Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Προς συνεργασία Πανεπιστήμιο - Πολυτεχνείο Κρήτης για εκπαίδευση - έρευνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης για στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων που θα στοχεύουν στη δημιουργία κέντρων αριστείας από κοινού και στην εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.
Η επισήμανση αυτή έγινε χθες σε συνάντηση για την έρευνα, την καινοτομία, αλλά και την άντληση χρηματοδοτήσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του γ.γ. Ερευνας Τεχνολογίας Βασίλη Μάγκλαρη και των επικεφαλής των Ερευνητικών, Επιστημονικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νησιού.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τον γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας, αλλά και την επιστημονική κοινότητα της Κρήτης, επεσήμανε ότι το νησί υπερέχει και αισθάνεται υπερήφανο για τα Ερευνητικά, Επιστημονικά και Εκπαιδευτικά της Ιδρύματα.
«Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει το καλό παράδειγμα, την καλή πρακτική, για την υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου και γι’ αυτό απαιτούνται συνέργειες - συνεργασίες, να ενώσουμε δυνάμεις, για την άντληση όσον το δυνατόν μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων από τα πολυτομεακά - πολυταμειακά προγράμματα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Βασίλης Μάγκλαρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την οικονομική κρίση θα την ξεπεράσουμε και μέσα από τις χρηματοδοτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.
«Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει ένα δυναμικό, σπουδαίο, ακαδημαϊκό και ερευνητικό ιστό, ο οποίος διαπρέπει πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκοσμίως. Ζητούμενο, λοιπόν, είναι πως 'δένει' η ακαδημαϊκή συνιστώσα με την άμεση παραγωγική καινοτομία, εδώ υπάρχουν κενά, αλλά είμαι βέβαιος ότι με έναν σωστό σχεδιασμό σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, θα συμπλεύσουμε την ακαδημαϊκή αριστεία της Κρήτης, με τη γενικότερη παραγωγική αναδόμηση της χώρας», είπε.
ΤΑ Α.Ε.Ι. ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Στις συζητήσεις μεταξύ των δύο Α.Ε.Ι. του νησιού αναφέρθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος σημείωσε ότι θα υπάρξουν συνέργειες και στρατηγικές συμμαχίες «και εμείς ως Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με το Πολυτεχνείο Κρήτης κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για στρατηγικές συμμαχίες, μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, που θα στοχεύουν στη δημιουργία κέντρων αριστείας από κοινού και στην εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία. Η Περιφέρεια ως θεσμός και ως οντότητα πρέπει να ενισχύει αυτές τις διαδικασίες συνέργειας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κώστας Συνολάκης, σε δηλώσεις του είπε, ότι, στόχος της σημερινής συνάντησης είναι πώς να αναπτύξουμε καλύτερα την Κρήτη και πώς να απορροφήσουμε στο νησί περισσότερους εθνικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους. «Επίσης πως θα αναδείξουμε τις προτεραιότητες της Κρήτης και πως αυτές θα τις εντάξουμε στον εθνικό σχεδιασμό που κάνει η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, για την εθνική ανάπτυξη, άλλωστε το επιστημονικό δυναμικό της Κρήτης είναι μοναδικό και είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας τη νέα Προγραμματική Περίοδο».
Εξάλλου την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για την περιφερειακή στρατηγική καινοτομίας ή όπως την ονομάζουμε σήμερα 'Εξυπνη Εξειδίκευση', που αποτελεί την 'ραχοκοκαλιά' του αναπτυξιακού προγράμματος 2014 - 2020, παρουσίασε η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.
«Παρουσιάστηκαν οι ισχυροί τομείς της Κρήτης που θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω εξειδίκευσης, οι οποίοι θα επιφέρουν ενίσχυση της Περιφερειακής Οικονομίας. Παρουσιάστηκαν όλα τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την περιφερειακή διάσταση της καινοτομίας, βασική επιδίωξη της Περιφέρειας Κρήτης για την νέα Προγραμματική περίοδο 2014 - 2020», δήλωσε η κα Κασσωτάκη.
Στη σύσκεψη εκτός του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας Βασίλη Μάγκλαρη συμμετείχαν: Οι αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Θεανώ Βρέντζου, Νίκος Καλογερής, Κώστας Λαμπρινός, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης,  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης Λευτέρης Οικονόμου, ο πρόεδρος του Ι.Τ.Ε. Κώστας Φωτάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, ο πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κώστας Συνολάκης, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γρηγόρης Σηφάκης, ο Δημήτρης Βακαλουνάκης από την ΕΛ.Γ.Ο. - 'ΔΗΜΗΤΡΑ', ο Πάνος Καλαϊτζής από το Μ.Α.Ι.Χ. καθώς επίσης και στελέχη των Ερευνητικών, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Κρήτης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/6/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου