Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κινητοποιήσεις στα Χανιά για το θέμα των χημικών της Συρίας

Γενικεύονται οι αντιδράσεις για την καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβαρυνθεί το θαλάσσιο περιβάλλον, επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για τους λόγους για τους οποίους επιλέχτηκε η συγκεκριμένη περιοχή από τις Η.Π.Α.
Στα Χανιά, ο ένας μετά τον άλλον οι τοπικοί φορείς ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας.
Χθες τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος, ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου έχει αποστείλει επιστολή προς τους προέδρους των Η.Π.Α., Ρωσίας, Κίνας, καγκελάριο Γερμανίας, πρόεδρο Γαλλίας, πρωθυπουργό Βρετανίας, γενικό γραμματέα Ο.Η.Ε., πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με την επιστολή αυτή τονίζεται ο κίνδυνος της μόλυνσης του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου και ζητείται από τους παραπάνω ηγέτες να επανεξετάσουν το θέμα αποφεύγοντας πειραματισμούς.
Επίσης ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και τα μέλη του θα συμμετάσχουν στο τριήμερο διαμαρτυρίας κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Ηδη, τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στη Σούδα και στις άλλες κινητοποιήσεις, έχουν ανακοινώσει, σύμφωνα με τους οργανωτές της πρόσφατης συνάντησης που έγινε στα Χανιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Νομού Χανίων, το Σωματείο Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων Ν. Χανίων, το Ινστιτούτο Καταναλωτών Χανίων, οι Δήμοι Σφακίων, Πλατανιά και Γαύδου, ο Σύλλογος Ο.Τ.Α. Χανίων, η Ενωση Γονέων Δήμου Χανίων, οι “ποδηΛάτρεις”, η Αντιπεριφέρεια Χανίων, η Οικολογική Πρωτοβουλία, οι Μαχόμενοι Μηχανικοί, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, η ΑΡΕΝ Τ.Ε.Ι. και Πολυτεχνείου Κρήτης, το “Καραβάνι”, ο Ομιλος Φουσκωτών Σκαφών Χανίων, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, η Ανοιχτή Συνέλευση Νέας Χώρας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου, το παράρτημα Χανίων της Διεθνούς Αμνηστίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας, το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, η Κοινωνική Κουζίνα, η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος, ο Σύλλογος ΕΤΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Π.Κ., ο Σύλλογος Μηχανικών Περιβάλλοντος Π.Κ., ο Συνεταιρισμός “Γαία”, η ομάδα “ΠηΛοίκο”, η Terra Verde, η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης και η ΕΛΜΕ Χανίων.
Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Η Ενωση Γονέων Δ. Χανίων ανακοίνωσε ότι «συμμετείχε και στις δύο συναντήσεις συλλογικοτήτων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα» και καταλήγει: «Είμαστε εδώ κι δε θα επιτρέψουμε να γίνονται πειράματα εις βάρος της ζωής μας και του περιβάλλοντος».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΚΟΥΛΑΚΗ
Στο μεταξύ, σε σχετική ερώτηση του δημάρχου Χανίων Μαν. Σκουλάκη απάντησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Χανίων, στην απάντηση αναφέρεται ότι «στο πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας δεν προβλέπεται η απόρριψη ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στο έδαφος, αλλά προβλέπεται ασφαλής μεταφόρτωση των επικίνδυνων ουσιών από τα πλοία μεταφοράς εκτός Συρίας προς το πλοίο των Η.Π.Α. “CAPE RAY”, όπου και θα διεξαχθεί η καταστροφή/αδρανοποίηση των χημικών».
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, νέα επίκαιρη επερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κουρουμπλής Παναγιώτης, Δούρου Ρένα, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Διώτη Ηρώ, Σταθάκης Γιώργος, Δρίτσας Θεόδωρος, Καφαντάρη Χαρά, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος και Διακάκη Μαρία.
Μεταξύ άλλων ρωτούν:
• Ποιες πρόνοιες έλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών -ειδικά σήμερα που η χώρα μας ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.- σε σχέση με την άκρως επικίνδυνη αυτή επιχείρηση;
• Γιατί η καταστροφή δεν έγινε επί εδάφους χωρών με αντίστοιχη τεχνολογία και τεχνογνωσία και ποια η επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυτού για το θαλάσσιο περιβάλλον;
• Γιατί η καταστροφή των χημικών όπλων δε γίνεται στις χώρες παραγωγής ή στις πωλήτριες χώρες των χημικών όπλων ή γιατί δε γίνεται στα χωρικά ύδατα των χωρών που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία, αν η μέθοδος καταστροφής «είναι τόσο ασφαλής»;
Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Νέα παρέμβαση πραγματοποίησε στη Βουλή και ο Νότης Μαριάς, ο οποίος ζήτησε από τον ΥΠ.ΕΞ. κ. Βενιζέλο να ασκήσει “βέτο” στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και των Η.Π.Α.
Η ΑΛΦΙΕΡΗ
Τέλος, την έντονη ανησυχία της εκφράζει και η δημοτική σύμβουλος Καντάνου – Σελίνου Στέλλα Αλφιέρη.
(Χανιώτικα νέα - 27/2/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου