Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ και η απεργία στα ΜΜΕ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η ΕΡΤ δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, μαγαζί καμίας κυβέρνησης. Η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους Ελληνες. Η ΕΡΤ είναι η "Λιλιπούπολη", είναι η "Φρουτοπία", είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, είναι "ο Κήπος με τα αγάλματα", είναι το "Μονόγραμμα", είναι το ψηφιακό της αρχείο. Είναι, εν τέλει, η ραδιοτηλεοπτική ιστορία της χώρας.
Η ΕΡΤ είναι η κληρονομιά μας. Το σήμα της, ο "Τσοπανάκος", είναι στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης. Το κλείσιμό της και η απόλυση όλων των εργαζομένων αποτελεί πλήγμα στον πολιτισμό και τον ελληνισμό. 'Εξυγίανση' με κλείσιμο δεν γίνεται.
Τώρα, το βήμα του αγώνα της ΕΡΤ και των εργαζομένων της, πέραν από το Διαδίκτυο, πρέπει να είναι τα άλλα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης. Χθες, για παράδειγμα, όλες οι εφημερίδες είχαν πρώτο θέμα το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και φιλοξένησαν στις σελίδες τους επικριτικά σχόλια για την κυβερνητική απόφαση.
Ωστόσο, το 'κλείσιμο' των εφημερίδων με την απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις Συντακτών, μετά από αυτό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μάλλον βοηθά την κυβέρνηση και όχι την ΕΡΤ καθώς οι τηλεθεατές, αλλά από αύριο και οι αναγνώστες εντύπων, αν οι Ενώσεις επιμείνουν σε απεργία, δεν θα έχουν ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις. Θα ήταν προτιμότερο οι Ενώσεις Συντακτών να απαιτήσουν από τους καναλάρχες χρόνο και βήμα για την ΕΡΤ και τους εργαζομένους της αντί να αποφασίσουν απεργία. Οσο για τις εφημερίδες, που έτσι κι αλλιώς προβάλλουν τα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ, η απόφαση για απεργία είναι αν μη τι άλλο άστοχη. Είναι, σε τελική ανάλυση, σε βάρος της ΕΡΤ, αλλά και των ίδιων των εντύπων που "παλεύουν" να μείνουν στη ζωή. Η αλληλεγγύη στην ΕΡΤ εμπράκτως μπορεί να έρθει μόνο με Μέσα ανοιχτά και με δημοσιογράφους ελεύθερους.
(Χανιώτικα νέα - 13/6/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/123141-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου