Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

"Φανταστικές συνομιλίες" με έργα της Σοφίας Βλαζάκη στα Χανιά

Eκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Βλαζάκη με τίτλο “Φανταστικές συνομιλίες” θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου έως τη 1 Μαρτίου στην αίθουσα Τέχνης Β. Μυλωνογιάννη, Χ. Τρικούπη 14, Χανιά. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 15 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ.
Ωρες λειτουργίας: 11 – 1 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ., εκτός Κυριακής.
Στο κείμενο του Ξενοφώντα Μπακούρα για την έκθεση σημειώνεται:
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει ως αναγκαιότητα και όρος επιβίωσης η επινόηση μιας νέας πραγματικότητας μέσω ενός άλλου φακού, ο οποίος θα δείχνει καθαρά τι αξίζει πραγματικά και τι όχι. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η φαντασία, το πρίσμα εκείνο που θα λειτουργήσει ως ο αναγκαίος πολλαπλασιαστής ισχύος που απαιτείται. Η σταθερά εκείνη που σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη εξετάζει και βρίσκει στην πραγματικότητα, το νέο κόσμο που εγκυμονεί η κάθε εποχή. Οσο ανοίκειο κι αν είναι αυτό το καινούργιο, η φαντασία προσπαθεί να το οπτικοποιήσει. Και είναι αυτές οι εικόνες που ζητούν από μας να δούμε πέρα από το σήμερα, να σταθούμε και να ατενίσουμε τις σκοτεινές πλευρές, τα μυστικά και τις δυνατότητες μιας εποχής.
Η καινούργια δουλειά της Σοφίας Βλαζάκη, σε συνέχεια της εξερεύνησης του “φανταστικού τόπου”, έχει περισσότερο χρώμα, γεγονός που προσθέτει μία ονειρική διάσταση στην εξερεύνηση. Αν στα έργα με κάρβουνο υπήρχε μια αίσθηση αϋπνίας και έπρεπε να κρατούμε τα μάτια μας διαρκώς ανοιχτά για να δούμε την ολότητά τους, στα νέα έργα καλούμαστε να δούμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτά· να δούμε μέσα από αυτά τι συμβαίνει γύρω και πέρα από εμάς. Οι φευγαλέες φανταστικές σκηνές που αντικρίζουμε, δίνουν την αίσθηση ότι όλα είναι πιθανά (και την ίδια στιγμή απίθανα) και ότι τα έργα στερεοποιούν τη ρευστότητα των εικόνων τραβώντας έτσι την λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το αληθινό από το ψεύτικο».
(Χανιώτικα νέα - 5/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/fantastikes-sinomilies/#ixzz2sUW6VsfD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου