Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Παγκρήτιος ξεσηκωμός ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο

Αγωνιστικό ραντεβού στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας δίνουν αύριο Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 στις 12 το μεσημέρι Δήμοι, τοπικοί Φορείς, Συλλογικότητες, Σωματεία, παρατάξεις και κόμματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εν πλω καταστροφή στη Μεσόγειο των χημικών όπλων της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης.
Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις και τα καλέσματα από όλη σχεδόν την Κρήτη και όχι μόνo, ενώ όλες οι πληροφορίες μιλούν για ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο.
Ηδη από τα Χανιά έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή στην κινητοποίηση σχεδόν 50  κοινωνικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συνελεύσεις, σύλλογοι, κινήματα, συνδικαλιστικά σωματεία, Δήμοι, κόμματα, φοιτητές κ.ά. Το “παρών” στη συγκέντρωση αναμένεται να δώσουν πολίτες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Ανώγεια που θα καταφθάσουν στη Σούδα με λεωφορεία.
Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, θα ξεκινήσει από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και με προορισμό το λιμάνι της Σούδας ποδηλατοπορεία από τους “ποδηΛάτρεις” και μαθητές σχολείων.
Στη συγκέντρωση που θα γίνει στο λιμάνι εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει η μέθοδος της υδρόλυσης για την καταστροφή των χημικών και η επιλογή της Μεσογείου ως περιοχή για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Παράλληλα, καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Ψαραντώνης, ο Αβυσσινός και τοπικά μουσικά σχήματα θα δώσουν συναυλία, ενώ θα συμμετέχουν και χορευτικοί σύλλογοι από τα Ανώγεια και την Αργυρούπολη.
ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Εκπρόσωποι φορέων που καλούν στη συγκέντρωση παραχώρησανσυνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ακυρωθεί το σχέδιο καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο.
Ο Δημήτρης Μπατσάκης από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών χαρακτήρισε «πείραμα» την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης, Λιβύης και Μάλτας και εξέφρασε την άποψη ότι η επιλογή της θάλασσας ως χώρου για την πραγματοποίηση της επιχείρησης γίνεται πιθανόν λόγω της μεγάλης τοξικότητας των χημικών που θα καταστραφούν. Παράλληλα τόνισε ότι το συγκεκριμένο «πείραμα» μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Μεσογείου καθώς σε οποιοδήποτε περίπτωση ατυχήματος ή διαρροής θα υπάρξει σοβαρή μόλυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος: «Η υδρόλυση απλώς μειώνει την τοξικότητα των αποβλήτων. Δεν θα είναι δηλαδή ικανά να σκοτώνουν μέσα σε λίγα λεπτά όπως στον χημικό πόλεμο, αλλά παραμένει ισχυρή η τοξικότητά τους και αν συμβεί κάποια διαρροή θα περάσουν στην τροφική αλυσίδα, άρα και στον άνθρωπο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπατσάκης και υπογράμμισε: «Αυτό το πείραμα δεν πρέπει να γίνει σε ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα όπως της Μεσογείου. Γι’ αυτό τον λόγο 40 φορείς έχουν κινητοποιηθεί για να αποτραπεί αυτό που ετοιμάζεται που δεν ξέρουμε και σε τι στάδιο είναι».
Ο γενικός γραμματέας ΕΛΜΕ Χανίων Γιάννης Νικολάου τόνισε ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η επιχείρηση καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, ενώ αναφερόμενος στη μέθοδο που έχει γίνει γνωστό ότι θα χρησιμοποιηθεί σχολίασε: «Η υδρόλυση είναι μια γενικότητα και δεν μας εξηγεί ούτε τον τρόπο ακριβώς ούτε τα προϊόντα που θα έχουμε ούτε τα παραπροϊόντα και τα κατάλοιπα, αλλά και ούτε ποια είναι η δραστικότητα αυτών». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε επεμβάσεις στο περιβάλλον είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και μάλιστα για την κατασκευή μιας βιομηχανίας χρειάζονται πολλές μελέτες και ιδιαίτερα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από ανθρωπογενείς δραστηριότητες». Ο Γιάννης Μπραουδάκης από τους “ποδηΛάτρεις” κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση και πρόσθεσε: «Καλούμε επίσης το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς να σεβαστούν τον τόπο και τη θάλασσα που τους φιλοξενεί. Δεν είναι Κουρουπητός η Μεσόγειος».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης ανέφερε σχετικά: «Με τη ρίψη των χημικών στη Μεσόγειο διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον όλων μας. Θα θέλαμε και ζητάμε με αυτή τη δράση μας να τηρηθεί ο νόμος και ο νόμος λέει ότι η χώρα που έχει τα χημικά και τα πουλάει πρέπει να τα καταστρέφει σε δικά της εδάφη. Αρα ζητάμε τα αυτονόητα και αντιδρούμε για να πούμε σε όλους τους αρμόδιους ότι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι τους πάνω από το θέμα και να μην το αφήσουν να περάσει».
Μέχρι χθες τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στη Σούδα και στις άλλες κινητοποιήσεις, έχουν ανακοινώσει από τα Χανιά οι: Ιατρικός Σύλλογος Ν. Χανίων, Σωματείο Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων Ν. Χανίων,  Ινστιτούτο Καταναλωτών Χανίων, Δήμοι Σφακίων, Πλατανιά και Γαύδου, Σύλλογος Ο.Τ.Α. Χανίων, Ενωση Γονέων Δήμου Χανίων, “ποδηΛάτρεις”, Αντιπεριφέρεια Χανίων,  Οικολογική Πρωτοβουλία, Μαχόμενοι Μηχανικοί, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, ΑΡΕΝ Τ.Ε.Ι. και Πολυτεχνείου Κρήτης, “Καραβάνι”, Ομιλος Φουσκωτών Σκαφών Χανίων, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Ανοιχτή Συνέλευση Νέας Χώρας, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου, παράρτημα Χανίων της Διεθνούς Αμνηστίας, ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Ν.Ε. Χανίων της ΔΗΜ.ΑΡ., Οικολόγοι Πράσινοι, Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας, Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, Κοινωνική Κουζίνα, Πρωτοβουλία Πολιτών, Σύλλογος ΕΤΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Π.Κ., Σύλλογος Μηχανικών Περιβάλλοντος Π.Κ., Συνεταιρισμός “Γαία”, ομάδα “ΠηΛοίκο”, Terra Verde, Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης, ΕΛΜΕ Χανίων, Φιλοζωικός Σύλλογος “Η προστασία των ζώων”, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πλατανιά, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και του 27ου Νηπιαγωγείου Χανίων, Πρωτοβουλία Κατοίκων του πρώην Δήμου Σούδας, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων.
Στο μεταξύ, κάλεσμα στην κινητοποίηση στο λιμάνι της Σούδας απηύθυνε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.
Επίσης, στη συγκέντρωση στο λιμάνι της Σούδας καλεί τους γονείς και τους μαθητές το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Χανίων. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «θεωρεί ότι με βάση τις γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών φορέων η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο όταν γίνεται χωρίς καμιά δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ή χωρίς στοιχειώδεις διασφαλίσεις».
Τονίζει ότι «η συμμετοχή στην παγκρήτια εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κυριακής είναι υπόθεση στοιχειώδους άμυνας απέναντι σε μεθοδεύσεις που εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων με εφιαλτικές επιπτώσεις στην υγεία και στην καθημερινή ζωή όλων μας και ειδικά των παιδιών μας, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα  όλων των χωρών της περιοχής και ιδιαίτερα της Κρήτης».
Επιπλέον, καλέσματα έχουν απευθύνει:
• ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: «Τα συγκεκριμένα χημικά όπλα -όσο και αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο- είναι μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο, ένα εφιαλτικό σενάριο που αν πραγματοποιηθεί τότε μιλάμε για την πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την καταστροφή του οικοσυστήματος και των ζώντων οργανισμών», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.
• ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα έθεσε το θέμα τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε., αντί να επιδίδεται σε καθησυχαστικές δηλώσεις, θα έπρεπε να φέρει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και να συντονίσει τη δράση της με κυβερνήσεις χωρών που πλήττονται από μία τέτοια ενέργεια και να απαιτήσει να μην πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη καταστροφή όπλων στη γειτονιά μας», υποστηρίζει η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τους πολίτες  στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο.
Κάλεσμα απηύθυνε επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.
• ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ:  «Την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του σε κάθε ενέργεια εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης», δηλώνει σε ψήφισμά του ο Δήμος Πλατανια.
• ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ: Τη συμμετοχή του ανακοίνωσε και ο Δήμος Ανωγείων «ώστε   να μην εξουδετερωθούν στα χημικά όπλα της Συρία στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου». Τονίζει ότι «συμμετέχουμε με εκπρόσωπό μας στην Παγκρήτια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων αύριο και  ώρα 4 μ.μ. αμέσως μετά την Παγκρήτια συγκέντρωση – πορεία στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας στις 12 το πρωί». Λεωφορείο του Δήμου θα μεταβεί στην Σούδα για τη συγκέντρωση της Κυριακής και καλεί τους Δημότες του να συμμετάσχουν».
• ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ: Δωρεάν λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 11 π.μ. από την πλατεία του Ο.Τ.Ε. δρομολογεί ο Δήμος Κισάμου με ανακοίνωσή του καλώντας τους δημότες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
• ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΙΣΑΜΟΥ: Τρεις Δημοτικοί σύμβουλοι οι Κ. Κουκουράκης, Μ. Χαιρετάκη και Δ. Βαρουχάκη καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Τους καλούμε για να αντιδράσουμε στην προσπάθεια απόρριψης τοξικών χημικών, στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Ζητάμε να μάθουμε ποιες ανθρώπινες ανάγκες εξυπηρετεί η παραγωγή τέτοιων χημικών», λένε στη γραπτή του δήλωση.
•ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ: Τη συμμετοχή του ανακοίνωσε και ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου και σε ψήφισμα του δημοτικού του συμβουλίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο.
• ΝΕΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ: «Είναι ευθύνη όλων μας, να εμποδίσουμε αυτή την τοξική βόμβα που απειλεί την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Ας γίνουμε ένα στην προσπάθεια αποτροπής της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο ΝΕΣΚ.
• ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ν. ΧΩΡΑΣ: «Σαν κάτοικοι μιας περιοχής της πόλης μας, που η θάλασσα εκτός από τόπος αναψυχής και υγείας, είναι και άμεσα συνδεδεμένη με την επαγγελματική δραστηριότητα, αρκετών συνοίκων μας, όπως είναι οι ψαράδες, οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης κ.λπ. είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε μολύνει και καταστρέφει το θαλάσσιο περιβάλλον. Ζητούμε να σταματήσει η κατασκευή τέτοιου είδους όπλων εξόντωσης της ανθρω, πότητας», τονίζει η Συνέλευση της Νέας Χώρας.
• ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΩΝ: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι αφενός μεν οι χώρες που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογία και εγκαταστάσεις για την διάλυση τέτοιων χημικών όπλων με την μέθοδο της πυρόλυσης, (όπως οι Η.Π.Α., η Γερμανία και η Ρωσία) δεν δέχθηκαν καν να μεταφερθούν στο έδαφός τους τα επικίνδυνα αυτά χημικά όπλα και αφετέρου ότι δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα η καταστροφή τέτοιων χημικών ουσιών εν πλω και μέσα σ’ ένα πολύ κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον, όπως αυτό της Μεσογείου.» τονίζει  η Ενωση Απανταχού Σφακιανών.
• Α.Α.Π. : Τη συμμετοχή στην κινητοποίηση δηλώνει και η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στην Κρήτη. Σε δελτίο Τύπου επισημαίνει: «Ζητούμε να σταματήσει άμεσα κάθε σχέδιο “καταστροφής” – διάθεσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο θάλασσα.».
• ΠΡΩΤ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ:  Τη συμμετοχή στην κινητοποίηση ανακοίνωσε και η “Πρωτοβουλία Αντίστασης” καλώντας  παράλληλα «…να μη σταματήσουμε ν’ απαιτούμε να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τον τόπο μας και μ’ όλους τους λαούς του κόσμου ν’ απαιτήσουμε να πάψουν να παράγονται φονικά χημικά και πυρηνικά όπλα».
• ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ: «Το έγκλημα που προγραμματίζεται να διαπραχθεί στέφεται ενάντια στους λαούς της μεσογείου και ειδικότερα στην Κρήτη,και φαίνεται να είναι καλά οργανωμένο και σχεδιασμένο. Οι ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι τεράστιες  απέναντι στο μέλλον του τόπου μας και το μέλλον των παιδιών μας. Απαιτούμε αυτοί που πούλησαν τα χημικά στην Συρία να τα μεταφέρουν στο έδαφος τους και να τα καταστρέψουν εκεί» δηλώνουν σε ανακοίνωση τους η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος” και ο Σύλλογος Παραδοσιακής Τέχνης “Χρυσοπηγή”.
• ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ:  Ο Σύλλογος Κρεοπωλών Ν. Χανίων «εκφράζει την αντίθεσή του για τη ρήψη των χημικών στη Μεσόγειο, γιατί διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον όλων μας.   Το εγχείρημα αυτό μας βρίσκει αντίθετους και ζητάμε από τους αρμόδιους Φορείς να μην συναινέσουν στην απόφαση αυτή».
• ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ: Την έντονη διαμαρτυρία και άρνησή του να δεχθεί την καταστροφή του οπλοστασίου της Συρίας με τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει στη Μεσόγειο εκφράζει το Σωματείο ΑμεΑ Χανίων. «Οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τα επόμενα χρόνια για τα παιδιά μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: Ο Σύλλογος για την Ελληνική γλώσσα «διαμαρτύρεται, για την ακατανόητη ενέργεια της ρίψης των χημικών όπλων της Συρίας, στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Τέτοιες αποφάσεις, επιτείνουν την αγωνία μας για το γεγονός της συνεχούς ανόδου του εκβαρβαρισμού στον πλανήτη μας».
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ichiro-ochi-stin-katastrofi-ton-chimikon-tis-sirias/
Link2: http://www.haniotika-nea.gr/pagkritios-xesikomos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου