Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ο φαύλος κύκλος των μέτρων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν μπορούν να περάσουν νέα μέτρα («Ε» 18/10/2013, σελ. 5), δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Αλλωστε η κοινωνία δεν αντέχει ούτε τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται. Πόσω μάλλον τυχόν καινούργια νέα μέτρα, τα οποία θα σημάνουν τον... αφανισμό της και θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό που ακόμα και η κυβέρνηση φαίνεται ότι αρχίζει να βλέπει, δεν το βλέπουν οι δανειστές της χώρας, οι οποίοι συνεχίζουν τις πιέσεις.
Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ, «σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καλλιεργούν στην κυβέρνηση μπροστά στην αδιάλλακτη στάση των δανειστών για λήψη νέων μέτρων όσον αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014».
Είναι σίγουρο ότι δεν πάει άλλο. Αυτός ο φαύλος κύκλος των μέτρων πρέπει, επιτέλους, να σπάσει. Η Ελλάδα οφείλει να σηκώσει το ανάστημά της. Ο κόσμος της δεν μπορεί άλλο να πληρώνει. Αδυνατεί.
Το θέμα, όμως, είναι οι πιέσεις που ασκεί από τη μεριά της και η κυβέρνηση, παίζοντας το χαρτί των εκλογών, να μην περιοριστούν εκεί. Να είναι ειλικρινείς και όχι ένα πυροτέχνημα εντυπώσεων στο εκλογικό σώμα. Και να είναι επίμονες.
Αλλά ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνταχθούν στην ίδια γραμμή. Ετσι η Ελλάδα, ενωμένη πια, να αποφύγει τις συμπληγάδες.
Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η θέση της Ελλάδας είναι μεν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αν συνεχιστεί η ίδια αδιέξοδη πολιτική, ο κόσμος θα αποστραφεί εντελώς την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης που στην πραγματικότητα σήμερα είναι Ευρώπη δύο κόσμων: του Βορρά και του Νότου. Πρέπει ακόμα να συνειδητοποιήσουν ότι τυχόν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα ταρακουνήσει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πιθανόν θα παρασύρει και άλλες χώρες. Ωστόσο, σε όλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει δυνατή. Χωρίς πολιτικά παιχνίδια και εντυπώσεις.
Κανονικά δεν θα έπρεπε να συζητάμε για το αυτονόητο: ότι κανείς δεν θα αντέξει νέα μέτρα, αλλά για την ανάγκη απόσυρσης των ήδη ψηφισθέντων μέτρων που διαλύουν και αυτά τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας μας.
(Ελευθεροτυπία, "Χ.Ν.", 19/10/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου