Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Σήμα κινδύνου από επιστήμονες για τα χημικά της Συρίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν επιστήμονες για τυχόν επιπτώσεις από την καταστροφή των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο, παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να πέσει τίποτα στη θάλασσα ή στο έδαφος.
 Ακόμη αγκυροβολημένο σε λιμάνι της Ισπανίας είναι το Cape Ray πάνω στο οποίο αναμένεται να γίνει η καταστροφή των χημικών
Ακόμη αγκυροβολημένο σε λιμάνι της Ισπανίας είναι το Cape Ray πάνω στο οποίο αναμένεται να γίνει η καταστροφή των χημικών
Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των φορέων της Κρήτης με νέο παγκρήτιο συλλαλητήριο, αύριο στο Αρκάδι Ρεθύμνου.
Μέχρι στιγμής το πλοίο πάνω στο οποίο αναμένεται να γίνει η καταστροφή των χημικών, το Cape Ray, βρίσκεται ακόμα αγκυροβολημένο στην Ισπανία. Μιλώντας στην «Ε» ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος, επισημαίνει αναφορικά με το θέμα της επικινδυνότητας ότι αυτή τη στιγμή «δεν υφίσταται για την Κρήτη κάτι τέτοιο, διότι η όλη διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει καν».
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Ωστόσο, σε σχέση με τους δυνητικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, υποστηρίζει ότι «επειδή πρόκειται για ένα ασταθέστατο περιβάλλον και επειδή η διαδικασία αφορά μια πιλοτικής μορφής χρήση της υδρόλυσης σε ένα άκρως περιορισμένο χώρο, από τα άκρως τοξικά αέρια της "μουστάρδας", το νευροτοξικό VX και το μεθυλφωσφορικό διφλορίδιο, μπορεί να προέλθει οξεία τοξικότητα με ανάλογες τοξικές επιδράσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς».
Ακόμα σημειώνει ότι «τηλε-διαβεβαιώσεις έδωσαν αρμόδια στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στην ελληνική κυβέρνηση σε τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 12 Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών. Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ειδικοί του Γενικού Χημείου του Κράτους, στελέχη του ΥΠΕΞ, όχι όμως εμπειρογνώμονες εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης.
Οπως οι Αμερικανοί δεν επιτρέπουν να συμμετάσχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και να αναλάβει, μαζί με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, την ενεργή εποπτεία και παρακολούθηση της καταστροφής των χημικών αποβλήτων της Συρίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, έτσι και το ελληνικό ΥΠΕΞ απέκλεισε τους εμπειρογνώμονες, που όρισε η Περιφέρεια Κρήτης (πρύτανης Α. Στεφάνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Ε. Γιδαράκος του Πολυτεχνείου Κρήτης), από το να συμμετέχουν στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη. Ουσιαστικά απέρριψε κάθε είδους ουσιαστικής και τεκμηριωμένης συζήτησης μαζί τους, θεωρώντας ίσως ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς τον καθησυχασμό της κοινής γνώμης.
Οι κάτοικοι της Κρήτης όμως ανησυχούν για τη δημόσια και περιβαλλοντική ασφάλεια και όχι μόνο δεν εφησυχάζουν, αλλά απεναντίας θα προβούν σε πιο έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Η Περιφέρεια Κρήτης με τη σειρά της δεν πρέπει να δεχθεί μια τέτοια απαξιωτική στάση εκ μέρους του ΥΠΕΞ και για αυτό ο περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης καλείται να αντιδράσει ανάλογα».
Ο κ. Γιδαράκος κάνει λόγο για τριπλή αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης καθώς:
* Αποδέχτηκε την απόφαση του ΟΗΕ και της Αμερικής να καταστραφούν χημικά όπλα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.
* Δεν μπόρεσε να επιδείξει τεχνικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα ενάντια στην επιλεχθείσα μέθοδο καταστροφής των χημικών της Συρίας και να αποτρέψει την υλοποίηση αυτής της επιχείρησης εν πλω σε διεθνή ύδατα.
* Δεν θα συμμετάσχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων της (όπως και της Ιταλίας και της Μάλτας) ως παρατηρητής στο όλο εγχείρημα, κάτι που η ίδια διεκδικούσε μέχρι πρότινος.
Ακόμα ο καθηγητής σημειώνει: «Εν τούτοις το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει εκ νέου ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς πως, στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων αυτών, είναι ζωτικής σημασίας θέμα η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου».
Και αναρωτιέται κανείς:
* Στη διεξαχθείσα τηλεδιάσκεψη έγινε αναφορά στους δυνητικούς κινδύνους ενός ατυχήματος, που κρύβονται σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, που υπέδειξαν τα στελέχη του ΥΠΕΞ;
* Γιατί αποτελεί για τον επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής Joe Wienand το όλο εγχείρημα κορυφαία ανησυχία, τονίζοντας ότι «όλοι οι φορείς που θα συμμετέχουν στο πλοίο εκτελούν μια λίαν επικίνδυνη αποστολή»;
* Εγινε αναφορά στα απρόβλεπτα προβλήματα της μεθόδου της υδρόλυσης, όπως π.χ. στο μεγάλο πρόβλημα εισαγωγής και προσαρμογής των χημικών όπλων και των «προδρόμων» ενώσεων στο σύστημα υδρόλυσης;
* Αληθεύει αυτό που ισχυρίζονται εμπειρογνώμονες του εξωτερικού, ότι στο πλοίο αρκετά δοχεία αποβλήτων θα αδειάζουν στον αντιδραστήρα χειρωνακτικά;
* Επισημάνθηκε από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΞ το γεγονός ότι τα επεξεργαζόμενα απόβλητα είναι ικανά και ενδέχεται να προκαλέσουν διάβρωση στην έξοδο του αντιδραστήρα, διαρροές μονώσεων και 2 φραξίματα αγωγών σε μια πιλοτική μονάδα υδρόλυσης έκτασης μόνο 15 τετραγωνικών μέτρων;
* Εγινε αναφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν συντάχθηκε ποτέ (και συγχρόνως άλλων απαραίτητων μελετών), στα απαιτούμενα σχέδια πρόληψης σε περίπτωση ατυχήματος και κατά συνέπεια στους κινδύνους που υπάρχουν για το θαλάσσιο περιβάλλον;
* Εχει τεθεί το θέμα διασφάλισης της όλης διαδικασίας λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και ότι σύμφωνα με τους ίδιους τους Αμερικανούς οι εργασίες στο Cape Ray μπορούν να λάβουν χώρα ασφαλώς μέχρι ύψους κύματος 0,1 μέτρα (!) και ότι δοκιμές που είναι σε εξέλιξη θέτουν ως όριο ασφαλούς συνέχισης της διαδικασίας εξουδετέρωσης το ύψος κύματος μέχρι τα 0,5 μέτρα;
* Επισημάνθηκε η Οδηγία 2004/35/ΕΕ η οποία προβλέπει «.....εφόσον μια περιβαλλοντική ζημιά δεν έχει ακόμα επέλθει, υφίσταται όμως άμεσος κίνδυνος επέλευσής της, ο Φορέας διαχείρισης μια μονάδας πρέπει να λάβει δίχως καθυστέρηση τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής....»;
* Και τελικά έγινε λόγος για την καταπάτηση όλων αυτών των Οδηγιών και Κανονισμών; Ακόμα και μια στρατιωτική επιχείρηση όπως είναι αυτή, τόσο της διασυνοριακής διακομιδής των χημικών όπλων, όσο και της καταστροφής τους εν πλω στην Μεσόγειο, δεν είναι δίχως περιορισμούς. Τα άρθρα 30 και 31 της UNCLOS προβλέπουν ελέγχους και ευθύνες του κράτους, τη σημαία του οποίου φέρει ένα πλοίο, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ΗΠΑ. Δεν εγείρει όμως ευλόγως ερωτήματα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS και επομένως δεν δεσμεύονται; Ποιες είναι οι απαντήσεις επ' αυτού που έλαβαν τα στελέχη του ΥΠΕΞ;
Ο κ. Γιδαράκος αναφέρει ακόμα: «Ολοι οι Διεθνείς Οργανισμοί (Green Cross International - GCI, Pugwash Conferences on Science and World Affairs, Arms Control Association, Friends of the Earth - United States, Center for Strategic and International Studies) τονίζουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, που στάλθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2014, ότι η καταστροφή των χημικών όπλων επί του εμπορικού πλοίου των ΗΠΑ, MV Cape Ray, αποτέλεσε τη "λιγότερο επικίνδυνη προσέγγιση και ότι το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί θα ελαχιστοποιήσει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον".
Δεν γίνεται καμιά απολύτως αναφορά ότι πρόκειται πράγματι για ένα ασφαλές εγχείρημα. Μάλιστα οι υπογράφοντες την επιστολή έθεσαν ως αναγκαία μια σημαντική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), ευαισθητοποίησης σε στάδιο δημόσιου διαλόγου με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές περιοχές για να εξηγήσουν τη διαδικασία καταστροφής και να συζητήσουν όλους τους κινδύνους δημόσιας και περιβαλλοντικής ασφάλειας.
ΜΗΔΕΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Στη χώρα μας έστω και ένας υποτυπώδης, δημόσιος διάλογος δεν έγινε. Τουλάχιστον αυτό όφειλε να είχε ήδη κάνει η κυβέρνηση ξεκινώντας από την Περιφέρεια Κρήτης! Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν η αντιστάθμιση των ανησυχιών και η αποφυγή παρανοήσεων και άσκοπων κινδυνολογιών».
* Πάγια θέση της Περιφέρειας Κρήτης η οποία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, αποτελεί το να μη γίνει η καταστροφή των χημικών στην περιοχή της Μεσογείου, όπως μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ
Το νέο παγκρήτιο ραντεβού ενάντια στα χημικά είναι αύριο στο Αρκάδι Ρεθύμνου.
Περισσότερα από 20 λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τα Χανιά την Κυριακή για τη Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, όπου στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο.
Από τα Χανιά τα λεωφορεία που έχουν μισθωθεί θα αναχωρήσουν στις 10 το πρωί με συμβολικό εισιτήριο 3 ευρώ και θα επιστρέψουν στις 4 από το Αρκάδι.
* Από τη Χώρα Σφακίων αναχωρούν στις 11 το πρωί.
* Από το Ακρωτήρι και την πλατεία Καθιανών στις 11 π.μ.
* Από τις Βρύσες Αποκορώνου στις 11 π.μ.
* Από το Δήμο Πλατανιά έξω από το δημαρχείο επίσης στις 11 π.μ.
* Από το Δήμο Κισσάμου στις 9.15 π.μ. έξω από το κτήριο του ΟΤΕ.
«Εχουμε εκδώσει ψήφισμα για τα χημικά της Συρίας και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να βρίσκονται την Κυριακή στο Αρκάδι», είπε ο αντιδήμαρχος Δ. Πλατανιά Νίκος Δασκαλάκης.
Για το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων ο Κώστας Γκαζής, μέλος του Δ.Σ., τόνισε πως «ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες όλης της Κρήτης ενάντια στη μεθοδευμένη καταστροφή των χημικών της Συρίας με μία πολύ αμφισβητούμενη διαδικασία, αυτή της υδρόλυσης. Η διαμαρτυρία μας έγκειται και στη διαδικασία, αλλά και στους αδιαφανείς τρόπους που ακολουθούνται, γι' αυτό και καλούμε όλους τους Χανιώτες να παρευρεθούν μαζικά στην εκδήλωση της Κυριακής στο Αρκάδι».
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κισσάμου απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερά Μονή Αρκαδίου την ερχόμενη Κυριακή και επισημαίνει ότι ο Δήμος Κισσάμου θα διαθέσει δωρεάν λεωφορείο για τη μεταφορά του κοινού, το οποίο θα αναχωρήσει στις 9.15 π.μ. από την πλατεία Ο.Τ.Ε.Ο Δήμος Αποκορώνου ανακοίνωσε επίσης τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση και ότι θα διαθέσει λεωφορείο του δήμου, το οποίο θα αναχωρήσει στις 11 το πρωί της Κυριακής από το δημαρχείο Βρυσών. Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο 28250-71580 μέχρι σήμερα στις 3 μ.μ. και στη συνέχεια στο τηλέφωνο: 693-6626266.
Τα μέλη της «Συντονιστικής Επιτροπής Χανίων» απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα σ' όλους τους Χανιώτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. «Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο οικολογικό κλίμα σε βάρος του περιβάλλοντος της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, που αφορά την "εξουδετέρωση" εν πλω των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών των χημικών όπλων της Συρίας. Να απαιτήσουμε να βρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, για παράδειγμα τη διάθεση των προϊόντων εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες με τις κατάλληλες υποδομές και την απαραίτητη τεχνογνωσία», επισήμανε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Κατερίνα Φουράκη.
Η Ενωση Γονέων Δήμου Χανίων με ανακοίνωσή της καλεί τους γονείς στην κινητοποίηση και προσθέτει ότι όσον αφορά τη μεταφορά, όποιος σύλλογος επιθυμεί, μπορεί να μισθώσει λεωφορείο στην τιμή των 150 ευρώ.
* Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά «για την απαγόρευση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου, εν όψει μάλιστα και της ουκρανικής κρίσης».
(Ελευθεροτυπία - 22/3/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22%2F03%2F2014&id=422028

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου