Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Γεγονότα του 2013 στα Χανιά

Ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, των γεγονότων του 2013 στα Χανιά, στις σειρές που ακολουθούν, όπως δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Διαδρομές" των "Χανιώτικων νέων" σήμερα Σάββατο 28 Δεκεμβρίου και στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.haniotika-nea.gr/2013-chronia-tis-anechias/

Των ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΠΕΡΑΚΗ - ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Χρονιά ανέχειας, καταστροφών και μεγάλων απωλειών το 2013 για τη χανιώτικη -και όχι μόνον- κοινωνία. Ξεφυλλίζοντας τα “Χανιώτικα νέα” της χρονιάς που μας πέρασε, διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι κυριάρχησαν οι άσχημες ειδήσεις. Ο πλέον “μαύρος” μήνας ήταν ο Μάιος με τον θάνατο του μακαριστού ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές των Χανίων.
Aπό τα αρνητικά στιγμιότυπα της χρονιάς που μας αποχαιρετά, ξεχωρίζουμε ακόμη τις φυσικές καταστροφές, την επίσκεψη του εγκέλαδου, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, την εικόνα διάλυσης στον χώρο της Υγείας και την αποψίλωση των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.
Στα θετικά, οι αλλεπάλληλες δικαιώσεις δανειοληπτών από τα Ειρηνοδικεία της Κρήτης, η ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, η έναρξη των εργασιών στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”, οι δράσεις εξωστρέφειας από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους του νησιού, και η θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος χάρη στην παρουσία των φτηνών αεροπορικών εταιρειών αλλά και τις πρωτοβουλίες προβολής από την Αυτοδιοίκηση και άλλους τοπικούς φορείς.
Δική μας ευχή, το 2014 οι σελίδες των “Χ.Ν.” να γεμίσουν με ευχάριστες ειδήσεις για τον τόπο μας και όλη την ανθρωπότητα. Καταγεγραμμένες πάντα με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα από τους συντάκτες και τους ρεπόρτερ της εφημερίδας μας.

Ιανουάριος
Ποδαρικό με… χρέη για τη χανιώτικη κοινωνία, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία Χανίων να αγγίζουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο μωρό του 2013 είναι ένα αγοράκι που γεννήθηκε το πρωί της πρωτοχρονιάς στην κλινική Γαβριλάκη. Χανιώτες και Χανιώτισσες μιλώντας στα “Χ.Ν.” εξέφραζαν την ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά με εργασιακές ευκαιρίες και τέλος της οικονομικής ανέχειας, ευχές που δυστυχώς δεν έγιναν πραγματικότητα.
Στις αρχές του νέου έτους ξεκίνησε η προσπάθεια για την ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, με πρωτοβουλία του Μανούσου Βολουδάκη. Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, ο οργανισμός εγκρίθηκε, στήθηκε και με τη νέα χρονιά ελπίζουμε να ξεκινήσει να λειτουργεί, με προτεραιότητα την αναβάθμιση της εθνικής οδού. Εμπρηστές στα Σφακιά καίνε εξοχικές κατοικίες ανάμεσά τους και αυτή του επιχειρηματία Φ. Μπόμπολα, ενώ ο Γενάρης φέρνει χιόνια με προβλήματα στην ενδοχώρα.
Η λίστα Λαγκάρντ μονοπωλεί την επικαιρότητα, την ώρα που οι αγρότες έχουν κακή σοδειά για το ελαιόλαδο λόγω δάκου αλλά με καλές τιμές πώλησης. Καθίζηση στα εσπεριδοειδή και καταστροφές για τα οπωροκηπευτικά.
Σε επίπεδο Χανίων εμπλοκή παρουσιάζεται στο έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου, την ώρα που ο κλάδος της οικοδομής καταρρέει, η ανεργία καλπάζει και τα λουκέτα σε τοπικές επιχειρήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο. Ελπίδα το εξαγωγικό άνοιγμα σε νέες αγορές όπως η Κίνα, αλλά και τα θετικά μηνύματα για τον τουρισμό που επιβεβαιώθηκαν το καλοκαίρι με τα απανωτά ρεκόρ αφίξεων.
Χάνεται το σπάνιο λαογραφικό υλικό του συλλέκτη στρατηγού ε.α. Βασίλη Καλαϊτζή – Μουντάκη όταν άγνωστοι διέρρηξαν και έβαλαν φωτιά στην οικία του στην παλιά πόλη, στην οποία επικρατεί από τον Γενάρη “μπάχαλο” με την όχληση, τη στάθμευση και άλλα διακρονικά προβλήματα.

Φεβρουάριος
Οι αλλαγές στην Παιδεία με το Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης να βάζει “λουκέτο”, απασχολούν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου την επικαιρότητα, ενώ μυστήριο προκαλεί ο φάκελος με σφαίρες στη Δ.Ο.Υ. Χανίων από την “Κρητική Επανάσταση”. Μήνας αστυνομικών γεγονότων ο δεύτερος του έτους, καθώς μεγάλη ληστεία σημειώνεται σε χρηματαποστολή στο Καστέλι όπου άγνωστοι άρπαξαν 250.000 ευρώ από τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., σε μια υπόθεση που παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.
Ένταση με τις απεργίες της Π.Ν.Ο., καθώς οι αγρότες αδυνατούσαν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην Αθήνα, και εγκατάλειψης συνέχεια για μνημειακούς χώρους στα Χανιά όπως τα νεώρια αλλά και το μνημείο της μάχης της Κρήτης στη Συκολιά, με τον φακό των “Χ.Ν.” να αναδεικνύει τη νέα του… χρήση ως στάνη!
Η διάβρωση καλά κρατεί στις ακτές του νόμου και… επισκέπτεται και τη βίλα Κούνδουρου, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση η οποία ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Τα αδιέξοδα στην Υγεία είναι δραματικά, με τους καρκινοπαθείς και άλλες ομάδες να μένουν χωρίς φάρμακα και περίθαλψη.
Μέσα στα κακά της κρίσης, ξυλοδαρμοί, μεταναστών και διώξεις διαδηλωτών στα Χανιά, τα οποία αντιμετωπίζουν και περιβαλλοντική απειλή καθώς έρευνα του WWF καταγράφει δάση που χάνονται.
Ανησυχητική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στον νομό μας, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το χωροταξικό με πολίτες και φορείς να πιέζουν για λύση, με αποκορύφωμα και το πρόβλημα με τις βιοτεχνίες της Αγιάς.
Και μέσα στον ορυμαγδό στενάχωρων ειδήσεων, τα Χανιά βρίσκονται στα… βραβεία Grammy! Με τον ομογενή Μάικ Βασιλομανωλάκη να βραβεύεται ως παραγωγός για τον καλύτερο δίσκο στην κατηγορία “New Age Album”. Και ενώ διεθνώς αναμένουμε τον νέο πάπα, στην Ελλάδα τρώμε άλογα και ειδικότερα στα Χανιά αποκτούμε τον δεύτερο βουλευτή σε κυβερνητικό πόστο με τον Κυριάκο Βιρβιδάκη να αναλαμβάνει υφυπουργός με αρμοδιότητα στο ΕΣΠΑ.
Αγρότες μπλόκα, έργα και σχέδια μεγάλης κλίμακας για αναπλάσεις σε παλιά πόλη, Κουμ-Καπί και Νέα Χώρα, καταγράφονται στις σελίδες των “Χ.Ν.”.
Στην τελική ευθεία ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, με τον συγκρητισμό να πηγαίνει… περίπατο καθώς εκφράζονται ενστάσεις για την έδρα και τη στελέχωσή του. Η διάλυση στον χώρο της Υγείας στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στις προνοιακές δομές.
Φωνές ανησυχίας για το πυροσβεστικό ελικόπτερο που δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν αργότερα.

Μάρτιος
Με άσχημα νέα μπαίνει η Ανοιξη στα Χανιά. Τραγωδία με Χανιώτη φοιτητή στη Λάρισα, ο οποίος μαζί με ένα φίλο του χάνει τη ζωή του από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Πανελλήνια κατακραυγή και πένθος για τους αδικοχαμένους νέους.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις σεισμικές έρευνες με τις προσδοκίες για τα κοιτάσματα στην Κρήτη να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Θρήνος στη Βενεζουέλα για τον Τσάβες την ώρα που “φουντώνει” το αγροτικό κίνημα στην Ελλάδα.
Σε τοπικό επίπεδο έντονες ανησυχίες προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το αεροδρόμιο Χανίων, τα έργα αναβάθμισης του οποίου ξεμπλοκάρονται από το ΣτΕ λίγο πριν το τέλος του μήνα. H Βουλή ψηφίζει την ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης με έδρα τα Χανιά. Σε καρναβαλικούς ρυθμούς ο νομός, με το τραπέζι της Σαρακοστής να είναι φθηνότερο από πέρυσι, αλλά τους καταναλωτές φειδωλούς στις αγορές τους.
Στις 19 Μαρτίου κάνει “ποδαρικό” η πρώτη πτήση της Ryanair για το 2013, με τις πτήσεις χαμηλού κόστους να αποδεικνύονται στο πέρασμα των μηνών κινητήριος μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη.
Κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο και κούρεμα… αξιοπρέπειας στα Χανιά, με τις νεόχτιστες φυλακές της Αγιάς να αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Οι πυρκαγιές ξεκινούν νωρίς και ενώ κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Βασίλης Διγαλάκης αναλαμβάνει νέος πρύτανης του Ιδρύματος.
Ο μήνας θα ολοκληρωθεί με έντονη αντιπαράθεση στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, θριαμβευτική άνοδο του Κισσαμικού στην Γ” Εθνική και με αλλαγή φρουράς στη Διοίκηση του Ναυστάθμου Κρήτης και της V Mεραρχίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα άλλωστε, τη δική τους “αλλαγή φρουράς” είχαν ανακοινώσει και τα “Χανιώτικα νέα”, με τον Γιάννη και την Ελένη Γαρεδάκη να παραδίδουν τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά.

Απρίλιος
Με τη δολοφονία ενός 52χρονου στ’ Ασκύφου ξεκίνησε ο Απρίλιος, ενώ αποφασίζεται η ιδιωτικοποίηση της ΒΙΟΧΥΜ, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας περνά στα χέρια της Τράπεζας Χανίων. Επεισόδια με μέλη της Χρυσής Αυγής στην παλιά πόλη φέρνουν τα Χανιά στα αθηναϊκά δελτία ειδήσεων, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη.
Τα “Χ.Ν.” αναδεικνύουν τα προβλήματα του βιοτεχνικού πάρκου Χανίων, την εγκατάλειψη του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι, και παρακολουθούν τη δίκη για τα μεταπτυχιακά στο Ρέθυμνο.
Τα “Χανιωτάκια”, το μακροβιότερο μαθητικό περιοδικό της Κρήτης κλείνουν 30 χρόνια κυκλοφορίας, ενώ το Πολυτεχνείο καλείται να υποδεχτεί περισσότερους φοιτητές με λιγότερους πόρους, την ώρα που συνεχίζει να πρωτοπορεί και διακρίνεται με καινοτόμες εφαρμογές και projects όπως: υποβρύχιο σκάφος, οικολογικό αυτοκίνητο, ειδικό σύστημα για επικοινωνία ατόμων με κινητικά προβλήματα, ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής δεδομένων κ.ά..
Οι πυρκαγιές από νωρίς ξεκινούν το καταστροφικό τους έργο, ενώ τα Χανιά περιμένουν ακόμα το πυροσβεστικό ελικόπτερο…
Τραγικές οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Χανίων. Η Μάργκαρετ Θάτσερ φεύγει από τη ζωή, ενώ γεννιούνται ελπίδες για νέες θέσεις εργασίας στο αεροδρόμιο μέσα από τα έργα, την ώρα που το φράγμα Βαλσαμιώτη καθυστερεί ακόμα να ολοκληρωθεί.
Το δράμα στη Συρία συνεχίζεται, το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη συγκλονίζει, ενώ η Ελλάδα σοκάρεται από τις “ματωμένες” φράουλες της Μανωλάδας.
Ο Πλατανιάς ολοκληρώνει το πρωτάθλημα με νίκη απέναντι στον Λεβαδειακό και συνεχίζει να κρατά το χανιώτικο ποδόσφαιρο ψηλά στην πρώτη εθνική, ενώ την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία πετυχαίνει και η γυναικεία ομάδα του Α.Ο. Χανιά. Προβληματική η ψηφιακή μετάβαση των τηλεοπτικών καναλιών στα Χανιά.

Μάιος
Το ξημέρωμα της πρωτομαγιάς βρίσκει τα Χανιά, την Κρήτη και όλο τον Ελληνισμό να πενθεί για το χαμό του Ταπεινού Εργάτη της Ορθοδοξίας. Ο Ιεράρχης και αγωνιστής Ειρηναίος Γαλανάκης εκοιμήθη αφήνοντας πίσω του ασύλληπτο έργο και προσφορά στην τοπική κοινωνία. Δεκάδες τα άρθρα πολιτών που δημοσιεύονται στη διάρκεια του μήνα στα “Χ.Ν.” για τον «άγιο παππούλη της Κρήτης».
Τον ίδιο μήνα κατεβαίνει στα Χανιά ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας με υποσχέσεις για Πολεμικό Μουσείο και… αποστάσεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Οι εκδρομείς του Πάσχα δίνουν “ανάσα” στην τοπική αγορά, με τους μαθητές να αγωνιούν για τις πανελλαδικές εν μέσω σύγκρουσης εκπαιδευτικών – υπουργείου, που αργότερα θα καταλήξει σε επιστράτευση!
Το εφετείο Χανίων αθωώνει τους κατηγορούμενους στη δίκη για τα μεταπτυχιακά του Ρεθύμνου, προκαλώντας αντιδράσεις φοιτητών και συνεργατών του αείμνηστου καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου. Οι τιμές των καυσίμων τραβούν την ανηφόρα, ενώ η ανθρωπότητα στρέφει το βλέμμα της στον ουρανό για την επερχόμενη μαγνητική καταιγίδα, η οποία εν τέλει δεν δημιούργησε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. Ο μήνας ολοκληρώνεται με την κορύφωση των εορτασμών για τη Μάχη της Κρήτης, τη θριαμβευτική άνοδο του Α.Ο. Χανιά στη Β” Εθνική και με μια πρωτοφανή καταστροφή από την πυρκαγιά που έκαψε σπίτια και επιχειρήσεις στο Βαμβακόπουλο, στα Μεγάλα Χωράφια, στα Κεραμειά και στις Βουκολιές.

Ιούνιος
Οι Πανελλήνιες τελειώνουν και το καλοκαίρι ξεκινά στα Χανιά με άνοδο του τουρισμού, αλλά σταθερά οικονομικά προβλήματα για τους πολίτες του νομού. Και ενώ μαίνονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, στα Χανιά χαμόγελα σκορπά η λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ με το πρωτοποριακό και επιτυχημένο σύστημα ανακύκλωσης. Αντιδράσεις στα Χανιά και σε όλη τη χώρα για το κλείσιμο της ΕΡΤ, απόφαση που απειλεί την κυβερνητική συνοχή και τελικά οδήγησε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Έντονη ανησυχία σε τοπικό επίπεδο για τη λειψυδρία και χάος με τη δακοκτονία, ενώ ο μήνας ολοκληρώνεται με τις υψηλές βαθμολογίες που πέτυχαν τα Χανιωτάκια στις πανελλαδικές εξετάσεις και την “εκπαραθύρωση” των Βολουδάκη και Βιρβιδάκη από τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Αρνητικές οι προβλέψεις για την ελαιοπαραγωγή λόγω καιρού και δάκου, οι οποίες δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν στο τέλος του έτους. Στην καρδιά του καλοκαιριού θα βρεθεί στα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε συνέντευξή του στα “Χ.Ν.” σημειώνει ότι έχει «εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο».

Ιούλιος
Πλούσιος σε ειδήσεις ήταν ο Ιούλιος τις πρώτες μέρες του οποίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε την αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού.
Σημαντική ημέρα για την τοπική ειδησεογραφία η Τετάρτη 3 Ιουλίου καθώς έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες ξεκίνησε η κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου Χανίων.
Την ίδια μέρα σε καφενείο μετατράπηκε η κεντρικής είσοδος του Δημαρχείου με πρωτοβουλία της συλλογικότητας “Ποδηλάτρεις” που πραγματοποίησε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία για την κατάληψη πεζοδρομίων.
Τον ίδιο μήνα στην επικαιρότητα ήρθε ξανά το θέμα της ύπαρξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης καθώς η νορβηγική εταιρεία PGS που διεξήγαγε τις έρευνες ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές φαίνεται να έχουν μεγάλες δυνατότητες.
Τα Χανιά επισκέφτηκαν τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ο οποίος σε συνέντευξή του στα “Χ.Ν.” μίλησε για πολιτική ευθύνης και ελπίδα για ασφαλή έξοδο από την κρίση. Στα Χανιά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας ο οποίος ζήτησε να κλείσει η βάση της Σούδας.
Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου ληστές χτύπησαν το Δημοτικό Γηροκομείο και έκλεψαν τιμαλφή, χρήματα ηλικιωμένων αλλά και σκευοφυλάκιο με οστά του Οσίου Παταπίου.
Τον ίδιο μήνα στα Χανιά πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών στο οποίο επισημάνθηκε ότι παρατηρείται κύμα φυγής από νέους Ελληνες επιστήμονες που αναζητούν εργασιακές προοπτικές στο εξωτερικό.

Αύγουστος
Σάλος ξέσπασε για τα νέα φωτιστικά της παλιάς πόλης η αισθητική των οποίων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο, τα φωτιστικά τοποθετήθηκαν. Τον ίδιο μήνα ανησυχία προκάλεσε και έγινε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο η ύπαρξη αμιάντου στο παλιό νοσοκομείο και ο τρόπος απομάκρυνσής του κατά τη διαδικασία κατεδάφισης του κτηρίου.
Στην επικαιρότητα ήρθαν ξανά τα “χρυσά δέντρα” του Αποκόρωνα καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά πίσω για παράνομες επιδοτήσεις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από 124 παραγωγούς.
Στον χώρο της Παιδείας, έγινε γνωστό ότι κλείνουν ολοήμερα τμήματα Νηπιαγωγείων στα Χανιά λόγω ελλείψεων.
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, έγινε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων όπου διαπιστώθηκε μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας και κακοδιαχείρισης στο Λαφονήσι. Στην εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Χανίων δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή μια νεαρή κοπέλα η οποία ήταν επιβάτης σε αυτοκίνητο που πλακώθηκε από βράχο που αποκολλήθηκε λίγο πριν τη σήραγγα στα Τοπόλια. Ο δρόμος κλείνει για τους επόμενους μήνες και θα ανοίξει λίγο πριν το τέλος του έτους.
Κλιμακώνεται η βία στη Συρία και η ανησυχία για εμπλοκή των ΗΠΑ με χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας μεγαλώνει. Στην αμερικανική βάση δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα αλλά πληροφορίες των “Χανιώτικων νέων” από πηγές του Ναυστάθμου Κρήτης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις 24 Αυγούστου, επιβεβαιώνουν ότι σε ενδεχόμενη επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία θα αποτελέσει ορμητήριο η βάση του Μουζουρά.
Λίγο πριν το τέλος του μήνα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων όπου για άλλη μια χρονιά σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες οι Χανιώτες υποψήφιοι για ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Σεπτέμβριος
Πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για τη διάθεση τροφίμων “περασμένης διαθεσιμότητας” και την αντίθεσή τους εξέφρασαν Χανιώτες καταναλωτές που μίλησαν σε γκάλοπ των “Χ.Ν. “ ενώ υποκαταστήματα μεγάλων σούπερ μάρκετ γνωστοποίησαν πως δεν διαθέτουν τέτοια τρόφιμα.
Μια μέρα μετά, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου δύο νέοι έφυγαν από τη ζωή σε τροχαία δυστυχήματα, το ένα στα Κουνουπιδιανά και το άλλο στη Γεωργιούπολη.
Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας όπου τονίστηκε ότι τα Χανιά δεν κινδυνεύουν με καταστροφή από ενδεχόμενη έντονη σεισμική δραστηριότητα εξαιτίας της θέσης τους.
Στον χώρο της Παιδείας, η έναρξη της σχολικής χρονιάς σημαδεύτηκε από προβλήματα του παρελθόντος καθώς για άλλη μια φορά υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό στα σχολεία.
Τον ίδιο μήνα στα Χανιά βρέθηκε ο γ.γ. Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε πως το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου θα αποτελέσει ένα από τα τέσσερα Media Park που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Σφοδρές αντιδράσεις με διαδηλώσεις ενάντια στον νεοναζισμό προκάλεσε και στα Χανιά η δολοφονία του 34χρονου αντιρατσιστή Παύλου Φύσσα. Στις 25 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης με συνέντευξή του στα “Χ.Ν.” τόνισε πως είναι «δημοκρατική υποχρέωση η απομόνωση των νεοναζί».
Κομιστής υποσχέσεων ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, που τα είδε όλα… καλά στον χώρο της Υγείας στα Χανιά. Έταξε γιατρό στη Γαύδο, ο οποίος ήρθε για δύο εβδομάδες και μετά “εξαφανίστηκε”. Το ακριτικό νησί έμεινε χωρίς περίθαλψη και τελικά δόθηκε λύση τον Δεκέμβριο με αποσπάσεις γιατρών από άλλες περιοχές που άφησαν ακάλυπτο το Ακρωτήρι και μέρος του Αποκόρωνα!

Οκτώβριος
Την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων εξέφρασαν στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη εκπρόσωποι εργατικών φορέων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
Τα πρώτα κρύα ήρθαν και ένας άστεγος βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου σε πάρκο των Χανίων.
Στον Αγιο Ονούφριο οι κάτοικοι αντιδρούν στις δεξαμενές καυσίμων.
Στο Ακρωτήρι νέες δολιοφθορές καταγράφονται στο Κολυμβητήριο – αποτέλεσμα και αυτό της κρατικής αδιαφορίας για το συγκεκριμένο έργο που έχει αφεθεί στην τύχη του.
Στις 10 Οκτωβρίου ένα ακόμη τραγικό τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς, μεταξύ των κόμβων Ταυρωνίτη και Πλατανιά, ήρθε να αναδείξει την επικινδυνότητα του Βόρειου Οδικού Αξονα.
Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ισχυρή σεισμική δόνηση αναστάτωσε όλη την Κρήτη και προκάλεσε την κατάρρευση κατοικίας στο Ελος Κισάμου. Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι επιστήμονες.
Μηδενική ήταν η ζήτηση τις πρώτες μέρες διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας της υψηλής τιμής.
Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες του φεστιβάλ “Κερνάμε Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά.
Πρωτοφανής καταστροφή της ελαιοπαραγωγής καταγράφεται στον Νομό Χανίων.

Νοέμβριος
Το ανάλγητο πρόσωπο του κράτους ήρθε στο φως μέσα από δημοσιεύματα των “Χ.Ν.” για την υπόθεση μιας 43χρονης άνεργης μητέρας. Η γυναίκα πέρασε μεγάλη ταλαιπωρία καθώς συνελήφθη για μια κλήση που όμως είχε τελικώς πληρώσει και πέρασε ένα δεκαήμερο στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων.
Τον ίδιο μήνα:
• Το πρόβλημα της υπεράντλησης και της ανομβρίας έχει αντίκτυπο στη λίμνη του Κουρνά, της οποίας η στάθμη πέφτει σε ανησυχητικό βαθμό.
• Το Ειρηνοδικείο Χανίων “έσβησε” όλο το χρέος μονογονεϊκής οικογένειας.
• Την αλλαγή οικονομικής πολιτικής ζήτησαν διαδηλωτές και στα Χανιά στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων.
• Σήμα κινδύνου για τη λειτουργία του εκπέμπει το ίδρυμα “Ελ. Βενιζέλος” καθώς με κυβερνητική απόφαση διακόπτεται η επιχορήγησή του.
• Φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος Κρητικός αρχαιολόγος και φιλόλογος Στυλιανός Αλεξίου, ιδρυτής των αρχαιολογικών μουσείων Χανίων και Αγίου Νικολάου.
• Τα πρωτοβρόχια της 14ης Νοεμβρίου σημαδεύτηκαν από καταστροφές σε υποδομές και στην αγροτική παραγωγή στα Χανιά.
• Ζωντανή παραμένει η μνήμη του Πολυτεχνείου στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα.
• Ζητούμενο παραμένουν οι καλές τιμές στο ελαιόλαδο για τους παραγωγούς της Κρήτης.
• Ξεσηκώνονται οι αγρότες και στα Χανιά για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
• Τριτοκοσμικές συνθήκες σε σχολεία των Χανίων ως αποτέλεσμα της κρίσης καταγράφονται σε ρεπορτάζ των “Χ.Ν.”.
Στη γενικότερη επικαιρότητα, δύο νεκροί από τους οποίους ο ένας με ρεθυμνιώτικη καταγωγή και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός τρομοκρατικού χτυπήματος το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου έξω από γραφεία της “Χρυσής Αυγής” στην Αθήνα.

Δεκέμβριος
Τελευταίος μήνας του έτους σε προεκλογικό κλίμα, εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύουν τα “Χ.Ν.” απο- τυπώνει το αίτημα των κατοίκων του νησιού για νέα πρόσωπα. Παράλληλα εκφράζεται ικανοποίηση για το έργο του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και σε άλλη δημοσκόπηση της Sentiments Analysis για λογαριασμό των “Χ.Ν.”.
Η κρίση αναγκάζει φοιτητές του Πολυτεχνείου να διακόψουν τις σπουδές τους και στην επικαιρότητα επανέρχεται το ζήτημα της Φοιτητικής Εστίας στα Χανιά. Καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν περιοχές των Χανίων, αλλά προς το τέλος του μήνα έρχονται δεσμεύσεις για αποζημιώσεις.
Η Δημοτική Αγορά των Χανίων φορά τα γιορτινά της για τα 100 της χρόνια, ενώ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον έναν αιώνα συμπόρευσης Κρήτης – Ελλάδας με τα “Χ.Ν.” να κυκλοφορούν ένα δωρεάν συλλεκτικό τόμο – αφιέρωμα, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Η ανθρωπότητα αποχαιρετά τον Νέλσον Μαντέλα, ενώ στα Χανιά μετράμε πληγές από την κακοκαιρία. Η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη κομίζει υποσχέσεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Εντυπωσιακή η πρώτη δοκιμή των πυραύλων S-300 στο Πεδίο Βολής Κρήτης, ενώ οι Χανιώτες αντιμετωπίζουν τον “βραχνά” της θέρμανσης λόγω του υψηλού κόστους του πετρελαίου θέρμανσης. Σε αδιέξοδο και οι αγρότες του νησιού που συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα ενάντια στη φορολόγηση της αγροτικής γης.
Τα τροχαία συνεχίζουν να αναδεικνύουν την επικινδυνότητα του Β.Ο.Α.Κ., ενώ τα Χανιά γεμίζουν από επισκέπτες για τα Χριστούγεννα, με τους εμπόρους πάντως να είναι σε αναταραχή για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
(Χανιώτικα νέα/Διαδρομές - 28/12/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/2013-chronia-tis-anechias/#ixzz2onPucR3k 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου