Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στην αναμονή για το στρατόπεδο "Μαρκοπούλου"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες το θέμα της απόδοσης (πρώην) στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία πάρκων. Αφορμή η είδηση της παραχώρησης στρατοπέδου στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οπως έγινε γνωστό, μετά από προσπάθειες 20 ετών, το ΥΠ.ΕΘ.Α. παραχωρεί το πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά", το οποίο ο ομώνυμος Δήμος διεκδικούσε για να το μετατρέψει σε μητροπολιτικό πάρκο.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, το ΥΠ.ΕΘ.Α. παραχώρησε τελικά για 49 χρόνια στον Δήμο Παύλου Μελά τον χώρο του στρατοπέδου, που φτάνει σε έκταση τα 289 στρέμματα. Από αυτά, στην κυριότητα του ΥΠ.ΕΘ.Α. θα παραμείνουν 25 πολεοδομημένα στρέμματα, ενώ 8 στρέμματα θα παραχωρηθούν στη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως.
Την ίδια ώρα, τα Χανιά παραμένουν στην... αναμονή για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Οχι λίγες φορές οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ζητήσει οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στον Αγιο Ιωάννη Χανίων, να δοθεί στην τοπική κοινωνία για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Κάθε χρόνο, άλλωστε, διοργανώνουν με επιτυχία τη γιορτή διεκδίκησης. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2001 η Πρωτοβουλία Χανιωτών είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της ότι «τον Φλεβάρη του 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία διεκδικούσε πλέον το σύνολο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κατά πλήρη κυριότητα, για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις (δημιουργία χώρου πρασίνου και ενός σχολείου). Μετά από τέσσερα χρόνια διεκδίκησης το κίνημα φαινόταν να δικαιώνεται καθώς πλέον όλοι οι Φορείς των Χανίων συστρατεύονται με την πρόταση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών και των κατοίκων της περιοχής για πράσινο και ένα σχολείο».
Ωστόσο, έως τώρα όσοι διεκδικούν το στρατόπεδο έχουν ακούσει υποσχέσεις, αλλά δεν έχουν δει πράξεις.  Μήπως με αφορμή και τη "νίκη" της Θεσσαλονίκης είναι ευκαιρία να επανεκκινηθεί το θέμα της διεκδίκησης του "Μαρκοπούλου";
(Χανιώτικα νέα - 28/8/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου