Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η αλληλεγγύη στο στόχαστρο;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το καλύτερο αντίδοτο στη δυστυχία της κρίσης είναι η αλληλεγγύη μεταξύ πολιτών και κινημάτων. Το έργο π.χ. που επιτελούν οι «Γιατροί του Κόσμου» στην Ελλάδα του 2013, είναι ανεκτίμητης αξίας. Η οργάνωση αυτή προσφέρει ανιδιοτελώς σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ως εκ τούτου, η έφοδος αστυνομικών το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου
στο Κοινωνικό Ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου και στο κεντρικό φαρμακείο της οργάνωσης, προκαλεί πραγματικά ανησυχία και προβληματισμό. Πώς με τόση ευκολία η Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποιεί εφόδους σε δομές τόσο πολύτιμες στην Ελλάδα της κρίσης;
Η επίσημη δικαιολογία ήταν, όπως γράφτηκε στον Τύπο, ότι ο έλεγχος έγινε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία για παράνομη διακίνηση φαρμάκων και ναρκωτικών.
Οι έρευνες, φυσικά, είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.
Αλλά, ποιος ή ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που τόσο ενοχλούνται από την κοινωνική δράση της οργάνωσης; Τι σκοπό έχουν και που προσβλέπουν;
Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το μοναδικό. Την ίδια ημέρα έγινε έφοδος και στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού οι εθελοντές του οποίου σε ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι «την ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες πολιτών, ακριβώς γιατί αποτελούν, ορατή πια, απειλή για τις πολιτικές της».
Οι δομές αλληλεγγύης απλώνουν, πράγματι, ένα τεράστιο δίχτυ προστασίας των ανήμπορων, άστεγων, φτωχών και άπορων που αυξάνονται καθημερινά σε όλη την χώρα. Η καταστολή ή η ποινικοποίηση των δομών αυτών, που κάνουν αυτό το οποίο κανονικά θα έπρεπε να κάνει το κράτος , είναι τουλάχιστον ακατανόητη.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις εφόδους. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες, οι άνθρωπου που εμπράκτως και ανιδιοτελώς προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη, οι εθελοντές που λειτουργούν στο «εμείς» του κόσμου.
Δεν μπορεί να θεωρούνται «ύποπτοι» όσοι αντιστέκονται στις βάρβαρες οικονομικές πολιτικές που εξαθλιώνουν την κοινωνία, αντιπαραβάλλοντας ως απάντηση την αλληλεγγύη. Ακόμα και η αλληλεγγύη έχει μπει στο «στόχαστρο» της Αστυνομίας;
Ελεος…
(Ελευθεροτυπία - 30/10/2013) 
link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=395118

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου