Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Θεωρίες και πράξεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την... ανάπτυξη. Χθες το βράδυ, κατά την παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2021». Οπως μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, το σχέδιο αυτό «αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Ο Αντώνης Σαμαράς, επικαλούμενος την «ανάπτυξη», τόνισε ότι «χτίζουμε μία νέα Ελλάδα, της εξωστρέφειας και όχι του κρατισμού» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επανέλθουμε στα προ κρίσης επίπεδα ευημερίας χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
Καλά όλα αυτά εν όψει, φυσικά, και των ευρωεκλογών, όπου προφανώς η Ν.Δ. θέλει να δει αυξημένα τα ποσοστά της.
Ποιος όμως και πώς μπορεί να πειστεί όταν η πραγματικότητα παραμένει τραγική...
Οταν η ανεργία αυξάνεται, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε επίπεδα που δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Πώς θα επανέλθει η προ κρίσης ευημερία με τους μισθούς αυτούς;
Ποια είναι η μέριμνα του κράτους για τους ανασφάλιστους, άστεγους, άπορους, όταν ακόμα και αυτό το υπέρτατο αγαθό, που είναι η Υγεία, έχει αφεθεί στο φιλότιμο των γιατρών που με υπεράνθρωπες προσπάθειες καλύπτουν τις ανάγκες στα νοσοκομεία όπου εργάζονται;
Ακόμα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας «προσεκτικά, για να μη θιγούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, και θα γίνει παράλληλα με χτύπημα της φοροδιαφυγής».
Επίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος του νεοφιλελευθερισμού, καθώς, όπως είπε, η πρωτοβουλία της παραγωγής θα βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μας λείπει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Φτάνει να βγούμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας».
Ναι, να βγούμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας. Μόνο που για να βγούμε δεν αρκούν οι θεωρίες. Απαιτούνται πράξεις που να αφορούν την πραγματική οικονομία και όχι τους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Μέχρι τώρα και αυτή η κυβέρνηση, η οποία εξελέγη μέσα και από την αντιμνημονιακή ρητορική του κ. Σαμαρά προεκλογικώς, μένει μόνο στα λόγια. Γιατί οι πράξεις της πλήττουν αβάσταχτα τους φορολογούμενους πολίτες.
(Ελευθεροτυπία - 21/5/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=431682

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου