Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το βεβαρημένο παρελθόν του ΔΝΤ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη λάθος συνταγή που εφαρμόστηκε στο θέμα της ελληνικής κρίσης δεν προκαλεί τόσο εντύπωση. Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι η επιμονή σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο στην πραγματικότητα φέρνει φτώχεια στην κοινωνία, εξωθεί τους νέους στη μετανάστευση, αυξάνει την ανεργία.
Το παράδοξο είναι ακριβώς αυτό: πώς είναι δυνατόν να εξακολουθεί να εφαρμόζεται μια συνταγή που οι εμπνευστές της αναγνωρίζουν το αδιέξοδό της;
Το σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ έχει παρελθόν σε... λάθη.
Κάποιοι κάποτε τα έλεγαν, αλλά ποιος τους άκουσε; Στις 7 Μαρτίου 2010 στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» είχε δημοσιευτεί συνέντευξη του Arthur MacEwan, ομότιμου καθηγητή Οικονομικών στο Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, στο δημοσιογράφο Χρόνη Πολυχρονίου, ο οποίος του είχε πει, μεταξύ άλλων:
«Τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής του ΔΝΤ έχουν κάκιστο ιστορικό. Οπου έχουν εφαρμοστεί έχουν προσφέρει ελάχιστα στην οικονομική ανάκαμψη και πολύ συχνά έχουν συμβάλει σε ακόμη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα. Οι ανοησίες πάνω στις οποίες επιμένει το ΔΝΤ, ότι πρέπει να βασιστούν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τα ελλείμματά τους σε περιόδους ύφεσης, αποτελούν μια συνταγή αποτυχίας. Είναι ακριβώς το αντίθετο από το είδος των πολιτικών που έχουν βοηθήσει τις πλούσιες χώρες να βγουν από ύφεση. Ο αντίκτυπος των πολιτικών του ΔΝΤ στη συνολική ζήτηση είναι φρικτός από μόνος του, αλλά αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται συχνά πάνω στις πλάτες των πλέον ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Επιπλέον, τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής του ΔΝΤ ρίχνουν τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται ακόμη πιο βαθιά στα νερά μιας νεοφιλελεύθερης οικονομίας, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τις ικανότητες των κυβερνήσεων να θέσουν σε εφαρμογή αποτελεσματικές πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης».
Τώρα, το ΔΝΤ απολογήθηκε για το σχεδιασμό του πρώτου προγράμματος το 2010.
Αλλά και πρόσφατα, τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η τρόικα διαπίστωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποτύχει σε τουλάχιστον 5 βασικά σημεία και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή επιβαρύνει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αφού η φοροδιαφυγή συνεχίζεται ακάθεκτη.
Κι όμως, συνεχίζονται οι ίδιες αδιέξοδες πολιτικές των Μνημονίων με τις οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οι μη έχοντες. Των οποίων η τσέπη έχει αδειάσει εντελώς. Αυτό, όμως, δεν εννοούν να το καταλάβουν οι κυβερνώντες. Αντίθετα, συνεχίζουν να σπέρνουν ανέμους για να θερίσουν θύελλες.
Αλλά, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως αύριο μας ανακοινώσουν ότι η Ελλάδα... σώθηκε, τι θα πουν στην κοινωνία, που καλείται να πληρώσει σε φόρους και χαράτσια περισσότερα από όσα της επιτρέπει το εισόδημά της; Τι θα πουν στους ανέργους;
Αν αυτά τα προβλήματα δεν λυθούν, τίποτα δεν θα έχει πετύχει. Αλλά θέλουν, πράγματι, να τα λύσουν αυτοί που τα δημιούργησαν;
(Ελευθεροτυπία - 11/6/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=369152

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου