Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Τσαρλς Μπουκόφσκι, ένας "πορνόγερος" στα αρχεία του FBI

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές και πεζογράφους του 20ού αιώνα, ήταν φακελωμένος από το FBI. Η αποδόμηση του «αμερικανικού ονείρου» είχε το τίμημά τηςΤης ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Πότης, γυναικάς, κατεστραμμένος και απόκληρος της ζωής, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι ήταν από τους σημαντικότερους πεζογράφους και ποιητές, που με το έργο του άλλαξε την ιστορία της αμερικανικής πεζογραφίας τη δεκαετία του '60.
Η αποδόμηση του «αμερικανικού ονείρου» είχε το τίμημά της Οι πτυχές της καθημερινότητάς του, οι εμπειρίες του και τα πάθη του ήταν εκείνα που -όπως έλεγε τότε ο ίδιος- επηρέασαν τα γραπτά του. Πράγμα που μπορεί και να ήταν αλήθεια, μπορεί όμως τα κείμενά του να ήταν απλώς ένας συνδυασμός πραγματικότητας και μυθοπλασίας.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως ο γνωστότερος «πορνόγερος» όλων των εποχών ήταν επισήμως από το 1968 στο στόχαστρο του FBI , που «θορυβημένο» από τα κείμενά του, τα οποία δημοσιεύονταν στο τοπικό Τύπο, έψαχνε να βρει πόσα από αυτά που γράφονταν ήταν αλήθεια και πόσα ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας.
Φακελωμένος
Ετσι ο Μπουκόφσκι αποτέλεσε το θέμα του φακέλου 140-35907 του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, που «ανέβηκε» πρόσφατα στον Ιστό, στο http://bukowski.net /fbi χάρη στον βραβευμένο συγγραφέα Γουίλιαμ Βόλμαν, ο οποίος -και ο ίδιος στο στόχαστρο του FBI- κατάφερε και βρήκε τις 113 σελίδες που αναφέρονταν στο μεγάλο συγγραφέα.
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα το φάκελο τόσο του Μπουκόφσκι όσο και εκατοντάδων άλλων συγγραφέων, σε μια προσπάθεια να δείξει πως ήταν η εποχή (σ.σ. μιλάμε για τη δεκαετία του '60 και συγκεκριμένα για το '68, όπου η αμφισβήτηση ενάντια σε οποιαδήποτε εξουσία κορυφωνόταν) που έκανε το Γραφείο να «ψάχνει» τις ζωές ανθρώπων που «ξέφευγαν» από τα όρια του αμερικανικού καθωσπρεπισμού.
Στο site θα βρείτε σκαναρισμένες και τις 113 σελίδες, οι οποίες «αποκαλύπτουν» ούτε λίγο ούτε πολύ... τίποτα το επιλήψιμο. «Ησυχο άνθρωπο», που δεν απασχολούσε πολύ, χαρακτήριζαν οι γείτονές του τον Μπουκόφσκι, κάτι που μάλλον δεν χαροποίησε και πολύ τους ομοσπονδιακούς πράκτορες, που ήλπιζαν να βρουν ένα σωρό «άπλυτα» στο σπίτι και τη γειτονιά του «πορνόγερου».
Σύμφωνα με το FBI, ήταν ακριβώς αυτός ο αυτοπροσδιορισμός «πορνόγερος» που τους έκανε να ψάχνουν τη ζωή του συγγραφέα (σ.σ. ο οποίος εκτός από τη συγγραφή, δούλευε παράλληλα τα πρωινά ως υπάλληλος σε ταχυδρομείο), αφού τα εβδομαδιαία δημοσιεύματά του στον τοπικό Τύπο από το 1967 ώς το 1969 παραήταν εξτρίμ για την εποχή.
Ο ίδιος μιλώντας στο FBI, στις 8 Φεβρουαρίου του 1968, ύστερα από 41 δημοσιευμένα κείμενά του, είπε πως ό,τι γράφει είναι «μείξη φαντασίας και πραγματικότητας» και πως η πρόζα του είναι πολύ «έντονη και εξιδανικευμένη, για να δίνει... ουσία στις ιστορίες του».
Ουδέν μεμπτόν
Διαβάζοντας τις 113 σελίδες των... σαϊνιών του FBI καταδεικνύεται πως ο Μπουκόφσκι κάθε άλλο παρά γυναικάς ήταν, αφού οι ομοσπονδιακοί πράκτορες δεν έβλεπαν γυναίκες να μπαινοβγαίνουν στο διαμέρισμά του και δεν παρατήρησαν επεισοδιακούς καβγάδες (δεν παρατήρησαν καθόλου καβγάδες, για να είμαστε ακριβείς). Σε γενικές γραμμές, οι πράκτορες παρακολουθούσαν έναν ήσυχο άνδρα που δεν ανακατευόταν στις ζωές των άλλων και δεν προκαλούσε.
Αυτό που σημειώνεται επίσης είναι οι καταγεγραμμένες φορές που ο συγγραφέας συνελήφθη. Εδώ παρατίθενται και τα ανάλογα αρχεία με τις αιτίες -κάθε φορά- των συλλήψεων. Το 90% των περιπτώσεων αφορά μέθη και τίποτα άλλο.
Επιπλέον, υπάρχουν και δημοσιεύματα που αφορούν τη στρατιωτική θητεία που ο Μπουκόφσκι απέφυγε να υπηρετήσει. Αλλά και εκεί δεν υπάρχει τίποτα δραματικό που να... ιντριγκάρει. Ο συγγραφέας αρνήθηκε να υπηρετήσει, τον έψαχναν και δεν τον έβρισκαν και κάποια στιγμή, όταν τον εντόπισαν, πέρασε από ψυχολόγο που τον έκρινε ακατάλληλο να υπηρετήσει.
Συντηρητισμός
Εκείνο που έχει πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον στην ιστορία, είναι η -απροκάλυπτη πλέον- παρακολούθηση που έκανε το FBI σε εκατοντάδες πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παντελώς φιλήσυχοι. Και εκείνο που αποδεικνύεται περίτρανα ακόμα μία φορά -μέσα και από τα έγγραφα που δημοσιεύονται- είναι πως ο συντηρητισμός των Αμερικανών ήταν (και συνεχίζει να είναι) τόσο έντονος που προκαλεί -εκτός των άλλων- μειδιάματα.
Και τούτο επειδή σε μια εποχή που φλεγόταν από την αμφισβήτηση, σε μια εποχή που έπνεε νέος αέρας ιδεών, εκείνο που έκριναν οι αμερικανικές υπηρεσίες ως «επικίνδυνο» και άξιο παρακολούθησης ήταν ένας ταλαιπωρημένος συγγραφέας, που αυτοαποκαλούνταν «πορνόγερος» στην εβδομαδιαία στήλη του...
Για περισσότερα, δείτε ακόμα (ενδεικτικά) και τα:
* http://bukowski.net/fbi
* www.nydailynews.com/ blogs/pageviews/2013/09/fbi-kept-a-file-on-%Ε2%80%98 dirty-old-man%Ε2%80%99-charles-bukowski
* www.openculture.com/ 2013/09/read-113-pages-of-charles-bukowskis-fbi-file-from-1968.html
* www.latimes.com/books/ jacketcopy/la-et-jc-fbi-file-dirty-old-man-charles-bukowski-20130909,0, 2440548.story
* http://dangerousminds.net /comments/charles_bukowskis_f.b.i._file
(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 22/9/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=387109

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου