Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Αντιδράσεις ΑΕΙ για οδυνηρά μέτρα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Πανεπιστημίου Κρήτης διαμαρτύρεται το πρυτανικό συμβούλιο και σε ανακοίνωσή του καλεί «τα συναρμόδια υπουργεία να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους και τις δυσμενείς συνέπειες που θα προκύψουν από τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης και αναπόφευκτα του συνόλου του έργου του».
Παράλληλα το πρυτανικό συμβούλιο, «επισημαίνοντας την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς του υπουργείου που το αφορούν».
Εξηγεί ότι «η όποια μείωση του προσωπικού θα έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για την επιτευχθείσα μετά από πολυετή προσπάθεια αριστεία του, αλλά και για τη στοιχειώδη λειτουργία του ως ακαδημαϊκού ιδρύματος. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που ήδη έχει αρχίσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με το έργο των εξωτερικών συμβούλων, με τη συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού του πανεπιστημίου και με την κατάρτιση εμπεριστατωμένου και λεπτομερούς, εγκεκριμένου από τη Σύγκλητο, Οδικού Χάρτη αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών».
Καλεί δε «τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο του ιδρύματος να εκφράσουν προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και στην τοπική κοινωνία μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων της, την αντίθεσή τους για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης».
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ
Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης θεωρεί ότι η οριζόντια εφαρμογή του «σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης» στην ανώτατη εκπαίδευση, εντός εξαιρετικά περιορισμένων χρονικών ορίων, εκτός των σοβαρών ζητημάτων νομιμότητας που εγείρει σύμφωνα με τους πλέον έγκριτους νομικούς του Δημοσίου Δικαίου της χώρας, θα οδηγήσει σε ουσιαστική υποβάθμιση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου των πανεπιστημίων.
Ακόμα το πρυτανικό συμβούλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων:
* Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει κατορθώσει, παρά τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, να συναγωνίζεται επάξια τα μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια στην ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας (http://www.timeshighereducation .co.uk/world-university-rankings).
* Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι υποστελεχωμένο. Με βάση διεθνείς πρακτικές, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ανατρέχοντας σε σελίδες facts and figures των πλέον καταξιωμένων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, και λαμβάνοντας υπ' όψιν το πλήθος των ακαδημαϊκών τμημάτων, των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και το εύρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του, θα έπρεπε για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του να είναι στελεχωμένο με περίπου πεντακόσια μέλη προσωπικού σε υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, διαχείρισης οικονομικών πόρων, σχεδιασμού και ανάπτυξης, βιβλιοθήκης, υποδομών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, διαχείρισης κτηριακών εγκαταστάσεων, διαχείρισης ερευνητικών έργων, συνεργασίας με κοινωνικούς εταίρους και υποστήριξης φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει σήμερα μόλις 357 μέλη για το σύνολο των υπηρεσιών του.
Ακόμα το πρυτανικό συμβούλιο τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα σε επιστήμες που θεραπεύονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα δεχτεί για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, 33% περισσότερους φοιτητές από τον αριθμό που η Σύγκλητος αιτήθηκε με βάση τις δυνατότητες του πανεπιστημίου, όπως υπολογίστηκαν από τις αναλογίες φοιτητών προς το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Η συρρίκνωση του προσωπικού θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την εκπαιδευτική διαδικασία», συμπληρώνει.
(Ελευθεροτυπία - 24/8/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/08/2013&id=381773

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου