Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σύγχρονοι απόκληροι

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πίσω από τη βιτρίνα των πόλεων που φαίνεται να "αντέχουν" στην οικονομική κρίση βρίσκεται ένας άλλος κόσμος ο οποίος ζει στο πετσί του τις συνέπειες του σύγχρονου ανταγωνιστικού οικονομικού κόσμου. Είναι οι άποροι, οι άστεγοι, οι απόκληροι μιας κοινωνίας, η οποία συνήθως "κοιτάζει" τη βιτρίνα της καλοπέρασης και αγνοεί τα μέλη της που έχουν βρεθεί από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά, χωρίς οικογένεια ή, ακόμα χειρότερα, χωρίς στέγη.
Οι σύγχρονοι απόκληροι είναι, ωστόσο, μια πραγματικότητα που πια δεν αγνοείται. Ο θάνατος ενός άστεγου, υπηκόου Πολωνίας, προχθές το πρωί σε κεντρικό πάρκο της πόλης των Χανίων, ήρθε να ταράξει για μια ακόμη φορά τα νερά του εφησυχασμού.
Πρόκειται για τον δεύτερο άστεγο που χάνει τη ζωή του τα τελευταία δύο χρόνια στο κέντρο της πόλης. Ο πρώτος άστεγος είχε βρεθεί νεκρός στις 7 Ιανουαρίου 2012 πάλι σε παγκάκι της πόλης.
Ωστόσο, ο νέος θάνατος του άτυχου άντρα φέρνει προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους φορείς, τοπικά και εθνικά.
Ολους εκείνους που μέχρι σήμερα κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτό το πρόβλημα το οποίο εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ελλάδα του μνημονίου, της τρόικας και των εξοντωτικών για την κοινωνία μέτρων, με τα οποία το κράτος πρόνοιας θυσιάζεται και αυτό στον βωμό των... δανειστών.
Αυτή τη στιγμή, οι άστεγοι αυξάνονται και σε μικρές πόλεις. Απομονωμένοι και αποκομμένοι ακόμα και από την κοινωνία της οποίας κάποτε ήταν ζωτικά μέλη.
Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων θυμίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι το 2012, με αφορμή τον πρώτο θάνατο άστεγου στα Χανιά, είχε αποφασιστεί σύμφωνα με την υπ' αριθμό 28/24-1-2012 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων η δημιουργία ξενώνα σε χώρο του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.
«Μέχρι και συντονιστικό όργανο έφτιαξαν. Μετά πήγαν όλοι και κοιμήθηκαν ήσυχοι στα σπίτια τους», αναφέρει το Στέκι.
Τώρα, με αφορμή το νέο περιστατικό, είναι σίγουρο πως οι "θεσμικοί φορείς" θα προχωρήσουν πάλι σε ανακοινώσεις και εξαγγελίες σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων. Αυτή τη φορά ελπίζουμε να μη μείνουν στη θεωρία, αλλά να γίνουν πράξεις.
(9/10/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου