Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Επεισοδιακός έλεγχος του ΣΔΟΕ σε γιορτή στις Αρχάνες

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η δεύτερη ημέρα ελέγχων του ΣΔΟΕ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις Αρχάνες Ηρακλείου κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αφέντη Χριστού, καθώς καταστηματάρχες και θαμώνες έδιωξαν τους υπαλλήλους του Σώματος.
Το περιστατικό σημειώθηκε προχθές Τρίτη, με τις Αρχάνες γεμάτες από κόσμο λόγω του εορτασμού. Ωστόσο, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ είχαν ξεκινήσει παραμονή της εορτής, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.
Σύμφωνα με πηγή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το ΣΔΟΕ μετέβη στην περιοχή των Αρχανών «την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, προκειμένου να δηλώσει την παρουσία του και να βεβαιώσει παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων».
Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είχαν διακριτική παρουσία αλλά στη συνέχεια βεβαίωσαν παραβάσεις σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μία παράβαση αφορούσε μη έκδοση αποδείξεων και η άλλη τη μη απόδοση ΦΠΑ.
Ομως, τα πράγματα προχθές εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τη δεύτερη ημέρα το ΣΔΟΕ μετέβη στην περιοχή με μικρότερο κλιμάκιο: τρεις ελεγκτές, που αρχικά παρακολούθησαν διακριτικά την κίνηση και παρατήρησαν ότι μαγαζιά με πολύ κόσμο δεν έκοβαν αποδείξεις.
Στη συνέχεια, οι ελεγκτές μπήκαν σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο βεβαίωσαν παράβαση για μη έκδοση αποδείξεων. Ακολούθησε η «έφοδός» τους στο δεύτερο κατάστημα, όπου έγινε το επεισόδιο.
Εκεί, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, φέρεται ότι καταστηματάρχες και υπάλληλοι, οι οποίοι θεώρησαν «προκλητικό» τον έλεγχο ανήμερα του εορτασμού, απέτρεψαν την πραγματοποίησή του με φωνές και απειλές ενώ δεν έλειψαν τα σπρωξίματα.
«Καροτσάκι έβγαλαν τους υπαλλήλους», λέει η πηγή του ΣΔΟΕ.
Ομως, η υπόθεση έχει και συνέχεια. Χθες το πρωί το ΣΔΟΕ Κρήτης επικοινώνησε με την κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ στην Αθήνα καθώς και με την Αστυνομία και βεβαίωσε παραβάσεις στο συγκεκριμένο κατάστημα για μη έκδοση αποδείξεων και μη διευκόλυνση ελέγχου, ενώ τα στελέχη του τοπικού ΣΔΟΕ έλεγαν πως θα στείλουν πρόσκληση στην ίδια επιχείρηση για περαιτέρω έλεγχο (για να προσκομίσει βιβλία, στοιχεία και δηλώσεις). Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο γενικός γραμματέας - αρμόδιος του ΣΔΟΕ σε συνεννόηση με τον υπουργό να αποφασίσει το κλείσιμο του καταστήματος με αφορμή την παρεμπόδιση του ελέγχου.
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/08/2013&id=379128

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου