Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Εικόνες ντροπής και αναλγησίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εικόνες εξαθλίωσης είδαν τις προηγούμενες ημέρες οι πολίτες μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες ή μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων. Εικόνες που παραπέμπουν στην Ελλάδα της... Κατοχής και όχι στην Ελλάδα του 2014. Εικόνες ντροπής για την πολιτεία και τον πολιτισμό μας.
Με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται στις λαϊκές αγορές για να πάρουν δωρεάν τρόφιμα. Γιατί δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Γιατί η φτώχεια κάνει ολοένα και πιο έντονη την εμφάνισή της στην Ελλάδα της... ανάπτυξης, κατά πώς θέλουν να μας την παρουσιάζουν.
Μπορεί, φυσικά, η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και κοινωνικών ομάδων να αυξάνεται και αυτό να είναι παρήγορο, αλλά από μόνο του δεν αρκεί.
Από την άλλη μεριά, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και τώρα, αυξάνονται οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια.
Μόνο που αυτή τη φορά η πραγματικότητα που βλέπουν όλοι είναι πιο ισχυρή από τις... προεκλογικές εξαγγελίες.
Τώρα, οι άνθρωποι που πεινάνε δεν είναι πια λίγοι. Και όσο θα υπάρχει έστω και ένα παιδί που δεν θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα πιάτο φαΐ ή να αγοράσει κολατσό στο σχολείο του, τόσο θα μεγαλώνει η ντροπή που θα πρέπει να αισθάνεται η πολιτεία.
Το πιο λυπηρό; Το γεγονός ότι, κατά τα φαινόμενα, παρά την τραγική αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η στήριξη αυτών των ανθρώπων, δηλαδή η καταπολέμηση της φτώχειας.
Αυτό, όμως, θα ήταν το πιο σημαντικό έργο το οποίο θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις. Αντίθετα, διαβάζουμε συχνά για τη διάθεση χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ για άλλες δραστηριότητες και έργα. Τώρα, η αλλαγή προτεραιοτήτων για τις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Στη δε ατζέντα των υποψήφιων δημάρχων, παντού στη χώρα, πρέπει να μπει πιο ψηλά το θέμα της οικονομικής στήριξης των απόρων. Πριν να είναι πιο αργά...
(Ελευθεροτυπία - 3/5/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=428643

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου