Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Με λαμπρές εκδηλώσεις θα εορταστεί η επέτειος των εκατό χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου. Το σχετικό ρεπορτάζ των "Χανιώτικων νέων" έχει ως εξής:

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
Με ομιλίες, εκθέσεις, δρώμενα, εκπαιδευτικές δράσεις και παρουσία κορυφαίων εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της χώρας, αναμένεται να κορυφωθούν στις 29 – 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου οι πανηγυρικές, επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση του νέου νομίσματος που κυκλοφόρησε η Τράπεζα της Ελλάδας τιμώντας το ιστορικό γεγονός της Ενωσης, όπως και η σχετική αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων που εξέδωσαν τα ΕΛ.ΤΑ., ενώ ξεχωρίζουν ακόμα τα εγκαίνια της προσωπικής Βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου που στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές των εκδηλώσεων (Περιφέρεια Κρήτης – Αντιπεριφέρεια Χανίων, Δήμος Χανίων και Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”), αναφέρθηκαν στη σημασία των εκδηλώσεων, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις δράσεις που θα διοργανωθούν.
«Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει πάσης φύσεως δράσεις, εκθέσεις, συναυλίες, ομιλίες κ.ά., ενώ έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, περιφερειάρχες κ.λπ.», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα, αλλά και την κυκλοφορία από την Τράπεζα της Ελλάδας και σε συνεργασία με το Ιδρυμα “Βενιζέλος” του νέου νομίσματος για τα 100 χρόνια της Ενωσης.
ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε ότι «οι λαμπρές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενωσης δεν αποσκοπούν μονάχα να τιμήσουν το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός, αλλά και να στείλουν ταυτόχρονα ένα μήνυμα σ’ όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν τον οριστικό χαρακτήρα της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή μαζί με το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, τον Δήμο Χανίων και όλους τους Δήμους της Κρήτης μπήκαμε μπροστά για να γίνουν οι πιο λαμπρές εκδηλώσεις που έχουν γίνει για την Ενωση. Τον τόνο όμως θα τον δώσει ο λαός. Πρέπει η συμμετοχή των Κρητών και ιδιαίτερα των Χανιωτών να είναι αντάξια των 100 χρόνων και να δοθεί μία απάντηση στους κακόβουλους που με διάφορα μηνύματα και κινήσεις ξεχνούν ότι χύθηκαν ποτάμια αίματος για να γίνει η Ενωση και αυτό δεν γυρίζει πίσω», σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης.
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης  αναφέρθηκε στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Βενιζέλου, ενώ προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο των δράσεων έχουν  προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου ειδικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς Χανίων τα οποία είχε πραγματοποιήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε το δικό μας μήνυμα κόντρα σε κάποιους που απερίσκεπτα πετάνε κουβέντες, οι οποίες συναντούν την καθολική αντίδραση του κρητικού λαού», σχολίασε ο κ. Σκουλάκης, ενώ ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου π. Γεώργιος Περάκης υπογράμμισε: «Στην εποχή της κρίσης και της παγκοσμιοποίησης η εορτή των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με τη μάνα Ελλάδα μας κάνει πλουσιότερους σε αξίες και ιδανικά, αλλά και ποταμούς αίματος που έχυσαν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. Η πατρίδα πολλές φορές μας πονάει ή μας κουράζει, αλλά χωρίς την πατρίδα δεν υπάρχει μέλλον και προοπτική», ανέφερε και ενώ έκανε γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Τριμάρτυρης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
• 29 Νοεμβρίου 2013, Εθνικό Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος” Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” – Χαλέπα Χανίων
6 μ.μ:Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Ενικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
7:30 μ.μ.:Πανηγυρική ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
• Αναγόρευση εταίρων Ιδρύματος: Αιμιλία Κλάδου – Μπλέτσα, Δημήτρης Χαλιβελάκης.
• “Οι εκπαιδευτικές δράσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης”
Σύντομη αναφορά: Ρία Μαρκουλάκη, Μουσειοπαιδαγωγός
• Τιμητική Διάκριση σε εκπαιδευτικούς:
Χαρά Ανδρεάδου, (MSc, υπ. Δρ. Διδακτική Ιστορίας), Παιδαγωγό, Ιστορικό, Αρχαιολόγο, Σχ. Σύμβουλο Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων
Μαρία Κεφαλάκη, Εκπαιδευτικό, Εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού, MSc Επιστημών Αγωγής, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ανδρονίκη Σπαθαράκη, Σχολική Σύμβουλος Ηρακλείου
Κώστας Μανωλάκης, Αν. Διευθυντή Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου “Μαυροματάκη”, MSc Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων, Δάσκαλο.
Ξανθουδάκη Μαρία, Διευθύντρια Εκπαίδευσης & Διεθνών Σχέσεων Μουσείου Επιστήμης & Τεχνολογίας  “Leonardo da Vinci”, Dr. Μουσειακής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Sussex Μεγάλης Βρετανίας.
Χρύσα Τερεζάκη, Εκπαιδευτικό, Δρ. Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), Συντονίστρια του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ).
Αριστόκριτος Τομαζινάκης, Δάσκαλος, Εμψυχωτής Παιδαγωγικής Θεάτρου, Θεατρικού Παιχνιδιού.
• 30 Νοεμβρίου 2013, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Δήμος Χανίων – Εθνικό  Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
1. Πλατεία Ελευθερίας – Χανιά
12 μ., Στέψη ανδριάντα Ελευθερίου Βενιζέλου από τους μαθητές των Σχολείων της πόλης, κατάθεση στεφάνων από τους: αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, γεν. διευθυντή Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νικόλαο Παπαδάκη, Σχολεία της πόλης
2. Εκθεσιακός χώρος Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
6 μ.μ., Εγκαίνια Παγκρήτιας  Έκθεσης Ιστορικού Υλικού: “1770 – 1913 Πορεία προς την Ένωση”.
3. Πνευματικό Κέντρο Χανίων
7 .30 μ.μ.
• «1η Δεκεμβρίου 1913», Ποίημα του Βαγγέλη Κακατσάκη.
• «1912: Η σύγκρουση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τους Κρήτες Βουλευτές».
• Ομιλία από τον Νικόλαο Παπαδάκη, Γενικό Διευθυντή Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
• Συναυλία «Κρήτης Μεγαλυνάρι»
Έργο αφιερωμένο στην Κρήτη και στους αγώνες του κρητικού λαού, που οδήγησαν στο πολυπόθητο γεγονός της Ένωσης (ποιητική σύνθεση: Βασίλη Χαρωνίτη, μουσική: Γ. Μεντζελόπουλου).
Καντάτα για μικτή χορωδία, σολίστες και ορχήστρα
*Αφηγητής, 3 τραγουδιστές, χορωδία [49 ενήλικες (18 soprani, 13 alti, 8 tenori, 10 bassi), 35 παιδιά] και 16μελής ορχήστρα [4 βιολιά Ι, 2 βιολιά ΙΙ, 2 βιόλα, 2 βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, φλάουτο, κλαρινέτο, κόρνο, φαγκότο, πιάνο]
• Πανηγυρική απονομή επετειακών μεταλλίων από τον Περιφερειάρχη Κρήτης
• 1 Δεκεμβρίου 2013
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Δήμος Χανίων – Εθνικό  Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Κορυφαία εκδήλωση εορτασμού της επετείου
• Γενικός Σημαιοστολισμός της πόλης και Γενικός Σημαιοστολισμός των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι των Χανίων
• Φωταγώγηση των Δημόσιων, Δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες.
• Επανάληψη τελετουργικού 1ης Δεκεμβρίου 1913.
Καθεδρικός Ναός των Εισοδίων.
• Συνοδική Λειτουργία
• Ομιλία από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου Ανδρέα Νανάκη
• Δοξολογία
• Πορεία προς το Φρούριο Φιρκά
Φρούριο Φιρκά
• Καθιερωμένη ομιλία από τον Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη
• Επαρση Ελληνικής Σημαίας
Ναυτικό Μουσείο:
• Παρουσίαση αναμνηστικής σειράς δύο (2) γραμματοσήμων (πρώτη ημέρα κυκλοφορίας 1η Δεκεμβρίου 2013) για τα 100 χρόνια Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Παράλληλα θα παρουσιαστούν σειρές γραμματοσήμων (φιλοτελικών εκδόσεων) που έχουν εκδοθεί από τα ΕΛΤΑ και αφορούν στην Κρήτη
• Παρουσίαση Κατασκευών Διαγωνισμού με θέμα “Κατασκευή Μακέτας του Φρουρίου Φιρκά” με τη συμμετοχή των σχολείων των Χανίων
Δημαρχείο Χανίων.
• Εγκαίνια Βιβλιοθήκης Ελευθερίου Βενιζέλου
Φιλολογικός Σύλλογος “Χρυσόστομος”
• Επίσκεψη  στη φωτογραφική έκθεση Περικλή Διαμαντόπουλου
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
•  Εκθεση “Κρήτη 1913-2013. Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ενωση”
Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Οργάνωση: Ναυτικό Μουσείο Κρήτης)
7.30 μ.μ.
• Μουσική εκδήλωση ποικίλου περιεχομένου από το Σώμα Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού για τα  40 χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.
(Χανιώτικα νέα - 12/11/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/lampres-ekdilosis/#ixzz2kW6MeAOv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου