Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

"Αρρωστη" πολιτική

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πρώτο μέλημα μιας σοβαρής χώρας θα ήταν η διάθεση πιστώσεων για την παροχή αναβαθμισμένων και ουσιαστικών ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Πρώτο μέλημα, όμως, στην Ελλάδα του 2013 είναι οι περικοπές και στον τομέα της Υγείας, με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να καταρρέει και ακόμα και γιατρούς να μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού για μεγαλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η Ενωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, επισήμανε τον κίνδυνο πλήρους οικονομικής κατάρρευσης του Οργανισμού, ο οποίος δεν μπορεί να εκκαθαρίσει τις οφειλές του, με αποτέλεσμα να οφείλει για τα έτη 2010 και 2011 1,2 δισ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2012 και 2013 έχει συσσωρεύσει άλλα 1,2 δισ. σε νέα χρέη.
Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και την τρόικα που βάζει περιορισμούς στη φαρμακευτική δαπάνη, με το... μάρμαρο να πέφτει, προφανώς, στις πλάτες των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η φαρμακευτική δαπάνη δεν πρέπει να ξεπεράσει φέτος τα 2,44 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,8 δισ. της περσινής χρονιάς. Ομως ενώ για τον Ιανουάριο είχαν προϋπολογιστεί 197,5 εκατ. ευρώ, η τελική δαπάνη άγγιξε τα 239,7 εκατ., σημειώνοντας υπέρβαση 42 εκατ. ευρώ.
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, έρχεται τώρα το υπουργείο Υγείας να σχεδιάζει κλείσιμο νοσοκομείων και δομών Υγείας. Να ετοιμάζει συρρίκνωση του ΕΣΥ στο πλαίσιο των περικοπών και των απαιτήσεων του Μνημονίου. Ακόμη ένα, όμως, μείζον ζήτημα είναι το γεγονός ότι το πλήθος ανέργων που αυξάνει καθημερινά βρίσκεται ξαφνικά και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Γι' αυτό και αυξάνει ταυτόχρονα ο αριθμός των Ελλήνων που απευθύνονται σε εθελοντικές δομές, όπως τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία Αλληλεγγύης, που έχουν δημιουργηθεί από φορείς και συλλογικότητες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Οσοι, όμως, χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο, αλλά είναι ανασφάλιστοι και άποροι, τι πρέπει να κάνουν; Αυτή τη στιγμή ο χώρος της Υγείας μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί. Και μαζί της να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Αλλά φαίνεται πως δεν το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση ή δεν θέλουν να το καταλάβουν...
(Ελευθεροτυπία - 5/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=373001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου