Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ποια Ευρώπη;

Οι ευρωεκλογές της Κυριακής 25 Μαΐου έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Οι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου θα κληθούν να επιλέξουν, κατά μία έννοια, ποια Ευρώπη θέλουν. Γιατί το μέλλον της Ευρώπης, σε κάποιον βαθμό θα καθοριστεί από τις δυνάμεις που θα υπερισχύσουν στο Κοινοβούλιό της.
Θα είναι οι δυνάμεις της συντήρησης, του “νεοφιλελευθερισμού”, του “δε γίνεται αλλιώς” ή εκείνες που μιλάνε για μια άλλη Ευρώπη με άλλες πολιτικές, που θα ανακτήσουν το κοινωνικό κράτος και θα υπηρετήσουν ισότιμα όλους τους πολίτες της.
Η σημερινή Ευρώπη είναι θα έλεγε κανείς δύο ταχυτήτων. Από τη μια οι χώρες του Βορρά που, αν και παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα και μεγάλη ανεργία, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον φτωχό Νότο που ταλανίζεται από μνημόνια και μέτρα.
Η Ευρώπη, έτσι όπως πορεύεται σήμερα, ερήμην ουσιαστικά της κοινωνίας, βαδίζει στο… τέλμα της.
Η σωτηρία της Ευρώπης προϋποθέτει περισσότερη δημοκρατία και άλλες πολιτικές, φιλικές στο περιβάλλον, τον άνθρωπο, τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.  Τώρα είναι η ώρα της κοινωνίας. Να δείξει αν και ποια Ευρώπη θέλει…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/5/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pia-evropi-2/#ixzz32dqewoN3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου