Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

"Οριστική και αμετάκλητη η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα"

«Οριστική και αμετάκλητη είναι η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα».
Με τα λόγια αυτά ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" και μέλος της Οργανωτικής και  Συντονιστικής Επιτροπής των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών, έδωσε οριστικό τέλος σε περίεργα σενάρια που διακινούνται στο Διαδίκτυο περί... δημοψηφίσματος για την Ενωση.
Ο κ. Παπαδάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου με θέμα της ομιλίας του: "Το νόημα της επετείου των 100 ετών από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η σημασία των εκδηλώσεων για τους όπου γης Κρήτες".
Στο τέλος της ομιλίας του υπογράμμισε: «Τα τελευταία χρόνια διακινείται, σε επίπεδο ψιθύρου και φημολογίας, ένα σενάριο περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος το 2013, στο οποίο δήθεν οι Κρητικοί θα κληθούν να αποφανθούν για το αν επιθυμούν να παραμείνει το νησί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας ή όχι. Πρόκειται για αστειότητες που κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού. Πραγματικά δεν έχω ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για ευσεβείς πόθους κάποιων κύκλων που κινούνται στο σκοτάδι ή, απλώς, για φαιδρότητες στο Διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι μυθεύματα και στερούνται κάθε σοβαρότητας. Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα έχει χαρακτήρα οριστικό και αμετάκλητο, δεν είναι ένωση με... ημερομηνία λήξεως. Σε καμία από τις διεθνείς συνθήκες με τις οποίες ρυθμίζεται οριστικά το κρητικό ζήτημα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ότι η ένωση υπόκειται σε οποιονδήποτε χρονικό περιορισμό ούτε σε ενδεχόμενο επανεξέτασης της ενσωμάτωσης της Κρήτης στον εθνικό κορμό σε 100, 200 ή... χίλια χρόνια. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει για τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό με τις προαναφερόμενες ή μεταγενέστερες συνθήκες.
Οι συνθήκες αυτές ήταν, σύμφωνα με τον Βενιζέλο, «η τελευταία λέξη επί του κρητικού ζητήματος» καθώς με αυτές εξέλιπε κάθε ίχνος τουρκικής επικυριαρχίας και η Κρήτη ενσωματώθηκε για πάντα στον εθνικό κορμό, μαζί με εκατομμύρια Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Νησιώτες και αργότερα Θράκες. Αυτό όμως που δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ είναι ότι οι πρόγονοί μας και ο Βενιζέλος μας παρέδωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνισμού ένα τόσο ομοιογενές και ισχυρό κράτος. Σε εμάς και στις επόμενες γενιές εναπόκειται να το κρατήσουμε αλώβητο, ακέραιο και δυνατό».
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Σύμφωνα με  τον ομιλητή, η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί «ιστορικό παράδειγμα μεγάλης εθνικής σημασίας».
Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «η 100ή επέτειος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κορυφαίο γεγονός που εφέτος, έναν αιώνα μετά, ξυπνά μνήμες και παραπέμπει σε μια ηρωική εποχή, που τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές της σημάδεψαν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η επέτειος αυτή μας δίνει την ευκαιρία για αποτίμηση της σημασίας της, ταυτόχρονα όμως προσφέρεται για μελέτη, αλλά και ως ιστορικό παράδειγμα μεγάλης εθνικής σημασίας, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα διέρχεται μια από τις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας της».
Ακόμα ο κ. Παπαδάκης τόνισε: «Εκατό χρόνια μετά η μεγάλη επέτειος της ένωσης γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα, αλλά και με αίσθηση της ξεχωριστής σημασίας της. Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις επικεντρώνουν στην ανάδειξη της ένδοξης κρητικής ιστορίας, στους αγώνες των προγόνων μας για την πολυπόθητη ένωση, στη λαϊκή παράδοσή μας, στα επιτεύγματα του αιώνα που προηγήθηκε στην τέχνη και την επιστήμη, στους μεγάλους Κρητικούς που διακρίθηκαν στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δράσης και δημιουργίας, στη μελλοντική προοπτική μας.
Εκτός από τις κορυφαίες εκδηλώσεις έναρξης και λήξης έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους εκδηλώσεις πανηγυρικές, αλλά και επιστημονικού χαρακτήρα στην Κρήτη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται 120 εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες, 40 εκπαιδευτικές δράσεις, 11 εκθέσεις, εκδόσεις βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού, διαγωνισμοί, μουσικά, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό πρόγραμμα που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, στο οποίο πρωτοστατεί η Περιφέρεια Κρήτης με την επιστημονική στήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", αλλά και η Εκκλησία της Κρήτης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κορυφαίοι πνευματικοί και εκπαιδευτικοί Φορείς, οι όπου γης Κρήτες και η νεολαία της Μεγαλονήσου. Πιστεύουμε ότι τελικά διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να ικανοποιηθεί ο κοινός στόχος όλων μας για έναν εορτασμό της εκατονταετίας, αντάξιο του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της ενσωμάτωσης της Κρήτης στον εθνικό κορμό».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/126055-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου