Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

"Εφυγε" ο παπά Βαγγέλης Σφακιανάκης

Ενας ιερέας με σημαντικό έργο, ο πρωτοπρεσβύτερος Βαγγέλης Σφακιανάκης από τη Σπηλιά Κολυμπαρίου έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 χρονών.
Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς στο πολυσχιδές έργο του π. Ευάγγελου Σφακιανάκη, περιλαμβάνεται η ανάδειξη του σπηλαίου του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου, η κατασκευή εκκλησιών, αλλά και πνευματικού ησυχαστηρίου, οργάνωση βιβλιοθηκών και λειτουργία Μουσείων.
Στις 18 Νοεμβρίου 2011 τον π. Ευάγγελο Σφακιανάκη τίμησαν στη Μαραθοκεφάλα Σπηλιάς, η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά, για τα 55 συναπτά χρόνια πλούσιου θρησκευτικού και κοινωνικού του έργου.
Τότε, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας και Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης, είχε απαριθμήσει το πολυσχιδές έργο του αναφέροντας συγκεκριμένα: «Τι να πρωτοαναφέρουμε γι' αυτόν; Την ανακαίνιση και τη διεθνή προβολή της εκκλησίας και του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου, στη Μαραθοκεφάλα; Την εκ θεμελίων κατασκευή 15 εκκλησιών, μικρών και μεγάλων; Την κατασκευή πνευματικού ησυχαστηρίου και ξενώνα 70 κλινών; Τη δημιουργία Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου 250 τ.μ.; Την οργάνωση δύο βιβλιοθηκών με πάνω από 6.000 τόμους; Την ίδρυση δύο Λαογραφικών και ενός Πολεμικού Μουσείου; Τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου; Τη λειτουργία Μουσείου Παλαιών Φωτογραφιών; Την κατασκευή πρωτότυπου πάρκου ηρώων και τοπικών προσωπικοτήτων; Τις φιλανθρωπικές - αλτρουιστικές του ενέργειες; Την όλη δράση του, ως θρησκευτικού λειτουργού, ιεροκήρυκα και εξομολόγου; Για όλα αυτά, το οικουμενικό Πατριαρχείο, του έχει ήδη απονείμει τον τίτλο του Σταυροφόρου του Οικουμενικού Θρόνου».
Ο ίδιος ο τιμώμενος τότε είχε αναφέρει ότι «η μέρα αυτή για μένα είναι μέρα περισυλλογής. Για το τι έκανα, τα έχω ξεχάσει. Αλλά, δεν έπραξα κακό για κανέναν. Τους αγαπούσα όλους. Η αγάπη μου ήταν αστείρευτη. Ποιος την έδινε; Νομίζω, μόνο ο Θεός. Και ό,τι έκανα εδώ το έκανα από μεράκι. Απλός, απέριττος, εργατικός, άοκνος και άγρυπνος στο καθήκον μου και στην αποστολή μου».
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, οι τότε βουλευτές Λίτσα Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, αιρετοί, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων και πλήθος κόσμου.
Ο θάνατος του παπά Βαγγέλη Σφακιανάκη γέμισε με θλίψη όσους τον είχαν γνωρίσει. Ο π. Βαγγέλης Σφακιανάκης από τις γειτονιές του ουρανού είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει το μεγάλο του έργο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/9/2013) 
link: http://www.haniotika-nea.gr/129710-20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου