Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Η πιο μεγάλη καντάδα για την Κρήτη στα Ανώγεια


Η πιο μεγάλη καντάδα που έγινε ποτέ στην Κρήτη θα παρουσιαστεί στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στα ιστορικά Ανώγεια, την Κυριακή 11 Αυγούστου. Την εκδήλωση οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, ο οποίος εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο «τα Ανώγεια τιμούν τους αγώνες των Κρητών και οργανώνουν την πιο μεγάλη καντάδα που έγινε ποτέ στην Κρήτη καθώς επίσης και το 1ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού με περισσότερους από 500 χορευτές και 38 συγκροτήματα από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι».
Αφορμή αποτελεί η συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων, «περισσότεροι από 500 χορευτές από όλη την Κρήτη, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι και 38 συγκροτήματα θα σμίξουν στα Ανώγεια της αντίστασης και του πολιτισμού για να τιμήσουν τους διαχρονικούς αγώνες των Κρητών για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία. Τα συγκροτήματα με τους οργανοπαίχτες από όλη την Κρήτη έχουν δώσει ραντεβού στις 3.30 μ.μ. στις δύο εισόδους του χωριού. Χανιώτες και Ρεθεμνιώτες θα μπουν στα Ανώγεια από τη νότια είσοδο, ενώ οι Ηρακλειώτες με τους Λασιθιώτες από τη βορινή. Διασχίζοντας τα σοκάκια των Ανωγείων, τα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, τραγουδώντας και χορεύοντας, θα συναντηθούν όλοι μαζί στην Πλατεία Αρμί. Στην ιστορική πλατεία των Ανωγειανών Ηρώων θα γίνει το καλωσόρισμα και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Αμέσως μετά όλοι μαζί θα ανηφορίσουν για το Εθνικό Στάδιο Ανωγείων, όπου 500 χορευτές, ανάμεσά τους και ομογενειακά χορευτικά συγκροτήματα από την Αυστραλία, θα αναδείξουν την Κρήτη των αγώνων, της Ιστορίας και της παράδοσης. Τα συγκροτήματα θα παρουσιάσουν τους αντιπροσωπευτικούς χορούς κάθε νομού και στο τέλος 500 χορευτές θα χορέψουν όλοι μαζί τους πέντε πιο γνωστούς χορούς της Κρήτης».
Την πρώτη Παγκρήτια Καντάδα και το πρώτο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού θα στηρίξουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Σκουλάς, Νικηφόρος Αεράκης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γιώργης Παπαδάκης, Στέλιος Μπικάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Αντώνης Μαρτσάκης, Μανώλης Κονταρός, Μανώλης Αλεξάκης, Δημήτρης Σγουρός.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος και το Δήμο Ανωγείων.
(Ελευθεροτυπία - 9 /9/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/08/2013&id=379353
Link: http://www.psanogeion.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου