Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Φωτιστικά για γέλια και για κλάματα στην παλιά πόλη

Για γέλια και για κλάματα η εμμονή της Δημοτικής Αρχής για την τοποθέτηση των νέων "μοντέρνων" φωτιστικών στην Παλιά Πόλη. Οι αντιδράσεις των πολιτών πολλές και εύλογες, δεδομένου ότι αυτό που αποφάσισαν να κάνουν είναι ακριβώς το αντίθετο από όσα συνιστούν οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο για την ανάδειξη και προβολή Ιστορικών Mνημείων!
Με ποια λογική και με ποια αισθητικά κριτήρια γίνεται η άθλια αυτή αλλοίωση του γραφικού χαρακτήρα της παλιάς πόλης;
Ο πρώην προϊστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, μας έλεγε προ ημερών ότι «μάλλον εκ παραδρομής» το 2011, που ήταν ο ίδιος προϊστάμενος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ενέκρινε τα νέα φωτιστικά. Η προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Χανίων, επικύρωσε το λάθος αυτό, στο 'όνομα' των αναπλάσεων και του ΕΣΠΑ.
Είναι δυνατόν να προβάλλεται ως δικαιολογία ότι 'εκ παραδρομής' εγκρίθηκε η τοποθέτηση αυτών των απερίγραπτων κατασκευών για τον φωτισμό της Παλιάς Πόλης;
Και δεν ντρέπονται να προβάλλουν αυτούς τους ισχυρισμούς και να επιμένουν μάλιστα στην απόφασή τους, αντί να παραδεχθούν το λάθος τους και να το διορθώσουν; Επειτα να συνεδριάζουν εν κρυπτώ, σε κλειστές για τα Μ.Μ.Ε. συσκέψεις, αποφασίζοντας και διατάσσοντας, αγνοώντας την βούληση της τοπικής κοινωνίας;
Εκτός βέβαια, αν ο απώτερος στόχος των εδώ Αρχόντων είναι να μετατραπεί όλο το λιμάνι σε ένα... τσαντίρι.
ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ...
Αξίζει πάντως να ανατρέξουμε, σε όσα αναφέρθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2011 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στο πλαίσιο της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης με θέμα «Το Προμαχωνικό Σύστημα στις Μεσαιωνικές Πόλεις, Αποκατάσταση - Ανάδειξη - Νέες Χρήσεις».
Τότε, ο Ιστορικός των Οχυρώσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nantes και στην Ecole Nationale de Chaillot και επιστημονικός υπεύθυνος της Unesco - Vauban, κ. Nicolas Faucherre, σε ερώτηση των 'Χ.Ν.' για το πως μπορεί να συνδυαστεί ο σεβασμός του μνημείου με την τουριστική ανάπτυξη σχολίασε χαρακτηριστικά: «Μια πόλη η οποία προσπαθεί να γίνει όμορφη μόνο για τους τουρίστες είναι μια πόλη που μοιάζει με κοινή γυναίκα. Πρέπει πρώτα να σκεφτείτε τη ζωή των μόνιμων κατοίκων. Οι κάτοικοι θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το σχέδιο λοιπόν πρέπει να γίνει για τους κατοίκους και μετά να σκεφτείτε τους τουρίστες».
Τον έλαβε κανείς σοβαρά υπόψην τον υπεύθυνο της Unesco; Οχι φυσικά. Γιατί τα Χανιά έχουν τους δικούς τους 'ειδήμονες' και όπως λέει ο σοφός λαός «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»...
Εκεί... βροντούν και δεκάδες Χανιώτες που μέσω του διαδικτύου -και όχι μόνο- εκφράζουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους.
Καταγράφουμε τρία χαρακτηριστικά σχόλια:
Η κ. Ι.Κ., σχολιάζει:
«Ισως σαν δημότης άλλου Δήμου δεν θα έπρεπε να εκφέρω γνώμη. Αλλά θα το κάνω επειδή αγαπώ αυτή την πόλη το ίδιο με τον δικό μου τόπο. Η σιωπή φέρνει αθόρυβα τη νομιμοποίηση και η συνήθεια την αδιαφορία. Είναι κρίμα να παραγκωνίζονται και να θυσιάζονται στο βωμό του εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης, της ανάπλασης και όπως αλλιώς αποκαλείται  αυτή η κατάσταση, η παράδοση και η ιστορία του τόπου. Δεν πρέπει να είσαι ειδικός για να αντιληφθείς ότι τα σύγχρονα συστήματα φωτισμού δε δένουν με τα Ενετικά αρχοντικά και τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.
Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι αυτό που βλέπω, δένει με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Χανιών».
Η κ. Ρ. Κ. επισημαίνει: «Και έλεγα τι μας λείπει από την παλιά πόλη, τα UFO. Ελεος πια. Ολα θέλουν να τα διαλύσουν, ελπίζω να μην τους αφήσουν να χαλάσουν την γραφικότητα της πόλης μας, ας τα βάλουν σπίτι τους όχι στους δρόμους μας».
«Αυτό πραγματικά πρέπει να το ξανασκεφθούν. Είναι κρίμα με τέτοιες παρεμβάσεις να αρχίσει να χάνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Παλιάς Πόλης των Χανίων», επισημαίνει από την πλευρά της η Ν.Θ.
Εν ολίγοις κύριοι -όλοι όσοι βάλατε την υπογραφή σας σε αυτή την αθλιότητα- να καταλάβετε ότι πράξεις, όπως αυτή, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός και ενδιαφέρον για το ιστορικό μνημείο της Παλιάς Πόλης. Γιατί καλές οι αναφορές σε μελέτες και οι υποσχέσεις για μεγαλεπήβολες αναπλάσεις, αλλά με αυτά τα 'Ούφο' που τοποθετήσατε για να... ίπτανται στην Παλιά Πόλη, θα γελάει όλο το σύμπαν. Οσο για την Unesco, μην μπείτε καν στον κόπο να χτυπήσετε την πόρτα της. Γιατί το θέατρο σκιών, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.
Π. ΠΕΡ. - Γ. ΛΥΒ.
Υ.Γ.: Προφανώς με την ενέργεια αυτή συμπληρώνεται και το... καρακιτσαργιό που άρχισε με την τοποθέτηση στην κεντρική πλατεία του λιμανιού, του σιντριβανιού... πλυσταριού με το περιβόητο φλοτέρ!
(Χανιώτικα νέα - 2/1/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/126465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου