Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Βοτανικό Πάρκο μέσα από τις... στάχτες, μοναδική "όαση" σε ελαιώνα που κάηκε το 2003

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μέσα από τις στάχτες ξαναγεννήθηκε μια έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων στα Σκορδαλού Χανίων που σήμερα αποτελεί ένα μοναδικό Βοτανικό Πάρκο με χιλιάδες επισκέπτες!
Η καταστροφική πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τον Οκτώβριο 2003 και είχε αποτεφρώσει χιλιάδες ελαιόδεντρα σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων.
Η οικογένεια του Πέτρου Μαρινάκη έβλεπε την περιουσία της να καίγεται χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.
Λίγο καιρό μετά, ο κ. Μαρινάκης σκέφτηκε ότι στην καμένη έκταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα περιπατητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό βοτανικό πάρκο. Στην ιδέα συμφώνησαν και τα άλλα τρία αδέλφια του καθώς η έκταση ανήκει και στους τέσσερις.
Ετσι, ύστερα από αμέτρητες ώρες δουλειάς, επιμονή και υπομονή, τη θέση του γκρίζου τοπίου, πήρε το Βοτανικό Πάρκο με περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων μαζί με δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, που στην κυριολεξία ξανά γεννήθηκε από τα καμένα...
Στην είσοδο του πάρκου παραμένει ο καμένος κορμός μιας αιωνόβιας ελιάς και δίπλα της η ενημερωτική πινακίδα γράφει: «Τούτη η καμένη αιωνόβια ελιά είναι δείγμα μνήμης στην ιστορία και στην προέλευση του πάρκου και σημείο αναφοράς στη θλιβερή πυρκαγιά του 2003, που αυτή η έκταση των 150-200 στρεμμάτων κάηκε ολοσχερώς και σήμερα ξαναγεννιέται κυριολεχτικά μέσα από τις στάχτες της».
Στη διαδρομή ο επισκέπτης μπορεί να δει, σπάνια είδη φυτών και δέντρων, να γνωρίσει το «Λουκανικόδεντρο» και το «Φρούτο του Πάθους», να δει παγώνια αλλά ακόμη και ελάφια.
Οπως σημειώνεται και στον ιστότοπο του Πάρκου, η... περιπέτεια στη φύση που διαρκεί μία με δύο ώρες, ακολουθεί μονοπάτια απίστευτου φυσικού κάλλους και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα πολλά και διάφορα φυτά και δέντρα που ευδοκιμούν στα διακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα της μελετημένα φυτεμένης πλαγιάς. Η σωστή σήμανση των μονοπατιών οδηγεί τα βήματα του επισκέπτη στα διάφορα τμήματα του Βοτανικού Πάρκου (τροπικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και τα αμπέλια).
Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά.
Το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, το οποίο διαθέτει και εστιατόριο είναι ανοιχτό καθημερινά, από τέλος Μαρτίου έως και το τέλος Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ. Η είσοδος κοστίζει 6 ευρώ για τους ενήλικες.
Παιδιά από 6 έως 12 ετών 4 ευρώ, ενώ είναι ελεύθερη για τα παιδιά έως 6 ετών.
Η ιστοσελίδα του πάρκου είναι: http://www.botanical-park.com/default.aspx?lang=el
(Ελευθεροτυπία - 3/5/2014)
link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03%2F05%2F2014&id=428688

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου