Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Νόμος και τάξη στην... ελεύθερη κατασκήνωση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η περιστολή δικαιωμάτων συνεχίζεται ακάθεκτη στην Ελλάδα του 2013. Αυτές τις μέρες στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρίσκονται οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, καθώς ακόμα και η ελεύθερη κατασκήνωση τελεί υπό καταστολή!
Οπως δημοσιεύθηκε χθες στην «Ε», η ΕΛ.ΑΣ. έκανε το περασμένο Σάββατο έφοδο στο Γαϊδουρονήσι και στις 9 Ιουλίου στην Πρέβελη. Οχι για να ελέγξει τυχόν ρύπανση, αλλά για να διώξει συλλήβδην τους ελεύθερους κατασκηνωτές, εις βάρος των οποίων σχημάτισε μάλιστα και δικογραφία.
Η νομοθεσία, που δεν επιτρέπει την ελεύθερη κατασκήνωση, έγινε με επιχείρημα την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως αυτό είναι το πρόσχημα;
Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές ή έστω οι συνειδητοποιημένοι ελεύθεροι κατασκηνωτές, που είναι και η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων, αποτελούν θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και αντιδρούν όταν δουν ασυνείδητους.
Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν ζωντάνια τα καλοκαιρινά βράδια σε παραλίες στα νησιά μας. Είναι χιλιάδες νέοι και νέες που κατασκηνώνουν με την παρέα τους, κάνουν μπάνια σε πεντακάθαρα νερά και τα βράδια γνωρίζονται μεταξύ τους και τραγουδάνε στις παρέες.
Ελεύθερα και απλά. Αλλά, αυτό δεν θέλουν να το καταλάβουν όσοι μέσα από τα γραφεία τους αποφασίζουν και επιβάλλουν αυτό που, πιθανώς, θα ήθελαν και οι ίδιοι να «δοκιμάσουν»...
Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης, για πολλούς ανθρώπους η κατασκήνωση αποτελεί εναλλακτικό τρόπο δωρεάν διακοπών.
Και, σε τελική ανάλυση, η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί όχι μόνο επιλογή, αλλά και δικαίωμα.
Μάλιστα, το 2010 είχε γίνει και εκστρατεία υπέρ της ελεύθερης κατασκήνωσης μέσα από τον ιστότοπο http://freecampgr.blogspot.gr/.
Την ίδια χρονιά, όπως είχε δημοσιευθεί σε ρεπορτάζ της «Ε», η ομάδα «Ελεύθεροι κατασκηνωτές» εξηγούσε ότι «όλες οι παραλίες, οι θάλασσες, τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, οι ουρανοί αυτού του κόσμου ανήκουν σε όλους εμάς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε παντού την ελευθερία να απολαμβάνουμε τη ζωή χωρίς περιορισμούς και χωρίς απαγορεύσεις. Σκοπός του "Κινήματος για την ελεύθερη κατασκήνωση" είναι να διδάξουμε ο ένας τον άλλον την αγάπη, το σεβασμό και την προστασία της φύσης και να υπερασπιστούμε την απόλυτη ελευθερία τής διαβίωσης στην απέραντη αγκαλιά της γης και του ουρανού. Θα ταξιδέψουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τους φίλους μας και τους εραστές μας παντού, θα ζήσουμε ελεύθεροι όπου εμείς επιλέξουμε, θα προστατέψουμε τα δάση και τις παραλίες με τα γυμνά κορμιά μας... Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να είμαστε ελεύθεροι».
Μόνο που και φέτος το σύνθημα «λευτεριά στις διακοπές» ξαναγίνεται επίκαιρο. Για όσους επιλέγουν αυτού του είδους τις διακοπές.
(Ελευθεροτυπία - 23/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=376168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου