Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Και δαρμένοι και άστεγοι;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε άλλη μία φορά. Με τους πολιτικούς της δικομματικής κυβέρνησης να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα έρθουν άλλα μέτρα. Και με τη διαβεβαίωση αυτή να μένει στη... θεωρία. Γιατί η πράξη πάντα τους διαψεύδει.
Αυτή τη φορά, όμως, με το χειρότερο τρόπο: Το νέο μέτρο που ετοιμάζουν, αυτό του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, θα δώσει, αν περάσει, τη «χαριστική» βολή στα χιλιάδες ρημαγμένα νοικοκυριά και στην περιβόητη κοινωνική συνοχή.
Αστειευόμενος θα έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση, κατανοώντας ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο το «χαράτσι», αποφάσισε να μας... απαλλάξει και βρήκε τη λύση: να μας πάρει το σπίτι. Η πραγματικότητα, όμως, ξεπερνά ακόμα και το χιούμορ.
Χιλιάδες άνθρωποι πριν από λίγα χρόνια είχαν αποφασίσει, με δανεισμό, να βάλουν το «κεφάλι» τους κάτω από το δικό τους... κεραμίδι, καθώς είχαν τη δουλειά τους και είχαν δει ότι με το εισόδημά τους μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Τότε, δεν υπήρχαν τα χαράτσια, ούτε είχαν υποβαθμιστεί οι μισθοί. Λίγο καιρό μετά ήρθαν τα πάνω κάτω.
Κάποιοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται τόσο ώστε ήρθαν σε αδυναμία να πληρώσουν το δάνειό τους. Κάποιοι άλλοι έχασαν τη δουλειά τους.
Σίγουρα, δεν φταίνε. Μόνο που αυτοί που φταίνε, τους απειλούν τώρα με το ίδιο τους το σπίτι.
Το επιχείρημα της προστασίας των «φτωχών και ασθενέστερων» που διαρρέει από κυβερνητικά χείλη ακούγεται σαν ανέκδοτο.
Το δικαίωμα στην πρώτη κατοικία πρέπει να προστατευθεί επί της ουσίας. Και όχι να παραδοθεί στις... επιταγές της τρόικας και των δανειστών.
Το παρήγορο είναι ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές της κυβέρνησης σε αυτό το μέτρο. Ωστόσο, δεν αρκούν μόνον οι αντιδράσεις. Δεν λέει τίποτα ένα απλό «όχι».
Αν, τελικά, επιμείνει η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή τη διάταξη που θα αλλάζει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι βουλευτές οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δηλαδή, να καταψηφίσουν μια τέτοια διάταξη. Αν δεν το κάνουν, θα έχουν βάλει την υπογραφή τους σε ένα ακόμα μέτρο που πλήττει όχι μόνο την κοινωνία μα και την ίδια τη χώρα.
Αλλά ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση, αν της έχει απομείνει ελάχιστη ευαισθησία, οφείλει να ξεκόψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Και όχι με διαρροές να «μετράει» αντιδράσεις για να δει πώς και πότε θα το περάσει.
Αν θέλουν, οι κυβερνώντες ας πουλήσουν ή ας βάλουν σε πλειστηριασμό το δικό τους σπίτι και τη δική τους περιουσία. Και ας αρνηθούν το μισθό τους. Και όχι με κάθε ευκαιρία να δείχνουν πόσο αποκομμένοι είναι πια από την πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας...
(Ελευθεροτυπία - 14/8/2013)
link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=380108

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου