Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Στην επικαιρότητα τα νέα φωτιστικά

Οποιος Χανιώτης ή επισκέπτης κάνει τη βόλτα του στην παλιά πόλη βλέπει τα νέα -μοντέρνα- φωτιστικά δίπλα στα παλιά και αναπόφευκτα κάνει τη σύγκριση.
Το ζήτημα με τα σύγχρονα φωτιστικά, η τοποθέτηση των οποίων έχει προκαλέσει πολλές -και δικαιολογημένες- αντιδράσεις έρχεται όμως, με θεσμικό τρόπο, ξανά στην επικαιρότητα.
Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 5.30 μ.μ., είναι το εξής:
«ΑναμOρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013 για χρηματοδότηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου Χανίων για την υλοποίηση του έργου "Αντικατάσταση φωτιστικών στο ενετικό λιμάνι Χανίων"».
Μοιραία, υποθέτουμε, θα γίνει συζήτηση για τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου. Θα είναι, λοιπόν, σκόπιμο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να παραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να αναπτύξουν τη θέση τους, ακόμη και να αναζητήσουν καλύτερη λύση.
Σε πρόσφατο άρθρο του στα "Χανιώτικα νέα", το μέλος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας, Χρήστος Σωτηρόπουλος είχε υποστηρίξει, επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα της Βενετίας:
«Ισως η συντήρηση και διατήρηση των παλαιών φωτιστικών που έχουν αγαπηθεί τόσο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της παλιάς πόλης με την τοποθέτηση ειδικών λαμπτήρων LED που έχουν χαμηλή κατανάλωση, μηδενικό κόστος συντήρησης, μεγάλη διάρκεια ζωής, που κατευθύνουν το φως μόνο προς τα κάτω, εκεί που πραγματικά το χρειαζόμαστε, που δεν διαχέεται στην ατμόσφαιρα και που μπορεί η ένταση του να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε χώρου να είναι πραγματικά η λύση που χρειαζόμαστε».
Οντως, τα υφιστάμενα φωτιστικά εχουν αγαπηθεί. Αν, τελικώς, επικρατήσει η άποψη να αντικατασταθούν, τουλάχιστον ας γίνει αυτό με πιο όμορφα και όχι με τα 'μεταμοντέρνα'. Και, όπως και να 'χει, ας δοθούν επαρκείς εξηγήσεις.
Για το καλό και το μέλλον της παλιάς πόλης που τόσο αγαπάμε!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/8/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου