Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Κωδικοί για... κλάματα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ Σταθείτε για λίγα λεπτά και σκεφτείτε πόσες φορές καθημερινά χρειάζεται να βάλετε password για να συνδεθείτε με κάποια σελίδα στο Ιντερνετ. Από τους κωδικούς που έχετε επιλέξει για το facebook, μέχρι εκείνους που χρησιμοποιείτε για να μπείτε στο e-mail σας, από τους κωδικούς για το pay pal μέχρι αυτούς που έχουν να κάνουν με sites προσφορών κ.λπ., τα password είναι μέρος της καθημερινότητας -σχεδόν- όλων μας και αποτελούν βάσανο μέχρι να τα επιλέξουμε και ακόμα μεγαλύτερο βάσανο για να τα θυμόμαστε. Οι κωδικοί ασφαλείας είναι το κλειδί για να ανοίγουμε «πόρτες», άλλες σημαντικές και άλλες όχι και τόσο, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται ώστε να μπορούμε να περιηγούμαστε στον Ιστό με ασφάλεια. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Πριν από μερικές μέρες, ωστόσο, το SplashData, που φτιάχνει διαδικτυακές app για διαχείριση password, δημοσίευσε τη λίστα με τα πιο «δημοφιλή» pass της χρονιάς που πέρασε, pass που κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι.
Η λίστα με τους χειρότερους κωδικούς ασφαλείας λοιπόν περιλαμβάνει πρώτο και καλύτερο το 123456, κωδικός που όπως καταλαβαίνετε είναι πανεύκολο να «σπάσει» από οποιονδήποτε, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις... hacking! Δεύτερο σε σειρά pass είναι η ίδια η λέξη password (!) που επίσης «σπάει» πανεύκολα. Στη λίστα θα δείτε να φιγουράρουν και το 111111, ή, για να το... δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, το 123456789, αλλά και το πιο... ρομαντικό iloveyou (στη θέση 9), το 123123 (στη θέση 11) κ.ο.κ.
Γιατί όμως κάποιος χρήστης θα επιλέξει κάποιο τόσο «ευάλωτο» σε επίθεση password για να «προστατέψει» ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα; Η αλήθεια είναι πως στην καθημερινότητά μας έχουμε να διαχειριστούμε πάρα πολλά password. Και τούτο κάνει δυσκολότερη την απομνημόνευσή τους, ιδίως όταν αυτά χρησιμοποιούνται για εντελώς διαφορετικές δουλειές και είναι εντελώς μα εντελώς άλλα, ή αν -ακόμα χειρότερα- διαφέρουν ελαφρώς (ένα γράμμα κεφαλαίο, ένας επιπλέον αριθμός κ.λπ.).
Οπως και να έχει δηλαδή, φαίνεται πως όποιος έχει να κάνει με πολλά password είναι... καταδικασμένος να πρέπει να βρει την ευκολότερη λύση για να τα θυμάται. Ετσι επιλέγει το προφανέστερο, κάτι πολύ πολύ εύκολο, που όμως μπορεί βέβαια να το θυμάται ο χρήστης χωρίς πρόβλημα, αλλά μπορεί εξίσου εύκολα και χωρίς πρόβλημα να το «σπάσει» κάποιος που θέλει να μπει και να «ψαχουλέψει» στους λογαριασμούς του.
Μια ιδέα που πιθανώς να δίνει λύση στο πρόβλημα είναι να επιλέξετε ένα πολύ δυνατό password και να χρησιμοποιείτε το ίδιο σε όλες σας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ιδιο δηλαδή για όλες τις κλειδωμένες σελίδες που επισκέπτεστε. Στο http://strongpasswordgenerator.com θα τσεκάρετε κάθε φορά πόσο «δυνατό» είναι το password που επιλέγετε και με βάση το αποτέλεσμα θα επιλέξετε εσείς αυτό που μοιάζει περισσότερο απροσπέλαστο.
Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν είναι φρόνιμο να κάνετε, είναι να να καταλήξετε με τα «απαγορευμένα», τα «χειρότερα» password που επιλέγει η πλειονότητα επειδή βαριέται να ψάξει κάτι πιο σύνθετο. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι η διαδικτυακή σας ζωή δεν έχει κάτι που να χρειάζεται να «προστατευτεί» με κωδικό, δεν κοστίζει τίποτα να επιλέξετε ένα ισχυρό password για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Για περισσότερα δείτε επίσης (ενδεικτικά) και τα:
** http://splashdata.com/press/wor stpasswords2013.htm
** http://edition.cnn.com/2014/01/22 /tech/web/most-common-passwords
(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 2/2/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=412655

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου