Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ο δρόμος της αλληλεγγύης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα σηματοδοτεί, όπως και να 'χει, την αφετηρία μιας νέας εποχής στο πολιτικό σύστημα. Ο παλαιός πολιτικός κόσμος, αυτός που μετά τη μεταπολίτευση περιορίστηκε στην εναλλαγή δύο κομμάτων από την κυβέρνηση που σήμερα αποτελούν τη λεγόμενη συγκυβέρνηση, δίνει τη θέση του σε έναν νέο, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεκάθαρα προσδιοριστεί.
Αλλωστε, ο μέσος πολίτης αυτή τη στιγμή κοιτάζει πώς θα επιβιώσει, ενώ θυμώνει για την κατάσταση στην οποία τον έφεραν πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην του -κι ας ήλπιζε ότι οι εκπρόσωποί του στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν θα τον διέψευδαν. Το μέλλον όμως δεν θα έρθει μόνο από τους μεγαλύτερους αλλά -και κυρίως- από τους νέους, οι οποίοι μεγαλώνουν εκ των πραγμάτων σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, που λίγοι μπορούν να το κατανοήσουν.
Το περιβάλλον αυτό χαρακτηρίζεται από τον ψηφιακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εν πολλοίς έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα μέσα και για την ενημέρωση.
Σε αυτή την εποχή, ωστόσο, γεννιούνται δύο νέοι κόσμοι. Ο ένας είναι αυτός της αλληλεγγύης. Ο άλλος, αυτός του... μίσους.
Ο πρώτος υψώνει γέφυρες, προτάσσει την αλληλεγγύη ως απάντηση στην κρίση και την αγάπη ως αντίδοτο στο φανατισμό και τα δόγματα. Ο δεύτερος υψώνει φράκτες, δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη. Την «πολεμά» όπου κι αν βρεθεί. Προτιμά την ομοιομορφία. Οχι τη δημοκρατία.
Ο δρόμος που θα μας πάει, ωστόσο, προς τα εμπρός, δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν της αλληλεγγύης.
Αυτός ο δρόμος γίνεται καθημερινά «κτήμα» ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Που βλέπουν πως οι διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν κανένα νόημα στη σημερινή εποχή. Που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και αμφισβητούν τη δημαγωγία.
Ο αυριανός κόσμος δεν μπορεί παρά να γεννηθεί από τους νέους. Γιατί όπως έλεγε και ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Οι γέροι πιστεύουν τα πάντα. Οι μεσήλικες υποψιάζονται τα πάντα. Οι νέοι ξέρουν τα πάντα».
(Ελευθεροτυπία - 29/1/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=412273

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου