Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σάλος για τα μοντέρνα φωτιστικά στην παλιά πόλη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σάλο προκάλεσε το ζήτημα με τα νέα φωτιστικά σώματα της Παλιάς Πόλης, που αναδείχθηκε με ρεπορτάζ και σχόλιο των "Χ.Ν.".
Μετά τις αντιδράσεις κατοίκων στην αντικατάσταση των παραδοσιακών φωτιστικών με μοντέρνα, σήμερα στις 9 το πρωί, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Μαν. Σκουλάκης, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στο δημαρχείο Χανίων
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν το Γραφείο Παλιάς Πόλης, το Γραφείο Οχυρώσεων, η Αρχαιολογία κ.α.
Στο μεταξύ, οι "Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων" ανακοίνωσαν ότι ο ευρωβουλευτής τους, Νίκος Χρυσόγελος, θα θέσει το θέμα στη Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «αναρωτιούνται οι κάτοικοι για ποιο λόγο να αντικατασταθούν αυτά τα φωτιστικά, με την ξεχωριστή ομορφιά, που τόσο πολύ εναρμονίζονται με το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης, που  είναι σφυρήλατα, χειροποίητα, διάτρητα και όμορφα σχεδιασμένα με τον κρητικό αίγαγρο, έργο των εργατών του Δήμου, που κατασκευάστηκαν στην πύλη Σαμπιονάρα, με αυτά τα αντιαισθητικά και καθόλου ταιριαστά με το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης φωτιστικά; Μήπως ο Δήμος αλλά και η Αρχαιολογική Υπηρεσία που έχει την ευθύνη προστασίας της παλιάς πόλης και μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε άλλες περιπτώσεις, οφείλουν μια εξήγηση στους Χανιώτες γι' αυτή την αλλαγή».
Ο ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Για το ίδιο θέμα χθες το βράδυ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης: "Δήμος Ενεργών Πολιτών", Τάσος Βάμβουκας, δήλωσε ότι «η τοποθέτηση  αιωρούμενων φωτιστικών  σωμάτων στην παλιά πόλη των Χανίων σε αντικατάσταση παλαιών παραδοσιακών,  έχει συναντήσει  δικαιολογημένα κατά την γνώμη μας,  την αντίδραση πολλών δημοτών και έχει προκαλέσει αρνητική  δημοσιότητα» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η δημοτική αρχή και οι  αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα: γιατί και πώς επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα φουτουριστικά φωτιστικά και αν ο λόγος αντικατάστασής τους  είναι η φθορά; Γιατί δεν επιλέχτηκε η λύση της αντικατάστασής τους με όμοια από ντόπιους τεχνίτες;  Ενώ, αν  ο λόγος είναι ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού, γιατί δεν επιλέχτηκαν φωτιστικά τα οποία να έχουν αναφορά σε φόρμες ταιριαστές με την παράδοση της πόλης;».
Ο ίδιος πρότεινε «να αποσυρθούν άμεσα τα ήδη τοποθετημένα φωτιστικά και να γίνει μία συζήτηση όπου θα ληφθούν υπ' όψιν και οι απόψεις του συλλόγου αρχιτεκτόνων της αρχιτεκτονικής σχολής και θα αφορά γενικότερα τον σχεδιασμό του φωτισμού στην πόλη. Θα πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις για τις  προτεραιότητες και για τον τρόπο που διαχειρίζονται τους ευρωπαϊκούς  πόρους».
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Α.Σ.
Πάντως, η τοποθέτηση των νέων φωτιστικών έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) από τον Απρίλιο του 2011, όπως μας είπε χθες ο τότε προϊστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν προϊστάμενος του Γραφείου της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης
Ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε συγκεκριμένα, ότι «από τη μεριά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είχε εγκριθεί η μελέτη, μάλλον εκ παραδρομής, εκτίμησε ότι για τον Δήμο Χανίων υπερίσχυσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι τα μορφολογικά καθώς τα καινούργια φωτιστικά θα έχουν καλύτερο φωτισμό. Ωστόσο συμφώνησε ότι τα νέα φωτιστικά δεν ταιριάζουν στην παλιά πόλη και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί καλύτερη λύση.
(Χανιώτικα νέα - 31/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου