Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ποια κίνητρα;

Η επιβεβαίωση ήρθε χθες από εκπροσώπους της Ανώτατης Εκπαίδευσης: ολοένα και περισσότεροι Ελληνες επιστήμονες μεταναστεύουν για να εργαστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς στο εξωτερικό.
Το ανέφερε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασ. Διγαλάκης σε συνεδρία με θέμα τη μετανάστευση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών που συνεχίζεται στα Χανιά.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη σελίδα 8, ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι αύξηση έως και 70% καταγράφεται τα τελευταία 5 χρόνια στους Ελληνες επιστήμονες που καταφεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου τόνισε ότι ο ισχυρισμός ότι «η κρίση μπορεί να ιδωθεί ως ευκαιρία» δεν επιβεβαιώνονται καθώς τα εμπόδια για τους νέους επιστήμονες, ώστε αυτοί να μπορέσουν να εργαστούν και να ζήσουν εδώ, αντί να μειώνονται, αυξάνονται.
Από παλιά λεγόταν ότι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Τώρα, κατά πώς φαίνεται, συνεχίζει να τα «τρώει» με τις ευλογίες της τρόικας. Και έτσι αναρωτιέται κανείς: τι θα μείνει μελλοντικά σε αυτή τη χώρα; Ποιος νέος επιστήμονας θα παραμείνει, αν οι μισθοί διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα;
Ομως, αν μια χώρα δεν φροντίσει τα 'παιδιά της', δηλαδή το μέλλον, καταδικάζεται να ζήσει τραγικές στιγμές. Οσο κι αν θέλουν να το αγνοούν οι κυβερνώντες, αυτή είναι η αλήθεια.
Και το "στοίχημα" για το αύριο είναι να μείνουν στη χώρα οι νέοι επιστήμονες που επιθυμούν να προσφέρουν. Τα κίνητρα, εν τούτοις, παραμένουν ως ζητούμενο...
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/125981-20.html
Link: http://www.haniotika-nea.gr/125971-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου