Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Μήνυμα στήριξης από τα Χανιά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση

"Οχι" στο κλείσιμο της ΕΡΤ είπε χθες το βράδυ πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Χανίων στη Σούδα. Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν στην ΕΡΑ Ηρακλείου, αλλά και στο Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Στο προαύλιο της ΕΡΑ Χανίων, στη Σούδα, διοργανώθηκε μία οπτικοακουστική παράσταση, βασισμένη στον λόγο και τη μουσική υπό τον γενικό τίτλο "Κι εκείνος που σωπαίνει θα χαθεί". Επί σκηνής συναντήθηκαν η δύναμη του τραγουδιού με τη θεατρικότητα και τους συμβολισμούς του θεάτρου σκιών. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν είναι οι: Ελισάβετ Βερούλη (τραγούδι -  κιθάρα), Κατερίνα Παπαδάκη (απαγγελία - συνεπιλογή κειμένων), Νίκος Μπλαζάκης (θέατρο σκιών) και Γιώργος Λουτσέτης (πιάνο - ενορχήστρωση - τραγούδι).
Επίσης, η προγραμματισμένη για χθες πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, αντί για την Πύλη της Αμμου,  με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις,  μεταφέρθηκε «σε ένδειξη αλληλεγγύης και σύνδεσης των κοινωνικών κινημάτων στον χώρο της ΕΡΑ στη Σούδα, σε σύνδεση με τη μουσικοθεατρική παράσταση "Κι εκείνος που σωπαίνει θα χαθεί"».
«Να γίνει η ΕΡΤ κέντρο αγώνα και προάσπισης της δημοκρατίας» ζήτησαν οι οργανωτές του 8ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης Χανίων που, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ακόμη: «Το αιφνίδιο και πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης και ξαναέθεσε στην ελληνική κοινωνία το ζήτημα των κυρίαρχων πολιτικών που εξαθλιώνουν τις ζωές μας, το ζήτημα της δημοκρατίας και την αισιοδοξία οτι οι αγώνες μπορεί να είναι νικηφόροι».
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΜΠΟΙ ΣΤΗ ΜΑΛΑΞΑ
Στο μεταξύ, χθες το πρωί, μετά από προσπάθειες τεχνικών της ΕΡΤ, αποκαταστάθηκε η αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων από τους αναμεταδότες της Ρογδιάς Ηρακλείου, αλλά και της Μαλάξας, που καλύπτουν τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα, στη Μαλάξα το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ που μεταδίδεται μέσω της ERT World, αναμεταδίδεται από τις συχνότητες της ΝΕΤ (δίαυλος 43) και της ΕΤ-3 (δίαυλος 24).
Επίσης, αναμεταδίδεται από εκατοντάδες πλέον ιστοσελίδες και μπλογκ, μεταξύ των οποίων είναι η ιστοσελίδα των "Χανιώτικων νέων": www.haniotika-nea.gr
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εκπομπές των εργαζομένων της ΕΡΑ Χανίων μέσα από τις συχνότητες του ραδιοφωνικού σταθμού, δηλαδή στα FM από τους 100,6 Mhz (Μαλάξα) και τους 104 Mhz (Σκλόκα) και από τα μεσαία κύματα (AM/MW) και τη συχνότητα των 1512 Khz. Μάλιστα, από τα μεσαία κύματα ο σταθμός ακούγεται, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες λόγω της ανάκλασης των ραδιοκυμάτων και της διάδοσης, σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Επίσης, το πρόγραμμα της ΕΡΑ Χανίων μεταδίδεται και από το Διαδίκτυο και μία από τις ιστοσελίδες που το αναμεταδίδουν -εδώ και πολλά χρόνια- είναι αυτή του Πολυτεχνείου Κρήτης: http://www.tuc.gr/478.html
ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΡΗΤΩΝ
Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις των Κρητικών στο κλείσιμο της ΕΡΤ, αποκτούν πλέον διεθνή διάσταση και χαρακτήρα. Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, το οποίο, αφού αναγνωρίζει «το δικαίωμα της κυβέρνησης να νοικοκυρέψει τον Οργανισμό», εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ για να τονίσει: «Η ΕΡΤ για τους πάνω από πέντε εκατομμύρια απόδημους Ελληνες ανά τον κόσμο ήταν ο γλωσσικός και πολιτισμικός δάσκαλος των παιδιών του, που τώρα θα στερηθούν».
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Σε ψήφισμά του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων τονίζει ότι «το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα "κλείσιμο" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", δηλαδή χωρίς την έγκριση της Βουλής, αναιρεί -για μια ακόμα φορά- όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, τους δημοκρατικούς θεσμούς αυτής της χώρας» και συνεχίζει:
«Ο Νέος Οργανισμός Ραδιο-Τηλεόρασης που θα ιδρυθεί, δε θα μπορέσει ποτέ να καλύψει αυτόν τον ενδιάμεσο σκοταδισμό της χώρας. Φευ! Ούτε να μετριάσει στο ελάχιστο την οδύνη από τις απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις της κυβέρνησης. Καμία εγγύηση και υπόσχεση μετέπειτα ορθής λειτουργίας δε μπορεί να εξασφαλίσει τη μελλοντική διαφάνεια, δε θα μπορέσει να μετριάσει το πλήγμα της ανεργίας, αλλά και το πλήγμα του εθνικού φρονήματος. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς και τη δυσαρέσκειά μας ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων για την πλέον φτωχότερη Εθνική Τηλεόραση».
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων δημοσιοποίησε χθες στα Μ.Μ.Ε. το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε και με το οποίο «καταγγέλλει και αποδοκιμάζει την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ και κατά συνέπεια της δημόσιας ενημέρωσης, οδηγώντας την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία».
Τονίζει ότι «ιδιαίτερα για την Περιφέρεια η απόφαση κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί  με ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση με τοπικό χαραχτήρα. Ο Δημόσιος Φορέας Ραδιοτηλεόρασης και οι περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, όπως στην περιφέρεια μας η ΕΡΑ Χανίων, παράγουν ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο στον τομέα της ενημέρωσης όσο και του πολιτισμού. Τέλος, συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και μεταξύ άλλων καλεί «τους πολίτες των Χανίων να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, σε δήλωσή του χαρακτήρισε «απαράδεκτο και πρωτοφανές το ξαφνικό κλείσιμο με απλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  της δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης», κάνει λόγο για «πλήγμα στη Δημοκρατία» και καταλήγει: «Η ΕΡΤ αποτελεί ιδιοκτησία όλων των Ελλήνων. Στηρίζω απερίφραστα ως δήμαρχος, αλλά και  ως γραμματέας της Π.Ε.Δ. Κρήτης, τη διατήρηση της δημόσιας και πολυφωνικής ΕΡΤ - ΕΡΑ, το δικαίωμα στην ενημέρωση του κάθε Ελληνα πολίτη, καλώντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της που θα έχει αρνητικές συνέπειες στους Ελληνες πολίτες, στην αντικειμενική ενημέρωση, στον πλουραλισμό και τελικά στην ίδια τη Δημοκρατία».
Η ΑΛΦΙΕΡΗ
Η δημοτική σύμβουλος Καντάνου - Σελίνου, Στέλλα Αλφιέρη, σε δήλωσή της τονίζει ότι «η ΕΡΤ δεν μπορεί να κλείσει. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με χιλιάδες υποχρεώσεις, με χιλιάδες εργαζομένους» και ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι στα μεγάλα γεγονότα «που έρχονται από τους πολίτες που υπερασπίζονται τη δημοκρατία» η είδηση «να χάνεται» και «να έρχεται ραφιναρισμένη και αυτό το πετυχαίνουν μόνο με τους εργολάβους της είδησης».
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ το θέμα της ΕΡΤ απασχόλησε την πρώτη συνεδρίαση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων που με χθεσινοβραδινή απόφασή της εκφράζει «την αντίθεσή της στο κλείσιμο και τη φίμωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», τονίζει ότι «η μονομερής και αιφνιδιαστική απόφαση του κ. Σαμαρά, που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει 'μαύρο' στις οθόνες μας, αποτελεί μία κίνηση που παραπέμπει σε άλλες εποχές και απαξιώνει τον ρόλο του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών θεσμών της χώρας». Υποστηρίζει ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει δημόσιος διάλογος και νομοθετική πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό της ΕΡΤ» και «αυτό πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι η ΕΡΤ θα είναι ανοιχτή». Καταλήγοντας εκφράζει τη στήριξή της «στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Χανιών για την άμεση επαναλειτουργία της και για την αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης με αξιοκρατία, δημοκρατικό έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, με χθεσινή ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «στην ΕΡΤ δεν "παίζεται" μόνο η απόλυση 2.500 χιλιάδων εργαζομένων.
Δεν "παίζεται" μόνο το ξεπούλημα των συχνοτήτων στους μεγαλοεργολάβους - μεγαλοκαναλάρχες. Αυτό που διακυβεύεται είναι ό,τι έχει καταλάβει όλη η Ευρώπη: το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα».
Καταλήγοντας καλεί «κάθε Χανιώτη, δημοκράτη πολίτη, να στηρίξει ενεργά τον αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, είναι και δικός του αγώνας. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών της ενημέρωση και των συχνοτήτων. Είναι αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά για όλους».
ΓΕΩΠΟΝΟΙ
Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων με ανακοίνωσή του «αποδοκιμάζει την αιφνίδια  απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ και ζητά την άμεση ανάκλησή της» και συμπληρώνει: «Εμείς πιστεύουμε ότι η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που δεν είναι μαγαζί καμιάς κυβέρνησης, δεν πρέπει να σιγήσει παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες της. Η κυβέρνηση με την αντιδημοκρατική απόφασή της, δείχνει τον δρόμο που προτίθεται να ακολουθήσει και για άλλες δημόσιες Υπηρεσίες ή Οργανισμούς. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτό της αλληλεγγύης και του αγώνα».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ
Το νεοσύστατο Δ.Σ. του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων με ψήφισμά του καταδικάζει «την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι παράνομη και αντισυνταγματική», εκφράζει «δημόσια την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία του στον τοπικό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς επίσης και την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ», σημειώνει δε ότι «η ΕΡΑ Χανίων από την αρχή της δημιουργίας του Συλλόγου μας στήριξε σθεναρά την προσπάθειά μας προβάλλοντας πάντα με τον καλύτερο τρόπο  τις εκδηλώσεις μας». Και καταλήγει: «Δηλώνουμε, λοιπόν, ως Σύλλογος ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και βροντοφωνάζουμε στους υπεύθυνους της κατάστασης ότι η Δημοκρατία δε φιμώνεται».
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης «εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, επειδή θεωρούν ότι τόσο το ίδιο το γεγονός όσο και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται θίγουν βασικά δημόσια κοινωνικά αγαθά και δυναμιτίζουν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών».
Ο ΜΑΡΙΑΣ
Ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες για την αναδρομική κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 139Α) που έκλεισε την ΕΡΤ Α.Ε.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Ι.Τ.Ε.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (Σ.Ε.Ι.Τ.Ε.) εκφράζει «την αντίθεσή του με την απόφαση της βίαιης διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ».
ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τον εξορθολογισμό της ζητά με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος Γιάννης Γαρεδάκης και ο γ. γραμματέας Ακης Μυκονιάτης, αναφέρεται:
«Το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και διαφωνία του με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί έναν ζωτικό χώρο δημοκρατίας, πολιτισμού και ιστορικής μνήμης για τους απανταχού Ελληνες.
Οι παθογένειες και τα προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία της ΕΡΤ τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους εμπειρογνώμονες και ερευνητές, πρέπει να επιλυθούν διαμέσου ενός γόνιμου διαλόγου που δεν θα στοχεύει στη διάλυση, αλλά αντιθέτως στη συνεχή αναβάθμισή της.
Ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο, που οι ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στον χώρο των Μ.Μ.Ε. υπονομεύουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ελευθερία του Τύπου, η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα δημοκρατίας, ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παιδείας και πολιτισμού.
Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ταυτόχρονα να θέσει σε δημόσιο διάλογο ένα σχέδιο εξορθολογισμού της λειτουργίας της που θα στοχεύει στην ιστορική της χειραφέτηση από το πελατειακό σύστημα και τον κρατικό παρεμβατισμό».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/6/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου