Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Υποβάθμιση Κέντρων Υγείας σε Κίσαμο και Βάμο

Την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας Κισάμου και Βάμου καταγγέλλουν οι δημοτικές αρχές, οι οποίες ζητούν την ενίσχυση των δύο Κέντρων σε υποδομή και προσωπικό.
Πιο συγκεκριμένα:
Για υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Κισάμου κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Οπως επισημαίνει, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται, αλλά και σχεδιάζεται μία ανεπίτρεπτη μετακίνηση ιατρών και νοσηλευτών από το Κέντρο Υγείας Κισάμου, προς το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
Στη συνέχεια ο κ. Μυλωνάκης εξηγεί:
• «Εγινε μετακίνηση ιατρών για κάλυψη εφημεριών με αποτέλεσμα την έλλειψη του αναγκαίου αριθμού εφημεριών στο Κέντρο Υγείας Κισάμου.
• Εγινε μετακίνηση δύο νοσηλευτριών με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη στο Κέντρο Υγείας Κισάμου.
• Η σχεδιαζόμενη μετακίνηση των δύο παιδιάτρων στο Γ.Ν.Χ., θα έχει ως συνέπεια την παντελή έλλειψη της ειδικότητας αυτής στην Κίσαμο και στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει το Κέντρο Υγείας. Θεωρούμε αδιανόητο να μείνει ολόκληρη η περιοχή της Κισάμου χωρίς αυτή την ειδικότητα τη στιγμή που στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας. Επιπροσθέτως, η μετακίνηση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνολική λειτουργία του Κέντρου, αφού οι παθολόγοι θα είναι αναγκασμένοι να καλύψουν το κενό αυτό με ιατρικές υπηρεσίες προς τα παιδιά.
• Θεωρούμε αδιανόητο να αποψιλώνεται το Κέντρο Υγείας Κισάμου, το οποίο καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή και παρουσιάζει ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη επισκεψιμότητα με αποκορύφωμα να φτάνει τους καλοκαιρινούς μήνες τα 350 περιστατικά ημερησίως».
Στη συνέχεια, ο κ. Μυλωνάκης καλεί τον υπουργό Υγείας, να σταματήσει άμεσα την αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Κισάμου, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο στη συρρίκνωσή του, αλλά στην οριστική του κατάργηση και συνεχίζει: «Καλούμε επίσης όλους τους αρμόδιους φορείς, τον γενικό δ/ντή του Νοσοκομείου Χανίων, τους βουλευτές του Νομού, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να πράξουν τα δέοντα». Καταλήγοντας σημειώνει: «Ο Δήμος Κισάμου δηλώνει ότι θα αντιταχθεί με κάθε μέσο, στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Κισάμου και στην παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής. Επειδή και μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου μας με τον γενικό δ/ντή του Νοσοκομείου Χανίων, εξακολουθούμε να έχουμε τις ανησυχίες μας, ζητούμε να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κισάμου».
ΣΤΟΝ ΒΑΜΟ
Την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Βάμου διεκδικεί το δημοτικό συμβούλιο Αποκορώνου, υπογραμμίζοντας πως «για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ιατρική αυτή μονάδα είναι αποφασισμένο να δώσει αγώνα.
Ειδικότερα μετά τη συνταξιοδότηση από το Κέντρο Υγείας δύο παιδιάτρων, ενός οδοντιάτρου, τριών οδηγών ασθενοφόρων, 2 φυλάκων, μίας μαίας, ενός τεχνολόγου ακτινολογικού και χωρίς τα κενά τους να έχουν καλυφθεί, τα προβλήματα στη λειτουργία του έχουν διογκωθεί».
Το Δ.Σ. συζήτησε εκτενέστατα το θέμα μετά από αίτημα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Χ. Κουκιανάκη που κατέθεσε και εισήγηση με τις θέσεις του.
Παράλληλα, στο δημοτικό συμβούλιο κατατέθηκε η απόφαση της τριμελούς διοικούσας επιτροπής του Κ.Υ. Βάμου που αποτελείται από τους Πέτρο Βαγιωνάκη πρόεδρο – αντιδήμαρχο, Κωνσταντίνο Χαιρέτη συντονιστή διευθυντή του Κ.Υ. Βάμου, Λεωνίδα Λιμαντζάκη δημοτικό σύμβουλο και Νίκο Μαντωνανάκη γραμματέα της Επιτροπής.
Η τριμελής διοικούσα επιτροπή προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει και να αγωνιστεί για την επίλυση των παρακάτω θεμάτων:
1. Ελλειψη παιδιάτρου και οδοντιάτρου. Να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις.
2. Λειτουργία του ασθενοφόρου που βρίσκεται στο Κ.Υ. σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο οδηγοί ακόμα.
3. Δημιουργία Μικροβιολογικού εργαστηρίου για να μπορεί να καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες της περιοχής.
4. Λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου σε καθημερινή βάση.
5. Υπάρχουν δύο φύλακες στο Κ.Υ. και χρειάζεται ένας ακόμα. Ενας έχει αποσπαστεί από το Νοσοκομείο.
6. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις των ιατρών από το Κ.Υ. για κάλυψη αναγκών σε περιοχές που δεν υπάγονται στο Κ.Υ. Βάμου (Γαύδος).
(Χανιώτικα νέα - 21/12/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ipovathmisi-kentron-igias/#ixzz2o8VoaPpr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου