Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν χθες στα Χανιά εκπρόσωποι των επαγγελματιών την οικονομική κατάσταση. Οπως είπαν, η κατάσταση υπερχρέωσης των επιχειρήσεων έχει γίνει ανεξέλεγκτη και τα χρέη τους διογκώνονται καθημερινά.
Επίσης, το κλείσιμο επιχειρήσεων (ουσιαστικό και τυπικό) συνεχίζεται. Πρόσφατα οδηγήθηκε σε κατάρρευση ο Συνεταιρισμός Υδραυλικών και ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί άλλοι αστικοί συνεταιρισμοί στον χώρο των κατασκευών.
Σε ό,τι αφορα τον τουρισμό, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, η αύξηση των αφίξεων (25% το Μάιο) δεν έχει επιφέρει ανάλογη αύξηση του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις.
Ομως, οι επαγγελματίες δεν έμειναν στις διαπιστώσεις αλλά προχώρησαν και σε προτάσεις. Ζήτησαν ανάμεσα σε άλλα: Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και να απαγορευτεί η λειτουργία εισπρακτικών εταιρειών.
Αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας στον ΟΑΕΕ από την ασφαλιστική ενημερότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος τον 2014.
"Πάγωμα" (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα οφειλών στο Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα να τις αποπληρώσει μετά την 1/1/2015 κ.ά..
Βεβαίως, οι επαγγελματίες προτείνουν. Δεν αποφασίζουν. Ομως, η πολιτεία οφείλει να εξετάσει με προσοχή τις θέσεις τους. Να μην τους αγνοήσει.
Υποχρώωση των αρμοδίων είναι η υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στην πράξη. Γιατί από λόγια άλλο τίποτα...
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 8/6/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου