Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Χάνουμε μόνο τους αγώνες που δεν δίνουμε

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οταν η κοινωνία των πολιτών θέλει, μπορεί να πετύχει σκοπούς και στόχους. Αυτό έδειξε η περίπτωση του περιφερειακού Ιατρείου στο Κολυμπάρι των Χανίων. Το οποίο, σύμφωνα με τους γιατρούς, στεγαζόταν σε ακατάλληλο κτήριο για το οποίο το κράτος πλήρωνε ενοίκιο και πριν από ένα - ενάμιση χρόνο, με ενέργειες των κατοίκων, μεταστεγάστηκε σε δημόσιο κτήριο το οποίο είχε εγκαταλειφθεί μετά το κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού της περιοχής.
Η μεταστέγαση έγινε από την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής με τη στήριξη φορέων, αλλά με την αντίρρηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που ήθελε να δώσει το κτήριο σε ιδιώτες για να το αξιοποιήσουν. Οι κάτοικοι επέμειναν και το Ιατρείο λειτουργούσε στο πλαίσιο της κατάληψης του κτηρίου.
Κατάληψη πολύμηνη και επίμονη. Με μοναδικό αίτημα το κτήριο να παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας και να στεγαστεί σε αυτό και τυπικά το Ιατρείο.
Η επιμονή έφερε αποτέλεσμα. Με τους κατοίκους συντάχθηκαν πολιτικοί, κοινωνικοί και θεσμικοί φορείς. Και προ ημερών ήρθε η δικαίωση. Ανακοινώθηκε η παραχώρηση του κτηρίου για τη στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου, το οποίο τώρα οι κάτοικοι ζητούν να μετατραπεί σε Πολυδύναμο.
Η υπόθεση αυτή έρχεται να αποδείξει ότι χαμένοι είναι μόνον οι αγώνες που δεν δίνουμε. Γιατί κάτω από κάθε αγώνα θα υπάρχει ένα μικρό ή ουσιαστικό όφελος για τον αγωνιζόμενο. Ερχεται, επίσης, να δείξει και κάτι άλλο, μια και πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Επί της ουσίας, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να σημαίνει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο οι τοπικές κοινωνίες για τα των περιοχών τους. Για τα του οίκου τους. Δεν νοείται Αυτοδιοίκηση όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά και υποχρεώνονται οι δήμοι αλλά και οι δημότες απλώς να τις ακολουθούν και να υπακούουν σε αυτές, ακόμα και όταν είναι έξω από τη θέλησή τους. Το νόημα της Αυτοδιοίκησης εστιάζεται στην από τα κάτω λήψη αποφάσεων, φυσικά με δημοκρατικό τρόπο.
Και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να παλέψουν οι Τοπικές Αυτοδιοίκησης του μέλλοντος.
(Ελευθεροτυπία - 21/2/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=416840

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου