Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Νέες μέθοδοι για μέτρηση ρύπων παρουσιάζονται σε συνέδριο στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Νέες μέθοδοι στην προετοιμασία και χημική ανάλυση δειγμάτων για τη μέτρηση ρύπων θα παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο που αρχίζει αύριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στα Χανιά και πραγματοποιείται για πρώτη φορά.
Πρόκειται για το 16o Διεθνές Συνέδριο για την Πρόοδο στις Τεχνολογίες Εκχύλισης (ExTech2014), το οποίο θα διαρκέσει από αύριο έως και τις 28 Μαΐου και διοργανώνεται από τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σειρά συνεδρίων ExTech ξεκίνησε το 1999 στο Πανεπιστήμιου του Waterloo στον Καναδά και πραγματοποιούνται ετήσια ανά τον κόσμο. Τα συνέδρια αυτά αποτελούν το κορυφαίο γεγονός για την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στον κρίσιμο τομέα των ενόργανων χημικών αναλύσεων και της προετοιμασίας ευρέως φάσματος δειγμάτων όπως περιβαλλοντικών, τροφίμων, αλλά και βιολογικών. Το συνέδριο ExTech πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια αυτού θα παρουσιαστούν 200 μελέτες από ερευνητές που προέρχονται από 34 χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνεδρίου, αναπληρώτρια πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Ερευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Ελια Ψυλλάκη, για να σηματοδοτηθεί η 16η αυτή έκδοση του συνεδρίου το ειδικό θέμα της επιστημονικής αυτής συνάντησης θα είναι “Προετοιμασία δειγμάτων για καθαρούς ωκεανούς και θάλασσες”. Ενα σεμινάριο πάνω στο θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου 2014.
Οπως εξηγεί η κα Ψυλλάκη, η εκχύλιση (προετοιμασία δείγματος) είναι το πιο κρίσιμο βήμα στη διαδικασία των εξειδικευμένων και δύσκολων χημικών αναλύσεων. Σε αυτό το βήμα βγάζεις τους ρύπους ή ενώσεις που θέλεις από το δείγμα προκειμένου να τους αναλύσεις. Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι όταν επιχειρείται η ανίχνευση χαμηλών επιπέδων από ρύπους ή ενώσεις σε δύσκολα υποστρώματα. Στον τομέα προετοιμασίας δειγμάτων ανήκει και όλη η έρευνα που διεξάγεται για τους αναδυόμενους ρύπους.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα παρουσιάσει μια βελτιωμένη τεχνολογία προετοιμασίας δειγμάτων που επιταχύνει τη διαδικασία και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.extech2014.tuc.gr
(Χανιώτικα νέα - 25/5/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nees-methodi-gia-metrisi-ripon/#ixzz32dr3kEwe 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου