Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Πανστρατιά για τα χημικά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Βγήκαν καράβια στη στεριά». Φουσκωτά σκάφη περιέφεραν με τα αυτοκίνητά τους στο Ηράκλειο εκπρόσωποι ενός από τους δεκάδες φορείς που διαμαρτύρονται για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων από τη Συρία, πάνω σε πλοίο, στα ανοιχτά της Κρήτης, με τη μέθοδο της υδρόλυσης.
Ο Παγκρήτιος Ομιλος Φουσκωτών Σκαφών ξεκίνησε από το καρνάγιο και κινήθηκε το περασμένο Σάββατο στους δρόμους της πόλης για να καταλήξει στην προβλήτα 6 του λιμανιού. Το θέμα αυτό έχει ανάψει φωτιές στην Κρήτη, που είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, μετά τα Κυκλαδονήσια, κι έχει φέρει στα όριά τους πολίτες και επαγγελματίες του νησιού, που διοργανώνουν νέα σύσκεψη αύριο στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή κατά της «εξουδετέρωσης» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου έστειλε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο γνωστοποιεί την απόφασή της να παραστεί στη Βουλή, όταν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Η πυρόλυση

Η Επιτροπή διερωτάται μεταξύ άλλων «γιατί δεν υιοθετείται η μέθοδος της απευθείας πυρόλυσης με τη μέθοδο πλάσματος σε επίγειες μονάδες, αλλά πρώτα σχεδιάζεται να υδρολυθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας "εν πλω" (με τους γνωστούς κινδύνους) και στη συνέχεια να οδηγηθούν τα τοξικά απόβλητα σε μονάδες πυρόλυσης για την τελική καταστροφή τους; Αρκεί άραγε να επαναλαμβάνεται προς εμάς το επιχείρημα των σχεδιαστών αυτού του εγχειρήματος ότι στον Ατλαντικό η θάλασσα είναι περισσότερο επικίνδυνη απ' αυτήν της Μεσογείου; Πώς κι από ποιους γίνεται η αξιολόγηση των παραμέτρων των καιρικών φαινομένων στη θάλασσα ώστε να διατυπώνεται αυτό το αφελές επιχείρημα;».
Με αφορμή επίκαιρη επερώτηση υπογεγραμμένη από 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή 11.4.2014, αποφάσισε να παραστεί στη Βουλή «με πολυμελή αντιπροσωπεία των ως άνω φορέων της Κρήτης που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Αρκαδίου. Αποφάσισε επιπλέον να αναζητήσει συνάντηση την ίδια μέρα με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».
Σε επιστολή της και προς τους βουλευτές τόνισε πως «σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν τεθεί προ των ευθυνών της και δεν δεχθεί να αποτρέψει τη μεγάλη αυτή απειλή για τη Μεσόγειο, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, τότε γνωστοποιούμε ότι όλοι εμείς θα είμαστε παρόντες στον τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος προκειμένου να προσπαθήσουμε με ειρηνικό τρόπο να το αποτρέψουμε».

Το «Αρχιπέλαγος»

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) αναφορικά με την προγραμματιζόμενη εν πλω καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σικελία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παραβρεθούμε σε επιτόπια επίσκεψη στο πλοίο MV Cape Ray που τώρα βρίσκεται στο λιμάνι Rota της Ισπανίας.
»Ο πιθανός κίνδυνος για τις θάλασσές μας, που μπορεί να προκληθεί από τη διαδικασία της εν πλω καταστροφής, πλησιάζει μέρα με τη μέρα. Το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος", στοχεύοντας να σπάσει το γενικευμένο πέπλο σιωπής που καλύπτει το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες μία σειρά από στοχευμένες κινήσεις».
Ενστάσεις διατυπώνει κι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, με αφορμή εκδήλωση ενημέρωσης που σχεδιάζεται πάνω στο πλοίο Cape Ray στις 10 Απριλίου στο ισπανικό λιμάνι, στη ναυτική βάση Ρότα. Πάνω σ' αυτό το πλοίο αναμένεται να γίνει η καταστροφή των χημικών σε διεθνή ύδατα με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω και ζητά επίσημη ενημέρωση.
(Ελευθεροτυπία - 7/4/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07%2F04%2F2014&id=424812

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου