Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Μελέτη για τη διάβρωση σε ακτές των Χανίων

Η μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης που απειλεί τις ακτές του βορείου άξονα και κυρίως τα τμήματα από Αγία Μαρίνα έως Κολυμπάρι και την παραλία Καλυβών έχει ακόμη μέλλον: Τα πρώτα στοιχεία για την αντιμετώπιση αναμένονται το φθινόπωρο του 2014.
Η επισήμανση αυτή έγινε στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη 'Μελέτη Διάβρωσης και Προστασίας Ακτών Κόλπου Χανίων'.
Η Επιτροπή αποτελείται από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστα Συνολάκη και τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Ελένη Δοξάκη.
Η συνεδρίαση είχε σκοπό να γίνει ενημέρωση και να συνταχθεί έκθεση για την πρόοδο των εργασιών της Σύμβασης.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνει παρουσίαση, από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., των μέχρι σήμερα εργασιών του, την Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 11 π.μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση προϋπολογισμού 380.000 ευρώ υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και έχει σκοπό να διατυπώσει λύσεις για τη διάβρωση των ακτών του Κόλπου Χανίων και την αποκατάσταση της αμμώδους παραλίας.
Μιλώντας στα 'Χανιώτικα νέα', ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η παρατήρηση των κυματισμών από τους δύο κυματομετρητές που έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά του παλιού λιμανιού των Χανίων, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα και το Κολυμπάρι, στο ύψος του Γερανίου.
Από τις παρατηρήσεις αυτές, είπε ο κ. Συνολάκης, έχουν διαπιστώσει ότι τα κύματα είναι μεγαλύτερα από ό,τι υπέθεταν οι επιστήμονες και προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις: Αν και νόμιζαν ότι προέρχονταν μόνο από τα βόρεια, παρατήρησαν ότι προέρχονται και από βορειοδυτικά και απο βορειοανατολικά.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «η διάβρωση παραμένει απειλή στον βόρειο άξονα από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Κολυμπάρι και στις Καλύβες και το πώς θα αντιμετωπιστεί θα μας το δείξει η μελέτη. Τα πρώτα στοιχεία για την αντιμετώπιση θα τα έχουμε, ελπίζουμε, το φθινόπωρο του 2014, δηλαδή σε έναν χρόνο».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 5/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου