Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ο ιντερνετισμός, πληγή για τα παιδιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Νέα εξάρτηση, που λαμβάνει διαστάσεις και στην Ελλάδα, είναι ο «ιντερνετισμός», δηλαδή το πρόβλημα του εθισμού στο Διαδίκτυο και τα online ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή 92 παιδιά και έφηβοι που πάσχουν από «ιντερνετισμό» νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά εξάρτησης κυρίως από το διαδικτυακό τζόγο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» των συγγραφέων Εμμανουήλ Σφακιανάκη (διευθυντής Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), Κωνσταντίνου Σιώμου (ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο) και Γεωργίου Φλώρου (ψυχίατρος MSc, υπ. διδάκτωρ ΑΠΘ), προχθές το βράδυ, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου μεγαλώνει διαρκώς καθώς ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 53% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 92% των Ελλήνων εφήβων 12-16 χρόνων είναι καθημερινά στο Διαδίκτυο από 2 έως 4,5 ώρες.
«Με απλά λόγια, αν αυτοί οι χρήστες -και ιδίως οι νέοι- δεν προσέξουν τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και παράλληλα τους κανόνες αποφυγής του εθισμού, δηλαδή αν αυτό το παιδί το αφήσουμε ανεξέλεγκτο όλη μέρα σε έναν υπολογιστή, το επόμενο βήμα είναι να τρέξουμε σε ένα νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης και πρόσθεσε ότι «ήδη στη χώρα μας υπάρχει ένα ειδικό νοσοκομείο, το Παίδων, το οποίο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 92 παιδιά που έχουν εθιστεί στον "ιντερνετισμό", δηλαδή τον εθισμό στο Διαδίκτυο, που στην Κίνα και την Αμερική έχει αναγνωριστεί ως ασθένεια».
Ο κ. Σφακιανάκης επισήμανε μάλιστα ότι τα παιδιά που έχουν εθιστεί στο Ιντερνετ «τα βλέπουμε να κοιμούνται στο σχολείο γιατί με το που θα πάνε στο σπίτι θα αρχίσουν πάλι να ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με άλλα λόγια, αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζονται εξ αποστάσεως και γι' αυτό το λόγο οι γονείς που θα δουν τα παιδιά τους να είναι ξεκομμένα από τις παρέες και από τα κοινωνικά τους δίκτυα, δηλαδή να πάνε μια βόλτα, να δουν ένα φίλο κ.λπ., σημαίνει ότι χτυπάει ο κώδωνας του κινδύνου». Ο ερευνητής και διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ - Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας σημείωσε σχετικά ότι, σε σύγκριση με τα παλαιότερα τεχνολογικά επιτεύγματα, το Διαδίκτυο έχει τη μοναδική ιδιότητα ότι, πέρα από τις ανατροπές που έχει επιφέρει στο χώρο της οικονομίας, έχει επέμβει συγχρόνως στη δομή της κοινωνίας αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.
(Ελευθεροτυπία - 12/8/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=379813

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου