Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η γενιά των 400 ευρώ

Το θέατρο του παραλόγου με θύματα τους νέους ανθρώπους συνεχίζεται στην Ευρώπη του 2013. Αντί οι κυβερνήσεις να αποφασίσουν πολιτικές στήριξης των νέων και ως εκ τούτου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, συμβαίνει το αντίθετο. Οι πολιτικές, ειδικά σε ό,τι αφορά τις χώρες του Νότου, εκδικούνται θα έλεγε κανείς τις νέες γενιές και στρέφονται σε βάρος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η οικονομική κρίση είναι, φυσικά, το πρόσχημα. Η ανάκαμψη για την οποία μας μιλάνε, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.
Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat για τον Σεπτέμβριο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, χωρίς εργασία βρίσκεται ένας στους τέσσερις νέους έως 25 ετών στις χώρες της Ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι νέοι του Νότου και τη θλιβερή πρωτιά της ανεργίας, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και μεταξύ των νέων, διατηρεί η Ελλάδα με ποσοστό 57,3%, για να ακολουθήσουν η Ισπανία με 56,5%, η Κύπρος με 43,9% και η Ιταλία με 40,4%. Αντίθετα, στη Γερμανία η ανεργία ανέρχεται σε 7,7% και στην Αυστρία στο 8,7%.
Η Ελλάδα δεν διατηρεί όμως τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία στους νέους ανθρώπους αλλά και στις μειώσεις μισθών.
Λίγα χρόνια πριν, το 2007, μιλούσαμε ακόμα για τη γενιά των 700 ευρώ. Σχολιάζαμε, τότε, ότι οι νέοι ήταν εγκλωβισμένοι σε μια χώρα δίχως θέσεις εργασίας που να ανταμείβουν τη γνώση.
Εν έτει 2013 μιλάμε για τη «γενιά των 400 ευρώ». Δηλαδή, μιλάμε για μισθούς που δεν επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους αξιοπρεπή ζωή στη χώρα τους. Ας μην απορούν λοιπόν οι πολιτικοί, προπαντός των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, για το γεγονός ότι η νέα γενιά, σε ένα εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, έχει απομακρυνθεί από τα κόμματα, αμφισβητεί τις κατεστημένες πολιτικές και κοινωνικές δομές και εξεγείρεται για έναν άλλον κόσμο. Για μια αξιοπρεπή ζωή. Με πολιτικές που δεν θα στερούν από τη χώρα το μέλλον της και δεν θα αγνοούν τη νεολαία της.
(Ελευθεροτυπία - 1/11/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=395627

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου