Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Υποτροφίες για Ελληνες φοιτητές στο δίκτυο "CERN-HERMES"

Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οι πρώτες υποτροφίες για διδακτορικούς φοιτητές στο πλαίσιο  του οργανισμού "CERN".
Ο απώτερος στόχος των υποτροφιών είναι η γνώση και η τεχνογνωσία που θα αποκτήσουν οι σπουδαστές μετά την εκπόνηση των διατριβών τους, να μεταφερθεί και να διαχυθεί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι υποτροφίες αυτές θα εκπονηθούν στην Γενεύη στις εγκαταστάσεις του CERN σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της Ελλάδας που είναι μέλη του δικτύου "CERN-HERMES".
Το αίτημα είχε υποβάλλει ο Διευθυντής Ανάπτυξης του δικτύου και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, Αλέξης Κοκολάκης και εγκρίθηκε από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων.
Οι δύο αυτοί φορείς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρατηρώντας την άψογη και αποτελεσματική λειτουργία του κ. Κοκολάκη στο δίκτυο, τον πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελεί στην Ελλάδα με το δίκτυο "CERN-HERME"', την προσπάθεια του να καταθέσει καινοτόμες προτάσεις και να μεταφέρει τεχνογνωσία που παράγεται στο "CERN" και σε άλλα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα ούτε με ένα ευρώ, αποφάσισαν σε συνεργασία με τον Οργανισμό "CERN" στα πλαίσια των ανταποδοτικών οφελών από τον Οργανισμό προς την Ελλάδα να ικανοποιήσουν το αίτημα του κυρίου Κοκολάκη και να χρηματοδοτήσουν τις πρώτες υποτροφίες για διδακτορικούς φοιτητές. Οι υποτροφίες αυτές θα ενταχθούν στο προσεχές διδακτορικό πρόγραμμα του "CERN" (CERN Doctoral programme) με έναρξη τον Οκτώβρη του 2013 ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το ΙΚΥ θα συνεχιστεί στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο.
Ο απώτερος στόχος των υποτροφιών είναι η γνώση και η τεχνογνωσία που θα αποκτήσουν οι σπουδαστές μετά την εκπόνηση των διατριβών τους, να μεταφερθεί και να διαχυθεί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι υποτροφίες αυτές θα εκπονηθούν στην Γενεύη στις εγκαταστάσεις του 'CERN' σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της Ελλάδας που είναι μέλη του δικτύου CERN-HERMES».
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ CERN-HERMES
Μετά την ίδρυση του δικτύου και την έγκρισή του από την Ελληνική Πολιτεία και τον Οργανισμό CERN, με την επίσημη έναρξη των εργασιών την 1η Ιουνίου 2012 στο CERN, το δίκτυο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί εξαρχής και αφορούν την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, την κατάθεση καινοτόμων προτάσεων και την μεταφορά νέων τεχνολογιών στη χώρα μας. Στην όλη προσπάθεια μέχρι σήμερα ο Διευθυντής Ανάπτυξης του δικτύου και Περιφερειακός σύμβουλος Αλέξης Κοκολάκης έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι μία από τις προτάσεις του κ. Κοκολάκη για την προώθηση νέων τεχνολογιών στη χώρα μας ήταν η πρότασή του στο Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης για την ίδρυση Κέντρου Αριστείας για την έρευνα, τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια, που συνοδευόταν από γνωμοδοτήσεις των ειδικών της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας όπως: ο Jean-Pierre Gerard, Καθηγητής Ογκολογίας, Γενικός Διευθυντής κέντρου θεραπείας πρωτονίων Antoine Lacassagne, Νίκαια, Γαλλία, ο Robert Miller, Καθηγητής Ογκολογίας, Αντιπρόεδρος Ογκολογικής Κλινικής Mayo (Η.Π.Α), διευθυντής κλινικού ερευνητικού προγράμματος για τη θεραπεία με πρωτόνια, ο Roberto Orecchia, Καθηγητή Ογκολογίας, ειδικό σωματιδιακής θεραπείας, διευθυντή κέντρου θεραπείας πρωτονίων CNAO (Παβία, Ιταλία), διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας (ΙΕΟ) και συντονιστή του προγράμματος ULICE (Union of Light Ion Centres in Europe- Ένωση Ευρωπαϊκών Κέντρων Ελαφρών Ιόντων), τον Σωτήριο Χαρισόπουλο, Δρ ειδικό τεχνολογίας επιταχυντών, Διευθυντή Ινστιτούτου TANDEM ( ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ο.Η.Ε. στη Βιέννη (Αυστρία). Επίσης, η επιστημονική κοινότητα της Κρήτης απέστειλε επίσημη γνωμοδότηση για την πρόταση που υπογραφόταν από τους: Βασίλειο Γεωργούλια, Καθηγητή Παθ. Ογκολογίας και διευθυντή  της Ογκολογικής Κλινικής του  Παν/μίου Κρήτης, Ιωάννη Δαμηλάκη, Αν. Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής, Διευθυντή Τμήματος Ιατρικής Φυσικής Παν/μίου Κρήτης, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γεν. Ιατρικής, Διευθυντή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης, Δημήτρη Μαυρουδή, Καθηγητή Παθ. Ογκολογίας, Κλινικής Παν/μίου Κρήτης. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό συμβούλιο αποσπώντας θαυμασμό και εύσημα από τους παρευρισκόμενους και το έντονο ενδιαφέρον από τα Μ.Μ.Ε.
Οι προτάσεις αυτές έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων Περιφερειών οι οποίες προσπαθούν να τις υλοποιήσουν.
Ο ίδιος ο κ. Κοκολάκης σε δήλωσή του επισημαίνει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους, τους συνεργάτες μου και τους πολίτες που παρακολουθούν και επικροτούν τις προσπάθειες μου και ιδιαίτερα την στενή συνεργάτιδά μου κυρία Δημοβασίλη, τεχνική συντονίστρια του δικτύου που είναι συνεχώς δίπλα μου και με υποστηρίζει όποτε παρουσιάζεται ανάγκη.
Θα ήθελα επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Εφη Μπάσδρα, Πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών όπως και στον κύριο Βαγγέλη Ζαχαράκη, Ειδικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι είναι δύο από τους πιο γρήγορους και ουσιαστικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει και κατέχουν δημόσιο αξίωμα. Χρειάστηκαν λιγότερο από 5 λεπτά για να συνεννοηθούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Νιώθω τυχερός που τους γνώρισα κι εύχομαι η Ελληνική Πολιτεία να βρει ανάλογους λειτουργούς σε θέσεις κλειδιά της δημόσιας διοίκησης.
Επίσης, ευχαριστώ θερμά τον Γενικό Διευθυντή του CERN καθηγητή κύριο Rolf Heuer και τους συνεργάτες του για την αποδοχή της πρότασης του ΙΚΥ καθώς και για την υποστήριξη τους στο δίκτυο CERN-HERMES».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 31/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου