Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Χωρίς ΕΡΑ η Κρήτη στο νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εντονες αντιδράσεις προκαλούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο νομοσχέδιο για τον νέο δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα, δεν προβλέπεται επαναλειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών των Χανίων και του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η  επωνυμία της εταιρείας θα είναι: "Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) Α.Ε." και θα περιλαμβάνει δύο τηλεοπτικά κανάλια από τα οποία το ένα θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και θα καλύψει το κενό της Ν.Ε.Τ. και το άλλο θα αντικαταστήσει την ΕΤ-3. Επίσης προβλέπεται να διατηρηθεί το δορυφορικό κανάλι.
Επιπλεόν θα λειτουργήσουν τέσσερα κεντρικά Ραδιοφωνικά προγράμματα - ένας σταθμός ενημερωτικός, ένας αθλητικός, ένας για τον απόδημο Ελληνισμό ("Η φωνή της Ελλάδας") και το Τρίτο Πρόγραμμα.
Ως προς τους περιφερειακούς
σταθμούς, ωστόσο, σύμφωνα με όσα είχαν δει, έως αργά χθες, το φως της δημοσιότητας, θα λειτουργήσουν σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο.
Δεν υπάρχει, ωστόσο, αναφορά στην Κρήτη.
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους παλαιότερους Ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιφέρεια της χώρας, εθνικής κι αυτός σημασίας, είναι η Ε.Ρ.Α Χανίων η οποία εκπέμπει ανελλιπώς από το 1947 στους 1.512 Χιλιόκυκλους των μεσαίων κυμάτων και τα τελευταία χρόνια και στα F.M, στις συχνότητες των 100,6 Mhz από Μαλάξα και των 104 Μhz από Σκλόκα.
Μάλιστα, το 1953 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Χανίων διέθετε και πομπό βραχέων κυμάτων.
Μέχρι και σήμερα από τα μεσαία κύματα η εμβέλεια της Ε.Ρ.Α. Χανίων ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας και φτάνει σε χώρες της Ευρώπης αλλά και της Βόρειας Αφρικής, χωρίς τη "συνδρομή" αναμεταδοτών ή δορυφόρων.
Τη στήριξή τους στην Ε.Ρ.Α. Χανίων και στους εργαζόμενους σ' αυτήν έχει εκφράσει, με ψήφισματά του,  το σύνολο των φορέων του Νομού.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση τους με αφορμή τα δημοσιεύματα του τύπου που κάνουν λόγο, ότι στο νομοσχέδιο του νέου δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα εξαιρείται η Κρήτη της παρουσίας ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού, εξέφρασαν χθες με δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.
Τον Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κρήτης είχαν συναντήσει νωρίτερα στην Περιφέρεια η διευθύντρια και ο αρχισυντάκτης της Ε.Ρ.Α Ηρακλείου, Ρένα Παπαδάκη, και Κώστας Βασιλάκης, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία τους για την κατάργηση της Ε.Ρ.Τ-Ε.Ρ.Α., αλλά και για τα δημοσιεύματα που (επικαλούμενα πληροφορίες) εξαιρούν από το νέο χάρτη των Περιφερειακών Σταθμών την Κρήτη.
Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο τα στελέχη της Ε.Ρ.Α ενημέρωσαν σε άλλη συνάντηση και τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη ενώ επικοινώνησαν τηλεφωνικά με στελέχη της Κυβέρνησης και βουλευτές.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, «οι κ.κ. Αρναουτάκης, Κουκιαδάκης, Κουράκης σε δηλώσεις τους στα Μ.Μ.Ε. ανέφεραν ότι είναι απαράδεκτο-αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα- η Κρήτη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας να αδικείται, και να μην έχει δημόσια Ραδιοτηλεοπτική μονάδα, επισημαίνοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιδράσουν δυναμικά.
Μάλιστα ο κ. Κουκιαδάκης ζήτησε άμεσα να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Παντελή Καψή όπου αντιπροσωπεία της Περιφέρειας και της Π.Ε.Δ. θα τον ενημερώσουν για το όλο θέμα αλλά και για την αναγκαιότητα της παρουσίας στην Κρήτη δημόσιας Ραδιοτηλεοπτικής μονάδας, αφού το νησί είναι μια δυναμική Περιφέρεια και το νοτιότερο άκρο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής επικράτειας».
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Σημειώνεται ότι το θέμα της Ε.Ρ.Τ απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Rebecca Harms (Γερμανία, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων), Izabelle Durant (Βέλγιο, αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου), Rui Tavares (Πορτογαλία) που διοργάνωσαν εκδήλωση «στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προχθές, τόνισαν:
«Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. είναι μια πράξη αντιδημοκρατική κι αδιανόητη για ευρωπαϊκή χώρα.
Το άμεσο άνοιγμα της Ε.Ρ.Τ. με τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους και τις υποδομές της είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ζημιά και να λειτουργήσουν σύντομα αλλά και  μακροχρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες  πληροφόρησης, που έχουν καθοριστικό ρόλο σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Με ανοικτή Ε.Ρ.Τ. πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους, το κοινοβούλιο για την αναβάθμιση της Ε.Ρ.Τ. μέσω των αλλαγών που απαιτούνται ώστε να εκπληρώνει το ρόλο της ως ανεξάρτητη από κυβερνήσεις, κράτος και ιδιωτικά συμφέροντα, πλουραλιστική, δημόσια Ραδιοτηλεόραση, που εκφράζει τις Αξίες των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης της Ε.Ε.
Σε αυτό το διάλογο μπορεί να αξιοποιηθεί η διαθεσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης (Ε.Β.U) να βοηθήσει με την εμπειρία της. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.
 Αν όμως δεν ανοίξει η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να τεθεί θέμα με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Α’ Εξάμηνο 2014», τόνισαν.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές:
Ο Νίκος Μιχαλίτσης, (ΕΡΤ, πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών), η Νικόλ Φράνκ, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης (Ε.Β.U), που εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Ε.Ρ.Τ, ο  Φρανσουά Τρον, διευθυντής της δημόσιας Βελγικής τηλεόρασης (RTBF),  οι Καμίλο Αζεβέδο (Πορτογαλική τηλεόραση RTP) και Ρούι Νούνες (Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA) κ.α..
(Χανιώτικα νέα - 4/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου