι χρήσιμο. Ούτε πολλά κεφάλαια δανείζει ούτε τεχνογνωσία διαθέτει. Εθεσα πρώτος το αίτημα να φύγει. Και νομίζω πως μετά τις γερμανικές εκλογές θα τεθεί το θέμα από πολλές πλευρές κρατών της Ε.Ε.

-Γιατί να ψηφίσει τη 'Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα' ο πολίτης που πλήττεται από τα μέτρα; Τι έχετε όχι απλώς να του πείτε, αλλά να του προσφέρετε; Ποια είναι η μεγάλη σας διαφορά από τα άλλα "μνημονιακά" κόμματα. Γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν βλέπουν επί της ουσίας διαφορά.

Δεν βλέπουν τις διαφορές όσοι από τους πολιτικούς δεν θέλουν να τις δουν. Ενας εξ αυτών μάλιστα, που υποστήριξε πρόσφατα πως δεν έχουμε διαφορές, ξέχναγε πως πριν λίγες μέρες κρατούσε στο χέρι του το τρικομματικό μυστρί για να εγκαινιάσει ένα έργο που δεν ξεκίνησε ακόμη, το οδικό δίκτυο Κορίνθου - Πατρών, ενώ διαπληκτίζεται για το θέμα του ρατσισμού, ξεκινώντας ένα παιχνίδι που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Βεβαίως και διαφωνούμε. Στον χώρο από τους κεντρώους της ΝΔ και τους κεντρο-αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ που απευθυνόμαστε, μόνο εμείς υποστηρίζουμε πως στον καιρό της ύφεσης και της ανεργίας πρωτεύοντα θέματα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με τις αυτοαδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και την αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας. Για μας θέμα συνάντησης των πολιτικών αρχηγών είναι η καθυστέρηση εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων και όχι το δήθεν αντι-ρατσιστικό νομοσχέδιο. Εχουμε την ημερήσια διάταξη των ανθρώπων στο μυαλό μας κι όχι τα μικρο-κομματικά μας συμφέροντα. Τέλος, μετά την τούμπα της ΝΔ και τα αμφίσημα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα περί μνημονιακών και αντί μνημονιακών κομμάτων είναι ανύπαρκτα. Η χώρα ακολουθεί τον μόνο δρόμο που είχε για να ξεπεράσει την επί της ουσίας πτώχευσή της. Οι κυβερνήσεις της, όμως, αδυνατούν να κάνουν αποτελεσματική αντι-υφεσιακή  πολιτική.

-Στη Θεσσαλονίκη πάλι είχατε πει ότι είσαστε «το μοναδικό φιλοευρωπαϊκό, αλλά και μη λαϊκίστικο και δημαγωγικό κόμμα της αντιπολίτευσης». Αλλά δεν είναι λαϊκισμός τώρα να εμφανίζεστε κριτικός σε μέτρα που και εσείς έχετε ψηφίσει;

Δεν αντιφάσκουμε πουθενά. Καταψηφίσαμε την επαναφορά του χαρατσιού, υποστηρίζοντας την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που είχαμε ψηφίσει, αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος, τον Νοέμβριο του 2012! Είχαμε πει τον Νοέμβριο πως ψηφίζουμε για τελευταία φορά μέτρα. Ο,τι είπαμε το τηρήσαμε.

-Εχετε επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Αντιδρούν τα άλλα κόμματα σε αυτή σας τη θέση;

Δυστυχώς δεν λένε ούτε ναι, ούτε όχι. Καταθέσαμε πρόταση νόμου με 33 άρθρα και περιμένουμε να τη βάλουν σε συζήτηση. Τώρα θα φανεί ποιος είναι τι και τι ακριβώς υποστηρίζει. Τα κρατικοδίαιτα και χρεοκοπημένα κόμματα ανήκουν στο παρελθόν.

-Πότε βλέπετε έξοδο της Ελλάδας από την κρίση; Και θα συνοδευτεί η έξοδος από αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ή οι μειώσεις ήρθαν για να μείνουν και όποιος... αντέξει;

Αν τώρα ξεκινούσε ο αγώνας κατά της ύφεσης και της ανεργίας, που δεν ξεκινά δυστυχώς, το 2016 είναι εφικτό να ξεπεράσουν την κρίση και οι ελληνικές οικογένειες. Οχι για να ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα της σπατάλης και της διαφθοράς των ετών 2009 και πριν, αλλά για μια λελογισμένη καλύτερη ζωή, με σταδιακή τόνωση των εισοδημάτων άρα και της κατανάλωσης.

-Αισθάνεστε συνένοχος για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο πολίτης με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί; Εχετε κάνει αυτοκριτική; Εχετε μετανιώσει για κάτι;

Αισθάνομαι υπερήφανος που και στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εργασίας έδωσα νικηφόρες μάχες για όσα η Ελλάδα καθυστερούσε επί δεκαετίες να κάνει. Σας θυμίζω την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έδωσε διάρκεια ζωής σε ένα χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα, την εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ από το φάρμακο, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη χώρα μας. Τον νόμο για τις μεταμοσχεύσεις καθώς και τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων, που λειτούργησε προς όφελος των πολιτών.

-Πολλοί σας κατηγορούν για τη διάλυση της μισοδιαλυμένης Υγείας, αφού ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποδεικνύεται ένας νεροχύτης που καταπίνει υγιή ταμεία χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί οι ουρές, οι αναμονές και άλλα ζητήματα. Τι έχετε να απαντήσετε;

Τώρα συμφωνούν όλοι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, πως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι απαραίτητος. Ηταν αίτημα από τη δεκαετία του 1970 που καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει. Με κατηγορούν για την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Τους απαντώ πως αυτό είναι το βασικό πρόβλημα  μίας χώρας που βρίσκεται σε κρίση και πως αν δεν υπήρχε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν θα υπήρχε ούτε ένα ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού όλα τα χρήματα θα τα απορροφούσαν οι συντάξεις. Κι ακόμη πως η έλλειψη χρημάτων για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα ήταν η ίδια και στην περίπτωση που τα ταμεία ήταν πολλά και χωρισμένα.

-Τι έχετε να πείτε στους ανέργους που ζητάτε την ψήφο τους;

Οτι αν η Ελλάδα σήμερα έχει πιθανότητες επανάκαμψης, οφείλεται στον αγώνα που έχουμε δώσει από το 2009, παίρνοντας στις πλάτες μας προβλήματα τεσσάρων δεκαετιών. Οτι δίνουμε τη μάχη κατά της ύφεσης και έτσι δίνουμε τη μάχη για τη διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας, αλλά και για τη δημιουργία νέων. Μέτρο - μέτρο εξηγώντας τις προτάσεις μας, θα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να σας πω ότι επισκεπτόμενοι τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, με χαρά διαπιστώνουμε πως αυτά που προτείνουμε ταυτίζονται με τις απόψεις τους. Αρα είμαστε σε καλό δρόμο βοηθώντας στη μάχη κατά της ανεργίας. Ετσι μιλάμε εμείς με τους ανέργους. Οχι για να τους ξεγελάσουμε, αλλά για να τους πείσουμε. Και μην ξεχνάτε πως είμαστε ένα κόμμα λαϊκό κι όχι ένα κόμμα των πλουσίων, της γραφειοκρατίας ή των διανοουμένων.
(Χανιώτικα νέα - 31/5/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/122191-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου