Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μια άλλη ματιά στις παρελάσεις

Τα τελευταία χρόνια οι παρελάσεις έχουν μετατραπεί σε επιδείξεις δύναμης της Αστυνομίας. Υπό τον φόβο επεισοδίων, λαμβάνονται πρωτοφανή -για εθνική εορτή- μέτρα ασφαλείας. Την ίδια ημέρα οργανώνονται, κάθε χρόνο, στην επέτειο του «Οχι» κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική του «Ναι».
Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Τι νόημα έχουν οι μαθητικές παρελάσεις; Σε ποια άλλη χώρα της δύσης τιμώνται οι εθνικές επέτειοι με αυτόν τον τρόπο; Τουλάχιστον κάποτε οι παρελάσεις κατά την 28η Οκτωβρίου γίνονταν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Χωρίς κιγκλιδώματα και απαγορεύσεις.
Βέβαια, οι εθνικές επέτειοι πρέπει να τιμώνται. Και οι νέοι άνθρωποι πρέπει, διά του εκπαιδευτικού συστήματος, να γνωρίζουν την ιστορία της χώρας και των ηρώων της. Και η ιστορική μνήμη να καλλιεργείται μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και από ειδικές εκδηλώσεις στα σχολεία κατά τις ημέρες των εθνικών επετείων.
Αυτό θα ήταν η καλύτερη προσφορά στην ιστορία και στη νέα γενιά σε σύγκριση με τις παρελάσεις που περισσότερο θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα και λιγότερο σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 30/10/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου