Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Το φεγγάρι στη Ρόδα!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Την ώρα που όλη η χώρα κινείται σε ρυθμό... εκλογών, κάποιοι άλλοι έρχονται να δώσουν ένα άλλο χρώμα στις πόλεις. Ο λόγος για τους φίλους του ποδηλάτου, οι οποίοι κατέκλυσαν προχθές τη νύχτα τέσσερις πόλεις της Ελλάδας.
Η αφορμή; «Το φεγγάρι στη Ρόδα»! Ενα παιχνίδι που ξεκίνησε στα Χανιά από τη συλλογικότητα «ΠοδηΛάτρεις» και φέτος πραγματοποιήθηκε για 7η φορά. Μόνο που φέτος επεκτάθηκε, καθώς παίχτηκε στον Αγιο Νικόλαο, την Πάτρα και την Κέρκυρα.
Το «Φεγγάρι στη Ρόδα» παίζεται πάντα στην πανσέληνο του Μαΐου και περιλαμβάνει το... κυνήγι του στόχου, με οδηγίες από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που μόνο για τη συγκεκριμένη περίσταση εκπέμπουν σε κοινό δίκτυο, και δρώμενα.
Αλλά δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, αφού περιλαμβάνει αιτήματα και στέλνει μηνύματα για πιο ανθρώπινες πόλεις.
Στα Χανιά, προχθές το βράδυ, οι συμμετοχές ήταν περίπου οκτακόσιες, αριθμός μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι χθες ήταν καθημερινή και όχι Σάββατο ή Κυριακή. Οι δε «δάσκαλοι» του παιχνιδιού ήταν τριάντα.
Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από την πλατεία Αγοράς και αναζήτησαν τα «ψηφιδωτά ποδήλατα».
Οπως έλεγε ο Γιώργος Παπαγρηγορίου από τους «ΠοδηΛάτρεις», «το φετινό παιχνίδι είχε σαν θέμα τα "Ψηφιδωτά ποδήλατα", αλλά και ένα μήνυμα τόσο προς τη Δημοτική Αρχή όσο και προς όλους τους συμπολίτες μας, ότι θα πρέπει το ποδήλατο να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας».
Να σημειωθεί ότι εμπνευστής του παιχνιδιού ήταν ο Γιάννης Κτιστάκης, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.
Και το παιχνίδι αυτό, που έχει αγκαλιαστεί από τους φίλους του ποδηλάτου, έχει πάντα να διδάξει αλλά και να δείξει δρόμους στις τωρινές και αυριανές δημοτικές αρχές. Για τις πόλεις του αύριο. Για τα δικαιώματα των πεζών και των ποδηλατών. Για το μέλλον...
(Ελευθεροτυπία - 16/5/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=430966

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου